Autor Wątek: Pół roku po Europie 2019  (Przeczytany 7210 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Pół roku po Europie 2019
« 5 Sty 2019, 07:59 »
Couchsurfing od dawna jest traktowany przez wiele osób jako portal randkowy.
Ale w sensie podrywania osób goszczących przez odwiedzających, czy odwrotnie? Czy też ludzie traktują CS jako hotele na godziny (w sensie przyjeżdża para i konsumuje związek)? Pytam poważnie.
Niewielka część zarówno gospodarzy, jak i gości, jest otwarta na różne propozycje, ale najczęściej można to łatwo wyczytać z profilu, więc nikt nie jest pokrzywdzony. Koleżanka dwa razy spotkała się jednak z sytuacją, gdy gospodarz po prostu oczekiwał od niej seksu i nie dawał za wygraną, musiała wtedy szukać nagle nowego noclegu.

Owszem mam niepotrzebne łóżka i chętnie bym je wykorzystała ofiarujac komuś nocleg aby nie musiał ponosic dodatkowych kosztów podróży, nawet jeśli nie jest tego wart, bo nie mi to oceniac, ludzie są różni.
Droga wolna :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 5 Sty 2019, 10:30 »
/.../ Owszem mam niepotrzebne łóżka i chętnie bym je wykorzystała ofiarujac komuś nocleg aby nie musiał ponosic dodatkowych kosztów podróży, nawet jeśli nie jest tego wart, bo nie mi to oceniac, ludzie są różni.

Na Warmii skoroś chętna, ruch łatwo mieć będziesz duży.
Miejscówkę zgłaszaj /i na Forum jest odp. zakładka/.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Wioletta

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 20.04.2017
« 5 Sty 2019, 11:22 »

Na Warmii skoroś chętna, ruch łatwo mieć będziesz duży.
Miejscówkę zgłaszaj /i na Forum jest odp. zakładka/.
[/quote]
No nie zauważyłam tłumów, z resztą teraz już nie Warmia a Bawaria :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 5 Sty 2019, 13:09 »

To gdzie? masz te "niepotrzebne" łóżka, jakie oferujesz - na Wa., czy w Ba.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Wioletta

• Miasto: Warmia
  • Na forum od: 20.04.2017
« 5 Sty 2019, 14:28 »
Bawaria, wynajmuje sobie mieszkanie w ogromnym domu, który jest praktycznie wolny, więc bez problemu

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Sty 2019, 00:33 »
Masz jakieś doświadczenie z goszczeniem u siebie ludzi z Couchsurfingu albo Warmshowers? Miki działał w CS przez kilkanaście lat, przenocowaliśmy też u siebie z dwadzieścia osób z WS. O ile oba serwisy działają na zasadzie darmowego noclegu, to łatwo poznać, gdy dla kogoś ta darmowość jest jedynym powodem, dla którego chce u Ciebie przenocować. Zdarzało nam się dostawać wiadomości typu "potrzebuję noclegu dzisiaj" - bez "cześć" i "pozdrawiam", bez podpisu i podstawowych informacji o danej osobie; raz zostałam nawet zbluzgana gdy zwróciłam komuś na to uwagę. Podczas jednej z podróży spotkałam dzięki Warmshowers babkę, która z racji złych doświadczeń przyjmowała pod dach tylko rowerzystki - pisała o tym wyraźnie na swojej stronie. Opowiadała, że regularnie dostaje chamskie odpowiedzi od zawiedzionych rowerzystów, w najlepszym razie oskarżających ją o dyskryminację. Couchsurfing od dawna jest traktowany przez wiele osób jako portal randkowy.

Ale to wszystko nie uprawnia Cię do pisania, że po prostu zwykłe oczekiwanie darmowego noclegu jest nieetyczne. Bo to wobec założeń i sposobu reklamowania się tych serwisów - jest stwierdzenie nie na miejscu. Oczekujesz zrobienia przez kogoś obiadu, zakupienia wina czy innych podobnych spraw - napisz to jasno w swoim ogłoszeniu na tym portalu. Jak nie piszesz - to jest to po prostu układ grzeczność za grzeczność i osoba nocująca nie jest zobowiązana do żadnych świadczeń poza swoim towarzystwem. I jak ktoś nie kupi tego wina - można to co najwyżej uznać za niespecjalnie eleganckie zachowanie, ale na pewno nie nieetyczne, za daleko sobie popłynęłaś z tym tekstem.

A to co napisałaś o tych rozmaitych cieniach takich serwisów - tylko mnie umocniło na stanowisku, że to zupełnie nie dla mnie, a później jeszcze mnie może za buraka uznać bo np. wina nie przyniosłem. Bardzo nie lubię takich niejasnych sytuacji, gdy ktoś wobec mnie czegoś oczekuje, a ja nawet nie wiem dobrze czego. Własny namiot może mniej wygodny, ale na niczyjej łasce nie siedzę.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Sty 2019, 10:46 »
Nie nakrecaj się tak z tym winem. Podałem tylko przykład, jak można dodać coś od siebie w takich sytuacjach. Nikt tego z góry nie oczekuje. Gościłem łącznie coś pod 100 osób, dla jednych gotowałem, inni mi gotowali, jeszcze inni nawet nie powiedzieli "dziękuję". Nie ma sztywnych reguł.

Ale wkurzyło tylko to co napisałeś, bo reklamujesz serwis, którego specyfiki zupełnie nie znasz jako okazję do najedzenia się za darmochę.

Jak ktoś jest obrotny i lubi poznawać nowych ludzi - to będzie miał mnóstwo noclegów w dużo wyższym standardzie niż kemping za zupełną darmochę, a jeszcze często nieźle zje bez dodatkowych kosztów.

Nie będę ci dłużej tego tłumaczył, lepiej faktycznie dla wszystkich żebyś się obraził i z nich nich nie korzystał.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Sty 2019, 17:28 »
Ale wkurzyło tylko to co napisałeś, bo reklamujesz serwis, którego specyfiki zupełnie nie znasz jako okazję do najedzenia się za darmochę.

Jak nie rozumiesz co ktoś ma na myśli - to tak własnie wychodzi. Ty to rozumiesz jako tekst cwaniaczka co chce żerować na tych biednych ludziach oferujących noclegi (po cichu liczących na tę marną butelczynę, choć niemający odwagi tego otwarcie napisać  :lol:), podczas gdy ja miałem na myśli obrotną i wygadaną osobę, której wiele osób bez żadnego przymusu zaoferuje ten nocleg z obiadem. Jak ktoś jest bardzo wygadany w stosunku do obcych osób, łatwo zawiera znajomości - to zawsze zyskuje w takich sprawach, czy na takich portalach, czy po prostu zwyczajnie zagadując ludzi na wiosce.

Offline Mężczyzna DanielKot

• Na forum od: 08.08.2017
« 6 Sty 2019, 20:09 »
dla mnie jedzenie na wyprawach to moment wielkiej radości i ładowania baterii, nie wyobrażam sobie że musiałbym się z góry ograniczać cenowo. polecałbym oszczędzać przed, albo po, ale na samej wyprawie dogadzać sobie :)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 6 Sty 2019, 20:26 »
Jestem tego samego zdania wydawać na wyprawie toż to święto dla nas..!

Mariobiker

• Gość
« 6 Sty 2019, 20:45 »
wydawać na wyprawie toż to święto dla nas..!

Amen  ;D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 15 Sty 2019, 15:50 »
Potwierdzam, że budżet masz super ambitny. Z doświadczenia w rocznej podróży po Europie na w sumie dość podobnej trasie :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta Kornelia Katarzyna

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 24.02.2018
« 22 Sty 2019, 14:31 »
Hej, jak nie znajdziesz towarzyszą to czy wybierasz się w podróż sam?

Offline Mężczyzna mruczek26

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.01.2019
« 22 Sty 2019, 21:23 »
Hej Kornelia, jeżeli bym nikogo nie znalazł to tak na pewno bym wyruszył sam. Użytkownik "pol"dodał parę dni po mnie post "hiszpania" z bardzo podobną wyprawą (bez Bałkanów i Grecji) w dodatku w tym samym okresie. Zdecydowałem się do niego dołączyć:)

Offline Mężczyzna robertcb

• Na forum od: 23.12.2012
« 1 Lut 2019, 21:38 »
Pół roku i tylko Europa?

180 dni razy średnio nawet te 80 km daje 14.400 km.

Taaaką trasę można zrobić.

Trasa

I wrócić samolotem.

Budżet 20 zł może ledwo by wystarczył na naprawdę najtańsze jedzenie (jadąc rowerem w różnych warunkach terenowych i pogodowych z pełnym bagażem 80-100 km dziennie - kalorii trzeba sporo, czysta fizyka).

Doliczyć trzeba jeszcze serwis roweru.

Myślę że trzeba liczyć ryczałtowo 10 zł dziennie.

Naprawy możesz wykonać sam, jeśli weźmiesz podstawowe narzędzia, ale za części już niestety trzeba zapłacić. I to nie tak mało.
Napęd (łańcuch, korba, kaseta/wolnobieg) klocki, linki, ogumienie, łożyska, suport - to się zużywa i trzeba będzie te części w miarę zużycia wymieniać.
W tym zmieści się awaryjny zapas pieniędzy na poważne nieprzewidziane naprawy roweru (pęknięcie ramy, widelca, rury sterowej, bagażnika, wymiana obręczy koła, zaplatanie itp itd.)
i bagażu - rozdarcie sakw, zniszczenie mocowania, zamków....
« Ostatnia zmiana: 1 Lut 2019, 22:06 robertcb »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum