Autor Wątek: Rowerowe demotywatory  (Przeczytany 42146 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Rowerowe demotywatory
« 25 Lis 2014, 11:13 »
W weekend widziałem jak ekipa z młotem pneumatycznym walczyła z podkładem do kostki brukowej. Potem sztuka zrobić idealny podkład tylko tam gdzie się wyjęło kostki. :P

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 25 Lis 2014, 11:46 »
dario, asfalt kładzie się szybciej niż kostkę
i do tego zdecydowanie lepiej się po nim jeździ

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 25 Lis 2014, 12:09 »
Do ułożenia kostki potrzebny jest szwagier wójta i trzech ukraińców z łopatami a nie maszyna za kilkaset tysięcy. I to jest jej główna zaleta.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 25 Lis 2014, 13:39 »
Ostatnio u mnie naprawiali ścieżkę, którą jeżdżę najczęściej, po różnych inwestycjach i skutkiem tego jej nawierzchnia woła o pomstę. W weekend mam zamiar obfocić i nadać temat do zarządu dróg - zobaczymy co z tym zrobią. Nawierzchnia ścieżki oczywiście bitumiczna.

Do ułożenia kostki potrzebny jest szwagier wójta i trzech ukraińców z łopatami a nie maszyna za kilkaset tysięcy. I to jest jej główna zaleta.

że też nie jestem szwagrem wójta bo kuzynów na Ukrainie aż nadto :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna menel

« 25 Lis 2014, 13:46 »

że też nie jestem szwagrem wójta bo kuzynów na Ukrainie aż nadto :)
Może powinniśmy redefiniować pojęcie gminobrania.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 25 Lis 2014, 16:31 »
Mimo konieczności posiadania ciężkiego sprzętu - firmy taki sprzęt posiadają i oferują kładzenia asfaltu taniej, niż kostki. Wobec tego nie wiem do czego taki argument zmierza. Widać utrzymanie maszyny + położenie asfaltu jest tańsze, niż układanie kostki bez utrzymywania maszyny :P

Potwierdzam, że kostka lepiej wchłania wodę. Jej jedyna zaleta.

Offline Mężczyzna menel

« 25 Lis 2014, 16:47 »
Mimo konieczności posiadania ciężkiego sprzętu - firmy taki sprzęt posiadają i oferują kładzenia asfaltu taniej, niż kostki.
No i co z tego skoro w projekcie jest kostka?

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
« 25 Lis 2014, 19:42 »
Mimo konieczności posiadania ciężkiego sprzętu - firmy taki sprzęt posiadają i oferują kładzenia asfaltu taniej, niż kostki. Wobec tego nie wiem do czego taki argument zmierza. Widać utrzymanie maszyny + położenie asfaltu jest tańsze, niż układanie kostki bez utrzymywania maszyny :P

Potwierdzam, że kostka lepiej wchłania wodę. Jej jedyna zaleta.
Ale koszt położenia czy remontu ? Bo to zasadnicza sprawa. Nigdy nie twierdziłem że koszt położenia jest asfaltu jest większy. Mowa o bardziej konkretnej i interesującej rowerzystów rzeczy - koszt (tudzież łatwość) utrzymania ścieżki w idealnym stanie.

Poza tym nie uważam się za maniakalnego fana kostki i moją misją życiową nie jest zastać polskę asfaltową a zostawić brukowaną ;) Rzecz w tym, że w stosunku do kostki wciąż są jakieś animozje ze strony środowisk rowerowych, w ostatnich "Skołowanych" na Tok FM znowu o tym mówili. Kompletnie tego nie kumam.

jendrzych

• Gość
« 25 Lis 2014, 19:52 »
@ dario
Biadolenie na brukowane ścieżki rowerowe również uważałem za nieco przesadzone, aż do pierwszej przejażdżki rowerem szosowym. Niby ścieżka świeżutka - kostka równo ułożona, krawędzie kostki niefazowane, a jednak każdy zjazd na asfalt dał się odczuć jak nawrót błogostanu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Lis 2014, 22:02 »
Poza tym nie uważam się za maniakalnego fana kostki i moją misją życiową nie jest zastać polskę asfaltową a zostawić brukowaną ;) Rzecz w tym, że w stosunku do kostki wciąż są jakieś animozje ze strony środowisk rowerowych, w ostatnich "Skołowanych" na Tok FM znowu o tym mówili. Kompletnie tego nie kumam.

Nie mogę w tej chwili znaleźć pierwotnego tekstu, ale jeden z powodów jest tu, na stronie 7: http://www.parp.gov.pl/files/112/146/190/5525.pdf

Z badań Instytutu Prognoz i Środowiska (UPI) wynika, że zużycie energii przez rowerzystę na nawierzchni z kostki betonowej zwiększa zapotrzebowanie energetyczne rowerzysty o 30 - 40%

Zrób drogę dla samochodów, na której auta spalą o 30-40% więcej paliwa i przyznaj się kierowcom że to Ty  ;)

jendrzych

• Gość
« 25 Lis 2014, 22:10 »
zużycie energii przez rowerzystę na nawierzchni z kostki betonowej zwiększa zapotrzebowanie energetyczne rowerzysty o 30 - 40%

To brzmi sensownie - bruk składa się z drobnych elementów, ułożonych w zasadzie luzem na podbudowie, więc każda z kostek poruszając się pod wpływem przyłożonej siły, pochłania część energii wydatkowanej na tę siłę.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 15 Sty 2015, 21:31 »
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 15 Sty 2015, 22:25 »
Wygląda na to, że w łóżku jest jazda bez hamulców ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: