Autor Wątek: Kolekcja Author 2007. Cross Reflex czy Classic?  (Przeczytany 10890 razy)

derred

• Gość
Witam. Mam zamiar kupić sobie w miare dobrego cross'a do przemierzania małych dystansów typu 400km na miesiąc. Ostatnio upatrzyłem sobie fajny rower Author Classic:
http://velo.com.pl/php/rowery.php?m=0&s=Cross&id=53
Miałem iść go kupić ale natknąłem się na inny, Author Reflex:
http://velo.com.pl/php/rowery.php?m=0&s=Cross&id=50#
I tutaj jest mi potrzebna porada fachowców. Czy warto dołożyć 550zł dp Author Reflex? Czy jakość i osprzęt są tego warte? Czy lepiej zostać przy Classicu?
Proszę o odpowiedzi i wasze opinie.

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
Wg mnie nie warto. W obu amorki są nie za specjalne, blokada skoku pewnie zaraz nie bedzie dzialac, a 10 mm. roznicy w skoku i tak nie odczujesz (praca jak to RST pewnie w obu podobna).
Przerzutki (jak będziesz chciał mieć deorki z przodu i z tylu) to podejrzewam ze za ok 100 zł. kupisz nowy komplet na Allegro...
To tyle, 550 zł. lepiej zainwestowac w ubrania i ew. SPD :)
Pozdrawiam,

Maciek

derred

• Gość
Właśnie też tak pomyślałem:) Dzięki za rade. Możesz wstawić mi linki do przerzutki tylniej i przedniej z allegro? Bo tam jest kilka rodzajów, a ja się na tym nie znam i nie wiem które będą kompatyilne do Cross'a.
ps. A może sobie Gianta kupić? http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=217

Offline Maciek

Pozdrawiam,

Maciek

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
ja sie dlugo zastanawialem nad x-sport 3.0, authorem reflexem, kellysem neosem i padlo na authora. pierwszy odpadl giant i z 2 author kellys padlo na authora bo fajny rabat dostalem choc kellys ma lepszy minimalnie osprzet.

Jurko

• Gość
Witam !!  
Nie otwieram nowego wątku ponieważ pytanie na związek z rowerkiem tu omawianym.

Podobnie jak derred zastanawiam się nad Authorem Refleksem. Lubię posimigać  asfaltem w polączeniu z  lekkim terenem (na ciężki na górala) i zakładam, że do tego będzie nadawał się znakomicie. Co mnie interesuje to to jak ten authorek będzie się sprawował  np. na 2-3 tygodniowej wyprawie  obładowany sakwami w  terenie typu Beskid Niski.
Bighunter, jak twierdzisz masz taki rower - może masz jakieś  doświadczenia w  tym  względzie ?

Offline bighunter

no wlasnie zmienilem mojego kellysa majestica na authora reflexa dokladnie pod katem jazdy szosa czy lesnymi sciezkami. Wczesniej mialem rower typowo mtb i z sakwami jezdzilem ale czuje ze teraz majac crossa bedzie jechac sie duzo przyjemniej i jego zalety beda widoczne zwlaszcza w pozycji jaka sie zajmuje (jak dla mnie wygodniejsza niz na goralu) no i kola 28. raczej do 26 juz nie wroce. A dlaczego reflex? Bo jest sensownie poskladany. IMHO osprzet alivio jest optymalny jesli chodzi o turystyke, rowniez obrecze alexrims 17 (ja wczesniej uzywalem 18) to dobry wybor, podobnie jak piasty quando ktore od kiedy pamietam uzywa moj partner od pedalowania :wink: . Rama i kola to najwazniejsze rzeczy na jakie sie powinno moim zdaniem patrzec i dlatego kupilem reflexa. W beskidzie niskim na pewno da sobie rade bo beskid niski jest niemal stworzony dla rowerzystow. Polecam ostatni numer npm tam jest opisany troszke beskid niski pod katem rowerowym.

Jurko

• Gość
Dzięki za uwagi !  ale jeżeli dobrze zrozumiałem to  jeszcze nie  sprawdziłeść  go  w  terenie.

Ten który widziałem jest na obręczach 18-stkach (ACE 18) jak one się mają do  17-stek i  czy nie  warto by  było zastanowić się nad włożeniem do  kół lapszych  szprych np. z  grupy Sapim ? - ważę 80 kg + 20-25 kg bagażu.

Offline bighunter

w terenie przejechalem na razie nim 30km bo przebiegu mam 50 km takze nie moge nic powiedziec poza odczuciami. rower zachowuje sie bezpiecznie, nie da sie tak pocisnac jak na MTB ale on do tego nie sluzy. chodzi o przyjemnosc z jazdy i pokananie trasy i z tym daje sobie dobrze rade. Nawet dziw bierze ze kola niby wieksze o 2 cale ale lykaja niektore nierownosci z ktorymi 26 mialy problem (jezdzilem ta sama trasa obydwoma rowerami). To tyle co moge na razie powiedziec.

18tki od 17 roznia sie profilem. 18 jest bardziej stozkowy w 17 bardziej plaski.
18tka http://www.alexrims.com/upload/product/2006616151534_2.jpg
17tka http://www.alexrims.com/upload/product/200673141235_2.jpg (tu jest tylko 26" ale 28" jest identyczna)

tu masz jak wyglada moje kolo w reflexie http://bighunter.acanay.com/fotki/ace17.jpg
czy warto zmieniac na Sapimy? moim zdaniem nie. szkoda kasy a przeciez jakis wypasnych cieniowanych szprych nie chcemy z wiadomych jak piszesz 20ilus kg dodatkowo na rowerze. czym prosciej tym lepiej.

Jurko

• Gość
Dzięki za  wszystki uwagi  ...  i chyba zdecyduje  się na ten rowerek, mimo różnych uwag krytycznych pod jego adresem, które tu i  ówdzie czytałem.

Offline bighunter

a tak z ciekawosci o jakich slyszales?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Cytat: "bighunter"
Nawet dziw bierze ze kola niby wieksze o 2 cale ale lykaja niektore nierownosci z ktorymi 26 mialy problem (jezdzilem ta sama trasa obydwoma rowerami).

To Cię dziwi? Przecież to logiczne. Im większe koło, tym lepiej radzi sobie z nierównościami. Koło o średnicy 10 metrów będzie łykać nawet powalone drzewa.

Offline bighunter

ze logiczne to wiem. zdziwilo mnie natomiast to, ze te 2 cale beda az tak odczuwalne w terenie.

jonygliwice

• Gość
Coż.. Reflexem przejechałem już prawie 2 tys km w różnym terenie, używam go na krótkie oraz długie trasy pow. 100 km. Sprawuje się bardzo dobrze, blokada skoku nadal działa i ogólnie nie mam nic do zarzucenia temu rowerowi. Porównując z Neosem Kellys - Neos jest chyba trochę wygodniejszy, ale trochę też cięższy. Jedyna zmiana jaką chcę dokonać w authorze to zmienić opony na cieńsze (jeżdżę głównie szosą podczas wypraw rowerowych), najlepiej takie z bocznym paskiem odblaskowym, żebym mógł ściągnąć te pomarańczowe plastyki na szprychach:)

Dla osoby, która planuje jeździć 400-600 km miesięcznie raczej bym polecił Classica, z uwagi na oszczędność, a niewielkę różnicę w jeździe. Tylko dokupić rogi bo brzydko wygląda bez.

Offline Maciek

Uwierz mi że jest różnica. Ostatnio kupiłem siostrze rower na całym deore - jak sie przesiadła z makrokesza na acera/alivio i niższe to sie zdziwiła dlaczego tak wszystko lekko chodzi...
Wg mnie przerzutki montuje sie po to lepsze żeby na wyprawie sie nie sypnęły - chyba ze lubisz dodatkowe atrakcje w postaci wygiętego wózka/połamanych szprych/czy czego tam jeszcze.
Wyzsza grupa zwykle oznacza lepsze działanie/mniejsza awaryjność/oczywiście wyższa cenę.
Nie wiem jak Wy ale ja wagi nie biorę pod uwagę w rowerze wyprawowym, bo i po co? 3 kg. w ta czy w ta naprawdę nie robi różnicy...
Pozdrawiam,

Maciek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum