Autor Wątek: Pół roku po Europie 2019  (Przeczytany 7213 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Pół roku po Europie 2019
« 4 Sty 2019, 22:08 »
Więc gadanie, ze nieetycznie zachowuje się ktoś, kto liczy właśnie na ową darmowość - dla mnie jest zupełnie nie do przyjęcia.
Bo to jest zwykłe złodziejstwo. System nie jest darmowy tylko polega na wymianie barterowej nocleg za nocleg.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Sty 2019, 22:22 »
Działam w tych serwisach od kilkunastu lat. Wybieram naiwniaka, dzięki.

Jeśli nie zdajesz sobie sprawy, że darmowość noclegu jest głównym powodem dla którego ludzie to wybierają - to tak, jesteś naiwny. Nie ma mowy o braku etyki jeśli ktoś decyduje się ze skorzystania z tego tylko dlatego, że jest za darmo. Trąbią na tej stronie o darmowości wszędzie - to jak można nazwać nieetycznym kogoś, kto po prostu chce skorzystać z tego co serwis daje?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 4 Sty 2019, 22:32 »
Jak cię kolega zaprasza na piwo to idziesz tylko po to żeby się nachlać za darmo?

Sam piszesz, że nigdy nie korzystałeś z tych serwisów, nie uważasz że to klasyczny przykład "nie znam się więc się wypowiem"?

I jeszcze piszesz osobie, która w tym siedzi od kilkunastu lat że jest naiwniakiem.  :icon_confused:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Sty 2019, 22:55 »
Jak cię kolega zaprasza na piwo to idziesz tylko po to żeby się nachlać za darmo?
A czy kolega oferuje w internecie darmowe piwo?
Sam piszesz, że nigdy nie korzystałeś z tych serwisów, nie uważasz że to klasyczny przykład "nie znam się więc się wypowiem"?

I jeszcze piszesz osobie, która w tym siedzi od kilkunastu lat że jest naiwniakiem.  :icon_confused:

Do tego, żeby to ocenić - nie trzeba w ogóle żadnej wiedzy praktycznej w temacie. Ja się odnoszę jedynie do stwierdzenia że to rzekomo nieetyczne wobec tego co przeczytałem na stronie serwisu. A skoro widzę na stronie wyraźne podkreślanie, że nocleg jest za darmo - to nazywanie osoby, która liczy na tę darmowość - nieetyczną jest zupełnym nieporozumieniem. Jak się nie chce osób liczących na tę darmowość - to trzeba to wyraźnie zaznaczyć. A nie, że później okazuje się, ze goszczący ludzie takich osób co im po prostu zależy na noclegu bez kasy nie cierpią i oczekują wina czy ugotowania im obiadu - i dają im brzydkie epitety.

A po tym co piszesz - to już wiem, że to iż nie korzystałem z takich serwisów było dobrą decyzją i że w przyszłości tego robić nie będę. Wolę uczciwie zapłacić kasę za nocleg, zamiast mieć nocleg bez pieniędzy, tylko z niepisanymi rozmaitymi dodatkowymi wymaganiami i byciem na czyjejś łasce. I jeszcze nazywaniem osób, które liczą na darmowość eksponowaną na stronie serwisu ludźmi bez etyki.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Sty 2019, 22:56 »
Bo to jest zwykłe złodziejstwo. System nie jest darmowy tylko polega na wymianie barterowej nocleg za nocleg.
No tak. Ale ja już 3 noclegi korzystałem z Warmshower + raz ktoś mnie odebrał z lotniska + raz zawiózł na lotnisko + raz przechował kartony. Z mojej strony, nikt nie przenocował u mnie. Raz odebrałem telefon o pomoc techniczną, ale zanim mogłem się wyrwać z pracy to przyszedł SMS, że nieaktualne. Mieszkam w mało turystycznej destynacji, więc nie oszukujmy się tłumy walić nie będą.
Ja uważam, ze robią to ludzie w dużej mierze "pro publico bono". System nie musi się zbilansować. Inaczej z góry zakładam, ze jestem pasożytem. A to też nie jest tak. Trudno to wytłumaczyć we wpisie, ale w "darmowym" noclegu nie tylko o darmowość chodzi (mieszkam w domu jednorodzinnym, więc nie tłumaczcie mi, że nie ma darmowego bytowania). Z moich skromnych doświadczeń jestem zażenowany bo dostałe zawsze więcej niż oczekiwałem od mich hostów. Przyjeżdżając zawsze miałem prowiant dla siebie i wyposażenie na nocleg. A dostałem nocleg,  wyżywienie i łóżko. To nie jest tak, ze w ramach wdzięczności zostawię im kabanosy w lodówce. To dla mnie jest jakieś śmieszne. Powtórzę. W tego typu noclegu nie tylko o darmowość chodzi.
« Ostatnia zmiana: 4 Sty 2019, 23:06 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Sty 2019, 23:09 »
No tak. Ale ja już 3 noclegi korzystałem z Warmshower + raz ktoś mnie odebrał z lotniska + raz zawiózł na lotnisko + raz przechował kartony. Z mojej strony, nikt nie przenocował u mnie.
Przyjmijmy że tworzymy zespół.
Ja 3 razy przyjmowałem i ani razu nie korzystałem, więc razem mamy zerowy bilans.

Oczywiście w tym zespole Ty jesteś tym złym, ale wiadomo że ktoś musi ;-)

Offline Kobieta Wioletta

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 20.04.2017
« 4 Sty 2019, 23:14 »
Nie rozumiem dlaczego w dzisiejszych czasach udostępnienie niepotrzebnego łóżka czy kawalka podłogi jest tak bardzo dziwne?.. Ludzie oferują to i nie widzą w tym biznesu a pomoc innym która praktycznie ich nic nie kosztuje. To jest normalne że ludzie chcą poznawać nowych ludzi mających te same Zainteresowania. Poznałam ludzi którzy wprost powiedzieli że przyjmują ludzi tylko dlatego że sami już nie mają czasu podróżować a uwielbiają to, z resztą kiedyś też wiele osób oferowalo im nocleg. To jest logiczne i bardzo ciekawe doświadczenie uważam.

« 4 Sty 2019, 23:15 »
Przyjmijmy że tworzymy zespół.
Ja 3 razy przyjmowałem i ani razu nie korzystałem, więc razem mamy zerowy bilans.
Coś mam z przeglądarką i mi wycina dół strony  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Sty 2019, 23:20 »
Nie rozumiem dlaczego w dzisiejszych czasach udostępnienie niepotrzebnego łóżka czy kawalka podłogi jest tak bardzo dziwne?.. Ludzie oferują to i nie widzą w tym biznesu a pomoc innym która praktycznie ich nic nie kosztuje. To jest normalne że ludzie chcą poznawać nowych ludzi mających te same Zainteresowania. Poznałam ludzi którzy wprost powiedzieli że przyjmują ludzi tylko dlatego że sami już nie mają czasu podróżować a uwielbiają to, z resztą kiedyś też wiele osób oferowalo im nocleg. To jest logiczne i bardzo ciekawe doświadczenie uważam.
No i ja też tak uważałem, że wymiana na zasadzie darmowy nocleg za poznanie nowej osoby z ciekawymi doświadczeniami jest uczciwą wymianą, całkowicie fair.

Ale tymczasem nasz forumowy wieloletni członek tego serwisu pozbawia mnie złudzeń pisząc mi że oczekiwanie takiej prostej wymiany jest ze strony osoby poszukującej darmowego noclegu nieetyczne, że jest "freeloaderem" , że żeby "odpracować" swój darmowy nocleg powinna ona przynieść wino, upominek, albo ugotować obiad. Przy czym przydałoby się tu jeszcze zaznaczyć, jaka musi być minimalna cena tego wina, żeby nie wyjść na nieetycznego gościa co się chce wykręcić najgorszym sikaczem z Biedronki  :lol:

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 4 Sty 2019, 23:31 »
Poznałam ludzi którzy wprost powiedzieli że przyjmują ludzi tylko dlatego że sami już nie mają czasu podróżować a uwielbiają to, z resztą kiedyś też wiele osób oferowalo im nocleg. To jest logiczne i bardzo ciekawe doświadczenie uważam.
Bo tak to działa a nie że jemy i śpimy za darmo.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 4 Sty 2019, 23:33 »
... żeby "odpracować" swój darmowy nocleg powinna ona przynieść wino, upominek, albo ugotować obiad. Przy czym przydałoby się tu jeszcze zaznaczyć, jaka musi być minimalna cena tego wina, żeby nie wyjść na nieetycznego gościa co się chce wykręcić najgorszym sikaczem z Biedronki  :lol:
Ty tak serio? Mam nadzieję, że nie.

Miki pisząc o wymianie podał tylko kilka przykładów, ale przecież wiadomo, że nie o to chodzi aby komuś płacić w sposób namacalny. Zakładam, że ludzie udostępniający kawałek swojej chaty czują się po prostu częścią podróżniczej braci i zapewne w większości przypadków zadowolą się samą rozmową, poznaniem kogoś (niejednokrotnie z innego kraju, z innej kultury) itd.
To jest takie po prostu ludzkie moim zdaniem.
Nie wyobrażam sobie, że jadę do kogoś, ten mnie wpuszcza na chatę a ja mówię tylko "dzięki", kładę się spać i rano ponownie mówię "dzięki" wychodząc. To by było słabe. Myślę, że o takich ludziach napisał Miki.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 4 Sty 2019, 23:36 »
A ja myślę, że ludzie po prostu lubią pomagać, bo dzięki temu czują się lepsi. Ale całkiem inaczej pomaga się komuś, kto znalazł się w potrzebie, bo np. wydarzyło się coś nieoczekiwanego. Został okradziony, pieniądze musiał wydać, bo zepsuł się sprzęt, znalezienie noclegu okazało się niemożliwe, bo w okolicy odbywa się akurat jakieś popularne wydarzenie, czy wiele, wiele innych powodów. A czym innym jest pomoc osobie, która przyszła tylko po to, by człowieka wykorzystać.
I nie sądzę, by gospodarz oczekiwał jakichś prezentów w postaci wina itp. Ale to właśnie osoba chcąca skorzystać z darmowego noclegu, jeśli nie czuje, że ma wystarczający powód, by oczekiwać od kogoś takiej pomocy, poczuła się zobowiązana, by w ten czy inny sposób darczyńcy się odwdzięczyć. Niekoniecznie materialnie.
« Ostatnia zmiana: 4 Sty 2019, 23:44 maper »

« 4 Sty 2019, 23:40 »
Nie rozumiem dlaczego w dzisiejszych czasach udostępnienie niepotrzebnego łóżka czy kawalka podłogi jest tak bardzo dziwne?..
Drugi raz to Wiola piszesz i myślę, że masz w tym dużo racji. Świat tak daleko zszedł na psy, że coś co kiedyś było czymś zwykłym dzisiaj stanowi przedmiot dyskusji.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 5 Sty 2019, 00:51 »
Nie rozumiem dlaczego w dzisiejszych czasach udostępnienie niepotrzebnego łóżka czy kawalka podłogi jest tak bardzo dziwne?.
Masz jakieś doświadczenie z goszczeniem u siebie ludzi z Couchsurfingu albo Warmshowers? Miki działał w CS przez kilkanaście lat, przenocowaliśmy też u siebie z dwadzieścia osób z WS. O ile oba serwisy działają na zasadzie darmowego noclegu, to łatwo poznać, gdy dla kogoś ta darmowość jest jedynym powodem, dla którego chce u Ciebie przenocować. Zdarzało nam się dostawać wiadomości typu "potrzebuję noclegu dzisiaj" - bez "cześć" i "pozdrawiam", bez podpisu i podstawowych informacji o danej osobie; raz zostałam nawet zbluzgana gdy zwróciłam komuś na to uwagę. Podczas jednej z podróży spotkałam dzięki Warmshowers babkę, która z racji złych doświadczeń przyjmowała pod dach tylko rowerzystki - pisała o tym wyraźnie na swojej stronie. Opowiadała, że regularnie dostaje chamskie odpowiedzi od zawiedzionych rowerzystów, w najlepszym razie oskarżających ją o dyskryminację. Couchsurfing od dawna jest traktowany przez wiele osób jako portal randkowy.

Zdecydowana większość naszych gości z WS to super ludzie, z wieloma mam kontakt do tej pory. Ale np. jedna "insta-girl", mimo moich próśb, by tego nie robiła, nagrywała ciągle filmiki, bo halo, przecież ma bloga! Dziewczyna nie miała ze sobą namiotu, co noc zatrzymywała się u kogoś z WS. Jak masz w domu niepotrzebne łóżko to może dać ci namiary? ;)

Offline Kobieta Wioletta

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 20.04.2017
« 5 Sty 2019, 01:24 »

Masz jakieś doświadczenie z goszczeniem u siebie ludzi z Couchsurfingu albo Warmshowers? Miki działał w CS przez kilkanaście lat, przenocowaliśmy też u siebie z dwadzieścia osób z WS. O ile oba serwisy działają na zasadzie darmowego noclegu, to łatwo poznać, gdy dla kogoś ta darmowość jest jedynym powodem, dla którego chce u Ciebie przenocować. Zdarzało nam się dostawać wiadomości typu "potrzebuję noclegu dzisiaj" - bez "cześć" i "pozdrawiam", bez podpisu i podstawowych informacji o danej osobie; raz zostałam nawet zbluzgana gdy zwróciłam komuś na to uwagę. Podczas jednej z podróży spotkałam dzięki Warmshowers babkę, która z racji złych doświadczeń przyjmowała pod dach tylko rowerzystki - pisała o tym wyraźnie na swojej stronie. Opowiadała, że regularnie dostaje chamskie odpowiedzi od zawiedzionych rowerzystów, w najlepszym razie oskarżających ją o dyskryminację. Couchsurfing od dawna jest traktowany przez wiele osób jako portal randkowy.

Zdecydowana większość naszych gości z WS to super ludzie, z wieloma mam kontakt do tej pory. Ale np. jedna "insta-girl", mimo moich próśb, by tego nie robiła, nagrywała ciągle filmiki, bo halo, przecież ma bloga! Dziewczyna nie miała ze sobą namiotu, co noc zatrzymywała się u kogoś z WS. Jak masz w domu niepotrzebne łóżko to może dać ci namiary? ;)
[/quote]

Ale co mnie interesuje że ktoś jest niekulturalny i nawet nie napisze cześć XD to proste że do takich ludzi większość nie odpisuje. Jak się do kogoś przychodzi do domu to przynajmniej należy zachować do gospodarza szacunek, nie wszyscy wiadomo tacy będą, ale ja nie o tym wgl mówię. Przez CS również można się wcześniej spotkać i poznać osobę którą się przyjmuje czy warto, nie trzeba od razu proponować mieszkania. Owszem mam niepotrzebne łóżka i chętnie bym je wykorzystała ofiarujac komuś nocleg aby nie musiał ponosic dodatkowych kosztów podróży, nawet jeśli nie jest tego wart, bo nie mi to oceniac, ludzie są różni.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum