Autor Wątek: Dookoła Alp  (Przeczytany 978 razy)

Offline Mężczyzna Marcin89ck

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.03.2018
Dookoła Alp
« 13 Sty 2019, 23:52 »
Cześć :)
W czerwcu wybieram się rowerem dookoła Alp, startuje z Cieszyna i planuje jechać przez Wiedeń, Liechtenstein, Marsylie, Genua, Wenecja, Zagrzeb i finisz na Węgrzech.
Pytanie brzmi jak wygląda trasa odcinkiem Genewa-Marsylia-Lazurowe Wybrzeże-Zagrzeb. Jeśli ktoś tamtędy śmigał to jak tam wygląda sytuacja ze ścieżkami, nocowaniem na dziko (lub jakieś tanie noclegi jakie ceny mają) itp. Z tego co znalazłem informację to ze spaniem na dziko jest na tym odcinku dość problematyczne i odcinek lazurowego pomimo wybrzeża też potrafi dać w kość swymi górkami :P
Kraje niemieckojęzyczne już mam dość ogarnięte, więc tam sobie poradzę, ale cennych informacji nigdy za wiele ;)
Link do potrzebnego odcinka trasy: https://goo.gl/maps/A12Cykj1gq22

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Odp: Dookoła Alp
« 14 Sty 2019, 00:11 »
Tu możesz poczytać o mojej wyprawie dookoła Alp z 2012 r. (jechałem w przeciwnym kierunku).
Na włoskim odcinku wzdłuż Lazurowego Wybrzeża polecam fantastyczną trasę rowerową poprowadzoną szlakiem starej kolei (Ospedaletti - San Lorenzo al Mare).

Offline Mężczyzna Marcin89ck

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.03.2018
« 9 Lut 2019, 01:13 »
Piękna trasa :)
A jak wygląda ze spaniem na dziko na wybrzeżu? Ciężko jest znaleźć ustronne miejsce z dala od ludzi? I jak z cenami kempingów (tanio byle sie opłukać i podładować baterie), bo co jakiś czas też będe musiał się lepiej odświeżyć, podładować  :D
Spodziewałem się że pomimo wybrzeża będzie sporo górek i chyba rzeczywiście lazurowe najłatwiejsze nie jest, no ale widoki rekompensują zabawę. Z poleconego włoskiego odcinka też będe musiał skorzystać 

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 9 Lut 2019, 09:13 »
A jak wygląda ze spaniem na dziko na wybrzeżu? Ciężko jest znaleźć ustronne miejsce z dala od ludzi? I jak z cenami kempingów (tanio byle sie opłukać i podładować baterie), bo co jakiś czas też będe musiał się lepiej odświeżyć, podładować  :icon_biggrin:
Na samym wybrzeżu jest ciężko z dzikim noglegiem. Ale wystarczy odbić trochę do góry, żeby coś znaleźć na odludziu. Kempingi we Włoszech są beznadziejne - drogie i zatłoczone. Już lepiej szukać jakichś hosteli lub hotelików. Cena niewiele wyższa, a warunki o niebo lepsze.
Najlepsze campingi są we Francji - dużo, tanio i na poziomie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum