Autor Wątek: Maraton Podróżnika a prawo?  (Przeczytany 4201 razy)

Offline Mężczyzna pz28

• Miasto: Głogów
  • Na forum od: 29.01.2016
Odp: Maraton Podróżnika a prawo?
« 5 Sty 2019, 22:08 »
Przepraszam! Żle podałem w poprzednim poście, że chodzi o dochód do 1/2  minimalnej pensji. CHODZI O PRZYCHÓD!!! Czyli wszystkie przyjęte pieniądze niezależnie od wydatków.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 5 Sty 2019, 23:39 »
Paranoja.
Jak rozpalam ognisko, a kolega pójdzie po piwo i kiełbasę to ma mieć stowarzyszenie?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 6 Sty 2019, 02:37 »
Tak, paranoja. Takie państwo. Oczywiście zakładając, że nie jesteś dla państwa istotny, że mu nie podpadłeś albo że akurat urzędnik us nie potrzebuje plusów do premii.

Generalnie, przesadzamy. Kluska tez tak myślał. I w sumie... miał racje. Tyle,  że co z tego?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 6 Sty 2019, 16:46 »
Obecnie zgromadziłem wszystkie dokumenty jako "WPŁYWY" i jako "WYDATKI". Czekam na info od was co dalej wyszło po rozmowach z Księgowymi waszymi. Nie znam się na Księgowości, ale summa summarum po zakupie "darów" dla domu dziecka, wychodzimy na 0zł, więc chyba nie ma zagrożenia.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Sty 2019, 17:42 »
Dom dziecka nie moźe być oganizatorem?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 6 Sty 2019, 23:43 »
Mam wrażenie, że większość historii o skarbówkach to już legendy miejskie. Od kilku lat jest lepiej i jeśli nie trafisz na pechowy urząd, a organizacja nie jest działalnością dochodową, nie powinieneś mieć problemu. Dla pewności przejdź się do najbliższego oddziału i spytaj w informacji lub poproś o rozmowę z inspektorem. Ewentualnei zadzwoń na infolinię skarbówki, opisz problem i poproś o radę. Sam kilka razy z infolinii korzystałem i jestem pozytywnie zaskoczony jakością obslugi.

Co do stowarzyszeń - zasadniczo odradzam. Zwykłe niewiele może, rejestrowe jest problematyczne organizacyjnie. Jeśli myślisz poważnie o organizacji imprez, poświęć kilka stów i trochę czasu na założenie fundacji. Raz założysz i masz spokój. Poniżej masz link do portalu informacyjnego dla zainteresowanych działalnoscia pozarządową

http://portal.ngo.pl/

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 7 Sty 2019, 00:23 »
A nie daj Boże gdyby na starcie Twojego maratonu pojawiły się dwie cyklistki z prośbą o wymianę żarówki w ich lampce..
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 7 Sty 2019, 08:47 »
Paranoja.
Jak rozpalam ognisko, a kolega pójdzie po piwo i kiełbasę to ma mieć stowarzyszenie?
Nie, jeśli obracasz gotówką, która nie jest rejestrowana. Jeśli jednak 20 tysięcy osób wpłaci Ci na konto po 20 zł na kiełbaski na ognisko, to masz 400 tysięcy przychodu. I udowadniaj teraz, że to była darowizna na kiełbaski. W dobie naprawdę upierdliwych urzędników US ja bym dmuchał na zimne. Zbiórka gotówki na starcie - spoko. Ale przelewy - tylko na konto fundacji, stowarzyszenia itd. Byłoby niefajnie potem pojawić się w nagłówkach gazet jako największy szuja gminy, który oszukał naród na 300 tysięcy złotych (tyle wyliczyłby US podatku sankcyjnego, a dziennikarskie hieny łykną każdą sensację).
Ja się tam podatku dochodowego w tym przypadku nie boję. Nie ma mowy o darowiźnie, jeśli jest świadczenie wzajemne. Zastanawiam się jedynie, czy przez przypadek nie powstaje jakaś usługa.
Zastanawia mnie również, czy maraton i zlot nie są przez przypadek "imprezą turystyczną".

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 7 Sty 2019, 09:24 »
Hej zacząłem ostatnio organizacje maratonów pro bono. Jak to jest, bo nie chcę utopić się w jakieś kary od US. Czy i jak rozwiązujecie sprawy przyjmowania środków na MP, nie macie obaw, że się US przyczepi. W sumie robię to dla innych nie robię tego dla kasy, ale "dobrych ludzi" nie brakuje i obawia się KAR za swoją działalność Charytatywną.

Jak to jest u nas w kraju?

Ponieważ pracuję w "firmie", która może mi zlecić "wymianę żarówki" na organizowanej przez Ciebie imprezie więc napiszę tak:
Przejdź się do doradcy podatkowego (biura rachunkowe omijaj szerokim łukiem, bo zwykle się tam "księguje"* i raczej nie bawią się w doradztwo), powiedz co zamierzasz robić i myślę, że wiele Twoich wątpliwości uda się rozwiązać.
Dodatkowo ten Ktoś poprowadzi buchalterię, a Ty nie będziesz musiał być w tej kwestii na bieżąco i zajmiesz się rozwijaniem firmy.
Zwykle jeśli coś ma charakter pieniężny, to lepiej (bezpieczniej) robić to jako działalność gospodarcza. Wbrew obiegowym opiniom ma to również trochę zalet.
Zapytaj osób, które się tym parają od jakiegoś czasu, ale raczej niech to będzie spotkanie towarzyskie, a nie otwarte forum.
Na pewno takie rady otrzymasz.
Powodzenia i trzymam kciuki by Twoje plany się powiodły.
PS
Zabawne, ale również sądziłem, że Twoja ksywka, ma wiele wspólnego z profesją jaką uprawiasz.

*- pisząc że się "księguje", a nie "doradza", proszę nie odbierać jako ujmę dla tego pierwszego. Po prostu Ty potrzebujesz Kogoś, kto poświęci trochę więcej czasu by zaprezentować wady i zalety różnych form rozliczania. No i to do Ciebie należeć będzie decyzja (i jej skutki), którą ścieżką podążysz.   

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 7 Sty 2019, 09:38 »
Zastanawia mnie również, czy maraton i zlot nie są przez przypadek "imprezą turystyczną".

Zlot jak najbardziej (a jak już jest jakaś zaliczka na poczet rezerwacji ośrodka/żarcia/... to pozmiatane). Sporo przepisów ze zdrowym rozsądkiem nie ma nic wspólnego i chcąc być z nimi w pełnej zgodzie można dość szybko osiwieć. Jak dochodzą liczne/duże wpłaty na konto prywatne, czy stowarzyszenia nie prowadzącego działalności gospodarczej to łatwo wpaść w spore kłopoty.

Wszystko jest OK do momentu jakiegoś wypadku/zdarzenia, upierdliwego/roszczeniowego Klienta, czy urzędnika chcącego/muszącego się wykazać. O te dwa ostatnie ostatnio coraz łatwiej.

Stąd już lat kilka temu całkowicie wycofałem się z "organizacji" niekomercyjnych wycieczek, a zawodowa też działam tylko jako podwykonawca.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016
« 7 Sty 2019, 22:10 »
Roszczeniowych klientów bym się nie obawiał - weź od każdego oświadczenie, że jedzie na własną odpowiedzialność i jest świadom zasad poruszania się w ruchu drogowym oraz że jest pełnoletni. Powinieneś też przy tej okazji poinformować każdego, że gromadzisz jego dane osobowe i dobrze było by uzyskać na to zgodę.
Sprawy wpłat gotówki na konto są niestety trochę problematyczne jak widać 10 zł powoduje ogromne problemy przy prowadzeniu działalności gospodarczej. Nie wiem na jakiej zasadzie działają zrzutki internetowe - tam chyba nikt nie odprowadza podatku.
Innym sposobem może być to, że weźmiesz od producenta paragon na każdą blaszkę i wymienisz go na gotówkę od zawodnika - ale to już prawie paranoja.
Powodzenia!

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 8 Sty 2019, 09:47 »
W poniedziałek jestem u mojej księgowej. Podrzucę jej temat, zobaczymy co mi powie.

Czekam na info:) Dzięki
Poszło na PRIV

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum