Autor Wątek: BUTY - niespd - na rower  (Przeczytany 1137 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
BUTY - niespd - na rower
« 9 Sty 2019, 09:03 »
Hej przymierzam się do zakupu obuwia na sezon 2019. Szukam czegoś dobrze wentylowanego z twarda podeszwą do jazdy w ciepłe dni. I pytanie do was, czy macie jakieś sprawdzone obuwie MTB do jazdy na platformach z pinami, aby poszaleć po lasach.

Napiszcie czego używacie może coś mi się nawinie;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: BUTY - niespd - na rower
« 9 Sty 2019, 09:38 »
1) Buty SPD właśnie mogą się sprawdzić, ale bez przykręcania bloków, zostawiając zaślepki. Szukałbym turystycznych/trekingowych. Mają twardą podeszwę, która przeniesie obciążenie na całą stopę.

2) Buty do biegania w terenie (trailówki) też są wyposażone w  podeszwę, która ładnie rozkłada punktowe naciski na większą powierzchnię. Zazwyczaj są dobrze wentylowane choć można spotkać także modele z membraną. 

Jeśli nie jeżdżę w SPD używam właśnie trailówek. W ogóle osobiście uważam trailówki za super wszechstronne buty.  Gdyby nie sporadyczna konieczność noszenia garnituru (i niekiedy protesty żony ;)) używałbym ich zawsze i wszędzie :)  a nie tylko do biegania w terenie, wycieczek w góry, chodzenia na codzień, jazdy na rowerze itp. itd ;)

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 9 Sty 2019, 09:39 »
Hej przymierzam się do zakupu obuwia na sezon 2019. Szukam czegoś dobrze wentylowanego z twarda podeszwą do jazdy w ciepłe dni. I pytanie do was, czy macie jakieś sprawdzone obuwie MTB do jazdy na platformach z pinami, aby poszaleć po lasach.

Napiszcie czego używacie może coś mi się nawinie;)

W temperaturze poniżej 20 stopni C niskie buty trekingowe bez membrany. Od dwudziestu stopni wzwyż sandały trekingowe o twardej podeszwie.

Edit: Przypomniałeś mi, że w innym wątku miałem opisać wrażenia z porównania starych i nowych wersji sandałów Teva Terra Fi

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 9 Sty 2019, 11:44 »
W temperaturze poniżej 20 stopni C niskie buty trekingowe bez membrany. Od dwudziestu stopni wzwyż sandały trekingowe o twardej podeszwie.
Dokładnie tak. Używam Salomonów X Ultra w wersji bez membrany latem (przewiewne) i z membraną w chłodniejsze dni. Jak jest bardzo gorąco to sandały trekkingowe Keen.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Sty 2019, 13:12 »
To też jedna z koncepcji:

Salomonów X Ultra w wersji bez membrany

na dodatek "X Ultra 3" to jedne z najlżejszych butów trekingowych.

Jednak większość modeli trekingowych przekracza 1 kg/parę (przynajmniej w moim rozmiarze), ma słabą wentylację (w porównaniu do trailówek) i zazwyczaj nie grzeszy urodą :wink: . Choć z pewnością są solidniej skonstruowane.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum