Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2019  (Przeczytany 37595 razy)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
Odp: Trans Am Bike Race 2019
« 5 Cze 2019, 18:09 »
KOMy na Stravie to zagadnienie na osobny temat forum.Samochody , motocykle , rowery na segmentach biegowych , kto da więcej :) o dopingu mechanicznym nie wiem , nie znam się .Myślę ,.ze jak ktoś nie przegina i nie robi na segmencie uphillowym 18 % 35-40 km/h to jest to trudne do weryfikacji.Podejrzane przypadki można wysyłać do Stravy bezpośrednio z aplikacji .Weryfikują .Ja np.mam od lat KOMa na segmencie biegowym o długości 1 mili i systematycznie koleś mi ją odbierał tak na grubo "przebiegając" tą milę w tempie 1.55-2.05 /km. Nawet nie zgłaszałem .Strava musi mieć jakiś algorytm ,który co jakiś czas usuwa wyniki nieprawdopodobne.Sytuacja się powtarza co jakiś czas , i znów ...
Poza tym to tylko zabawa.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 5 Cze 2019, 18:30 »
Gdzieś przeczytałem, że KOMy na stravie się zdarzają zrobione niezupełnie o własnych siłach.
Żeby zrobić KOM wystarczy przeedytować plik gpx. To się chyba nazywa "digital EPO" :)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 5 Cze 2019, 20:02 »
Trochę zdjęć z 1 i 2 dnia jazdy: https://transambikerace.com/day-1-2-photos/

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Cze 2019, 21:38 »
Z wielkim zdziwieniem zorientowałem się, że równolegle z TransAm trwa bardzo podobny wyścig Bike NonStop US, co ciekawe organizator jest ten sam, założenia przejazdu zbliżone, długość ok. 5600km. I to myślę w głównej mierze odpowiada za sporo mniejszą niż w poprzednich latach frekwencję na TransAm, bo na tym nowym wyścigu też jedzie trochę osób, w tym kilku bardzo mocnych Amerykanów z rekordzistą trasy TABR Peterem Andersonem na czele (prowadzi w tym wyścigu).
http://trackleaders.com/bikenonstop19

Naprawdę pomysł całkowicie kuriozalny, żeby w ten sposób rozwalić własną imprezę na dwie, szkoda bo przez takie podejście oryginalny TransAm niewątpliwie traci, a poziom sportowy jest niższy, bo najmocniejsi Amerykanie pojechali w tym nowym wyścigu.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 6 Cze 2019, 06:19 »
Rzeczywiście jak spojrzeć na mapy to nawet trasy wyścigów przecinają się , chociaż ten nonstop już znacznie głebiej w kontynent poszedł , wiec bezpośredniego spotkania nie będzie. Rzeczywiście komedia.
A w Trans Am w czwartkowy polski poranek -gaśnie zaciąg z Italii , Polski solista stabilizuje wysoką pozycję , teraz go podgryza eskadra  ziomali .A roślinny Australijczyk mknie ...jakby nie było jutra

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 6 Cze 2019, 06:47 »
michał !!! weź i wygraj 💪 ja ci dobrze radzę 😉

powooodzeniaaa !

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 6 Cze 2019, 09:18 »
Kolejny, czwarty odcinek: link.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Cze 2019, 10:00 »
A w Trans Am w czwartkowy polski poranek -gaśnie zaciąg z Italii , Polski solista stabilizuje wysoką pozycję , teraz go podgryza eskadra  ziomali .A roślinny Australijczyk mknie ...jakby nie było jutra

Marek Brzeziński?  Proszę o więcej.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Cze 2019, 14:58 »
A w Trans Am w czwartkowy polski poranek -gaśnie zaciąg z Italii , Polski solista stabilizuje wysoką pozycję , teraz go podgryza eskadra  ziomali .
Po 4 dobach Michał ma dystans niemal identyczny jak Rysiek 2 lata temu, dzieli ich 5-10 km, tylko trzeba pamiętać, że Ryśka na dojeździe do Yellowstone mocno zatrzymał wiatr, przez pogodę miał tam dzień sporo poniżej 300km. Ale też nie wiadomo jak będzie teraz, bo wyścig zbliża się do najbardziej wietrznych stanów Wyoming, Colorado i Kansas. Tylko w 2017 była bardzo mocna obsada, aż 7 osób zeszło poniżej 20 dni.

Włosi coś rzeczywiście lekko siedli, ten Omar miał być taki mocny, ale jednak nigdy takiego typu wyścigów nie jeździł. Nogę ma bardzo mocną, ale tu widać dobrze, że mocna noga to nie wszystko. Michał jedzie w grupce 4 zawodników, którzy mają 50 mil przewagi nad resztą, cały czas w okolicach pudła, ale dwóch z nich dojechało parę godzin później i śpi w Hamilton, a Michał i Carpenter już ruszyli.

A roślinny Australijczyk mknie ...jakby nie było jutra

Australijczyk, jak Australijczyk  ;)
Ten zawodnik to ciekawa sprawa, bo niesłychanie mało jest kolarzy arabskiego pochodzenia, nawet amatorów, widać genetycznie nie są do tego predestynowani, też i rower nie jest w tych krajach popularny. O ile np. w biegach średnich biegacze arabscy, szczególnie z krajów Maghrebu byli prawdziwą potęgą, to w kolarstwie nic nie znaczyli. A tu taki rodzynek, który miażdży resztę stawki, tak ogromnej przewagi na tym etapie TransAmu to nikt nie miał. I ta przewaga cały czas szybko rośnie, dobę temu miał lekko ponad 200km, teraz już ma 200 mil przewagi, czyli dobre 360km, zaledwie w 4 doby wypracował przewagę 1 doby nad całą resztą, przecież nie cieniasów! A to jest teren mocno górzysty, jak zjadą na równiny to różnica kilometrowa będzie jeszcze sporo większa.

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 6 Cze 2019, 15:21 »
to koks
;

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Cze 2019, 11:07 »
...Rower - szosa koncepcji własnej, którą złożyłem nieco ponad rok temu na ramie karbonio z Planet X i poprzedniej Ultegrze Di2. Na TABRze pojedzie na kołach zaplecionych dwa lata temu pod kątem ultra (po 32 szprychy każde, w zamyśle pancerne, z przodu piasta dynamo).
Ze zdjęć wynika, że zwyciężyła mania lekkości, bo koła wyglądają dość wycieniowanie w konfiguracji 24/28 szprych (Sapim Laser?).
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Cze 2019, 11:15 »
Przed chwilą Michał ruszył w dalszą drogę po noclegu (nie chce mu się, bo ma padać), a tymczasem... klik.

Codziennie dostaję paczkę zdjęć, więc jest co oglądać!

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 7 Cze 2019, 11:16 »
i elektryka w przerzutkach... no no...

Swoją drogą, Mijah jedzie świetnie, ale te relacje... no panie... bajka ;D 
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Na forum od: 01.06.2014
« 7 Cze 2019, 11:54 »
...Rower - szosa koncepcji własnej, którą złożyłem nieco ponad rok temu na ramie karbonio z Planet X i poprzedniej Ultegrze Di2. Na TABRze pojedzie na kołach zaplecionych dwa lata temu pod kątem ultra (po 32 szprychy każde, w zamyśle pancerne, z przodu piasta dynamo).
Ze zdjęć wynika, że zwyciężyła mania lekkości, bo koła wyglądają dość wycieniowanie w konfiguracji 24/28 szprych (Sapim Laser?).
Takie akurat miałem w garażu, dostępne od ręki na dzień przed wylotem ;)
(z tyłu Race)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2019, 14:26 »
Michał dalej bardzo równo jedzie, po 5 dniach dalej niemal identycznie jak Ricardo 2 lata temu, ledwie 10km mniej, sumarycznie przejechane ok. 1920km. Dalej jest na 3 pozycji, z tym że drugi zawodnik będący ok. 75km dalej aż 59-letni Keith Morical bardzo dużo wczoraj nadrobił, ale nie spał całą noc, a za takie przeskoki zawsze się prędzej czy później cenę płaci. Ale za to jadący na 4 miejscu Todd Carpenter miał odpoczynek aż 9h, więc powinien być dobrze zregenerowany; temu zawodnikowi szwankuje lokalizator, często się wydaje, że odpoczywa, a później nagle pojawia się sporo dalej.

Zawodnicy zbliżają się do wysokogórskiej części wyścigu, niedługo będą jechać długie odcinki na wysokości powyżej 2000m, dlatego pewnie dziś przewaga Abdullaha się nie zwiększyła, bo on już ma większość tego odcinka w Wyomingu za sobą, a teraz wjeżdża na mierzącą niemal 3000m przełęcz Togwotee.

Rysiek tego dnia miał bardzo silny przeciwny wiatr i przejechał "tylko" koło 250km, za to u Michała  zapowiada się sporo deszczów i niskie temperatury, koło 6-7 stopni.

Tutaj na trasie przez bardzo widowiskową Big Hole Valley:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum