Autor Wątek: Pół roku po Europie 2019  (Przeczytany 7215 razy)

Offline Kobieta Wioletta

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 20.04.2017
Odp: Pół roku po Europie 2019
« 4 Sty 2019, 00:04 »
Czasami nie da się podróży zaplanować, a czasem sami się w ten sposób ograniczamy aby poznać coś innego w wyprawie, docenić coś zwykłego co mamy na codzień i nie zauważamy. I ta droga jest najpiękniejsza z możliwych. Odwdzieczyc innym można się np. już po wszystkim lub chociażby napisać miłe słowo, a to wiele nie kosztuje.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 4 Sty 2019, 00:17 »
Czasami nie da się podróży zaplanować, a czasem sami się w ten sposób ograniczamy aby poznać coś innego w wyprawie, docenić coś zwykłego co mamy na codzień i nie zauważamy. I ta droga jest najpiękniejsza z możliwych. Odwdzieczyc innym można się np. już po wszystkim lub chociażby napisać miłe słowo, a to wiele nie kosztuje.

Myślę, że swoją wyprawę, na upartego mogłabyś zrobić nie wydając nic. Wszystko jest możliwe.
Nie chodzi tu jednak o udowadnianie komuś co się da, a co nie, ale o dobre rady ludzi, którzy mają już jakieś doświadczenie w tym, co autor wątku dopiero planuje.

Offline Kobieta Wioletta

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 20.04.2017
« 4 Sty 2019, 00:27 »
Nie widzę tu dobrych rad od innej osoby niż Wilka xD jedyne co z tego wyjdzie to tyle, że ktoś zrezygnuje i to z najgorszego powodu czyli braku pieniędzy, jeśli więcej nie posiada :) Od siebie jako oczywiście od początkującego podróżnika (gdyż im bardziej zaawansowani tym bardziej wygodni jak widzę) powiem tylko tyle, że kolega niech nie patrzy na opinie innych tylko rusza w drogę i sam sprawdzi kiedy wróci i na ile będzie umiał te pieniądze rozłożyć aby przy tym być szczęśliwym w swojej podróży :)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 4 Sty 2019, 00:47 »
Najprostszym sposobem na obcięcie kosztów jest trasa bardziej na wschód niż na zachód.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 4 Sty 2019, 08:14 »
Czytałem kiedyś relację z wielotygodniowej wyprawy pewnego podróżnika. Nie będę podawał nazwiska. Człowiek ów nocował przez całą drogę u ludzi pod dachem za darmo. Niektórzy przyjmowali go z otwartym sercem, ale było sporo sytuacji, kiedy wymuszał nocleg na ludziach. Odbierałem takie zachowanie z lekkim niesmakiem.

Offline Mężczyzna pol

• Miasto: Trzebinia
  • Na forum od: 11.07.2016
« 4 Sty 2019, 08:48 »
Cześć! W tym roku postanowiłem spełnić jedno z moich dużych marzeń którym jest kilkumiesięczna wyprawa rowerowa. Nie mam dokładnie sprecyzowane które kraje i jakie rzeczy chcę zobaczyć, chcę po prostu przeżyć przygodę życia która będzie miała pozytywny wpływ na resztę mojego życia. W związku z tym szukam kompana/ki podróży na ok 5-6 miesięczną wyprawę po Europie kwiecień-wrzesień 2019r "

Czytaj,analizuj rób poprawki ale nie przejmuj się niektórymi "poradami" bo wielu tak pisze jakby chcieli Ciebie zniechęcić do tej wyprawy :)
Europa to nie Afryka
Maj-wrzesień to piękny czas by podróżować zwłaszcza po Europie tym bardziej na południu,
dostęp do wody praktycznie nie ograniczony więc z higieną niema wcale problemów a wody pitnej nikt nigdy i nigdzie mi nie odmówił, woda to ułamek % w kosztach wyprawy (Europa)
Kompletuj sprzęt, ogarnij wstępnie logistykę i jak przyjdzie pora ruszaj po przygodę bo naprawdę warto zwiedzać na rowerku :)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 4 Sty 2019, 10:50 »

Europa to nie Afryka
W niektórych miejscach już tak.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Sty 2019, 16:44 »
Chodziło mi o koszty poniesione przez te wszystkie gościnne osoby.

PS Nie twierdzę, że przyjmowanie zaproszenia na obiad czy nocleg pod dachem jest złe. Uważam po prostu, że mało etyczne jest zakładanie bardzo niskiego budżetu i tym samym już na etapie planowania przerzucanie części kosztów na miejscowych.

Ale też nie bierzesz pod uwagę, że można zakładać budżet na 3 tys zł, a mieć na koncie 10tys. I w razie konieczności dorzucić rezerwę, gdy wydatki okażą się większe niż zakładaliśmy. Sam nigdy nie korzystałem z Couchsurfingów, wiem że to nie dla mnie; ale jak ktoś jest obrotny - to nie widzę tu żadnego braku etyki. Jak się nie próbuje na kimś wymuszać obiadu czy innej formy pomocy (bo to już jest cwaniactwo) - to gdzie tu brak etyki? Goszcząca osoba coś daje Tobie, Ty dajesz coś goszczącej osobie (opowieści o swoich przeżyciach). Nie wszystko można na pieniądze przeliczać, dla wielu osób danie obiadu sobie która u nas nocuje - to zupełnie naturalna sprawa. To teraz tak się brzydko świat zmienia, że aż to dziwić zaczyna, kilkaset lat temu goszczenie obcych ludzi to była absolutnie normalna sprawa.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 4 Sty 2019, 17:06 »
...nie przejmuj się niektórymi "poradami" bo wielu tak pisze jakby chcieli Ciebie zniechęcić do tej wyprawy :)
Rozumiem, że żartujesz, bo to forum, to chyba ostatnie miejsce na Ziemi, gdzie społeczność odradzałaby podróżowania rowerem.
Nie widzę tu dobrych rad od innej osoby niż Wilka
Kolega mruczek26 nie prosił tu o takowe rady, więc nikt mu na siłę nie doradza, ale parę osób wyraziło swoje obawy w kwestiach, jakie uznały za istotne. Skoro autor wątku pisze, że nigdy nie robił wypadów dłuższych niż jednodniowe i nie jeździł z sakwami (bo pisze, że musi je dopiero kupić) to parę rzeczy go może zaskoczyć i próbujemy zwrócić mu na to uwagę.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Sty 2019, 19:16 »
Skoro masz czas i siłę, to możesz ruszać na żywca ;P

Wszyscy wspominali o budżecie dziennym - owszem, bardzo ambitny, ale pamietaj, że przy takich odległościach będzie Cię czekać co najmniej kilkukrotna wymiana łańcucha, a może i całego napędu, łożysk, kilograma klocków hamulcowych etc. Chyba nie zamierzasz wieźć każdej części zapasowej ze sobą, by przyoszczędzić, dlatego wypadałoby założyć co najmniej z 300-500 ojro na bieżące serwisowanie roweru. Ba! przez pół roku to i komplet ubrań ciągle pranych i cioranych pewnie się zedrze...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Sty 2019, 20:21 »
Lista co może się zepsuć przez pół roku, jest naprawdę całkiem pokaźna :)
Stąd minimum tysiak na wydatki pozaplanowe jest wymagany (chociażby by zorganizować sobie transport do domu, gdy wszystko się sypnie)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 4 Sty 2019, 20:38 »
Trasa i kraję do uzgodnienia, wstępny zarys planu wygląda ta: Kraków-Czechy-Słowacja-Austria-Węgry-Chorwacja-Bośnia i Hercegowina- Czarnogóra-Albania-Grecja aż do Sparty- powrót wybrzeżem do Chorwacji- Słowenia- całe Włochy wybrzeżem-Francja-cała Hiszpania i Portugalia wybrzeżem-powrót do Polski.

Bardzo długie odcinki planujesz jechać wybrzeżem. Bądź przygotowany na to, że na tego typu drogach ruch samochodowy będzie znaczny. Wybrzeżem przejechałam np. Portugalię. W wielu momentach było bardzo nieciekawie, właśnie ze względu na natężenie ruchu. Dziś przeprowadziłabym tamtą trasę inaczej.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 4 Sty 2019, 21:03 »
Sam nigdy nie korzystałem z Couchsurfingów, wiem że to nie dla mnie; ale jak ktoś jest obrotny - to nie widzę tu żadnego braku etyki.

Absolutnie jest brak etyki. Osoby, które korzystają z tych serwisów po to żeby przyoszczędzić nazywa się "freeloaderami" i nikt ich nie lubi. Będąc gościem w dobrym tonie jest przyjechać z butelką wina, upominkiem, albo dołożyć się do obiadu albo nawet go ugotować.

Jeśli nigdy nie korzystałeś to radzę nie polecać tego jako sposobu na oszczędzanie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Sty 2019, 21:24 »
Absolutnie jest brak etyki. Osoby, które korzystają z tych serwisów po to żeby przyoszczędzić nazywa się "freeloaderami" i nikt ich nie lubi. Będąc gościem w dobrym tonie jest przyjechać z butelką wina, upominkiem, albo dołożyć się do obiadu albo nawet go ugotować.

Jeśli nigdy nie korzystałeś to radzę nie polecać tego jako sposobu na oszczędzanie.

Nie żartujmy sobie.
Osobę, która twierdzi, że ten i podobne mu serwisy nie służą oszczędzaniu na noclegach - można nazwać albo niesamowitym naiwniakiem, albo hipokrytą. To jest ich absolutnie podstawowa funkcja, gdyby za noclegi trzeba było płacić - nikt by z tego nie korzystał. Znam wielu użytkowników tego portalu i dla mnóstwa z nich darmowość noclegu jest podstawowym parametrem.

Na tej stronie wszędzie podkreślają, że noclegi są "za darmo". Więc gadanie, ze nieetycznie zachowuje się ktoś, kto liczy właśnie na ową darmowość - dla mnie jest zupełnie nie do przyjęcia. Jak to nieetyczne - to niech strona Couchsurfing owej darmowości nie reklamuje.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 4 Sty 2019, 21:40 »
Osobę, która twierdzi, że ten i podobne mu serwisy nie służą oszczędzaniu na noclegach - można nazwać albo niesamowitym naiwniakiem, albo hipokrytą.

Działam w tych serwisach od kilkunastu lat. Wybieram naiwniaka, dzięki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum