Autor Wątek: Kolekcja Author 2007. Cross Reflex czy Classic?  (Przeczytany 10889 razy)

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
mi waga robi roznice, bo jak rower juz nie jest zaladowany to milo jest pojezdzic na czyms lekkim

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
ale jak sie waga na przerzutce o jakies 50 gram zmniejszy to czy zauwazysz roznice?
wole miec troszke ciezsza przerzutke ale ze swiadomoscia, ze sie nie rozwali tak szybko

pozdrawiam

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
to akurat prawda

chodzilo mi o roznice 3kg

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Cytat: "Michał Wolff"
Myślicie jak ludzie, którzy pierwszy raz wchodzą do sklepu rowerowego - zawsze największe wrażenie robi na nich model przerzutki. To tylko z tego powodu w wielu rowerach montuje się przerzutkę o dwie klasy lepszą od reszty osprzętu.

Zgadza sie.
A znacznie lepiej dołożyc chociażby np do piast. O przerzutkę wyższej klasy można sie pokusic jak sie ma za duzo kasy. Owszem, będzie działała precyzyjniej ale pod warunkiem że manetki też mamy wyższej grupy!
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Gendok

• Miasto:
  • Na forum od: 01.06.2007
Witam

Chciałbym sie podłączyć do tego wątku a w szczególności do wytrzymałości kół.
Posiadam Authora Reflex model 2005, jego specyfikacja to:
http://www.author.cz/kola/katalog/&aid=387&cid=392&pid=556580
przepraszam za po czesku  ale taką znalazłem  :D

i tu moje pytanie, które może nie którym wyda sie banalne ale dla kogoś kto nie ma pojęcia o rowerach jest ważne i  zostało już zadane w tym wątku ale dla mnie odpowiedź nie jest zrozumiała.
moja waga to +- 95 kg, do tego sakwy tylne + namiot + dwa śpiwory i co tam jeszcze można zabrać żeby odciążyć swoją lżejsza polówkę  :D    (nic nie kupione a więc nie mogę tego sprawdzić w praktyce)
zamierzam w tym roku pojechać na moją pierwszą wyprawę rowerowa i
boje sie czy moje koła  w reflexie to wytrzymają
Pytałem sie o to w serwisach rowerowych i uzyskałem rożne odpowiedzi  :shock:  
Ze wytrzymają albo nie i zawsze jakas szprycha może pęknąć)   :D
Jak wy ze swojego doświadczenia to widzicie, czy trzeba wymienić kola na mocniejsze ?

będę wdzięczny za każdą sugestie popartą najlepiej linkiem żebym mógł pójśc do serwisu i powiedzieć ze chce to i to (oczywiście w granicach cenowego rozsądku średnio zamożnego Polaka)
Gendok

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Obręcze nie wyglądają na stożkowe,a do tego tylko 32 szprychy, a nie 36. Mogą być problemy przy tej wadze, ale tylko z tylnym kołem, na przód działają o wiele mniejsze obciążenia.
   Jednak zamiast wymiany lepiej odciąż tył kupując sakwy i bagażnik na przód. Zależy też gdzie jedziesz na wyprawę, czy w pobliżu będą jakieś sklepy żeby ewentulnie zapleść nowe koło.
   Pamiętaj też, że pod koniec wyprawy pewnie będziesz ważył mniej to szanse koła wzrosną :wink:
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
alerims 18 to dobra obrecz, nie wymianialbym jej na pewno. raczej radzilbym kupic po 2 szprychy lewe i prawe to tylnego kola na wypadek pekniec, sprawdzic jak wygladaja kolnierze piast tzn czy widac ze szprychy spowodowaly ze dziurki nie sa idealnie okragle tylno np maja ubytki. oznacza to ze sprzycha wyrobila to dziurke i wzrosnie prawdopodobienstwo pekniecia szprychy w miejscu wlozenia w kolnierz czyli na zagieciu. Jesli okaze sie ze masz nierowne otwory w piascie to radze przeplesc kolo przesuwajac kazda sprzyche o +1 do przodu. uloza sie wtedy tak ze te zadziory nie beda wplywaly na polozenie szprych w kolnierzu.
Oprocz tego radze dociagnac wszytstkie sprychy przed wyjazdem, co do sakw przednich arkadoo dobrze radzi, ale bagaznik + sakwy to dodatkowe koszty, ale jak najbardziej warto.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum