Autor Wątek: Koła do wyprawowca - piasty CL na 36 szprych  (Przeczytany 3997 razy)

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
Przymierzam się do złożenia kół do mojego nowego wyprawowca, początkowo plan był prosty: obręcze Ryde Adria 40, szprychy DT Swiss Champion i piasty DT Swiss 350 Center Lock na 36 szprych. Po sprawdzeniu okazało się  jednak, że producent nie oferuje założonego przeze mnie wariantu piasty (na stronie jest co prawda wersja na 36 szprych -tyle, że na 6 śrub a nie CL - jednak nie znalazłem jej dostępnej w żadnym sklepie). 
Tym samym zwracam się do szanownej braci rowerowej o pomoc w  wyborze piast. 
Założenia
- koła max. wytrzymałe (słuszna waga jeźdźca +bagaż)
- 36 szprych (chociaż zastanawiam się jaka jest różnica w wytrzymałości koła 36 szprych vs 32 -przy założeniu zastosowania tych samych komponentów, orientuje się może ktoś?...obręczy jeszcze na szczęście nie zamówiłem więc i 32 otwory są w grze)
- piasty na łożyskach maszynowych (cena raczej nie przekraczającą ceny 350'tek)
- QR i Center Lock (preferowany)   
Przeglądałem się swego czasu również piastom Hope Pro4 - miał ktoś z Was może okazję je testowac/używać/zajechać? Jak wyglądają one w porównaniu z 350'tkami?

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
 Nie podważalny argument to mavic A 719 36 szprych, (nie wiem czy jeszcze produkują) jeżdżę na tych obręczach już ponad 33k km, szprychy sapiny lasery, piasta novatec ale chodzą złe opinie.
Można z tyłu słonia na bagażniku wozić ;)

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
tu masz przednie koło gotowe.
Nie moje, nie, przypadkiem znalazłem.

https://www.olx.pl/oferta/kolo-mavic-xm719-26-36h-centerlock-CID767-IDvVi1m.html#8844c92ff8

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
zastanawiam się jaka jest różnica w wytrzymałości koła 36 szprych vs 32
12% różnicy

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Pytanie pierwsze, do czego ci centerlock?
Kup tarcze na 6 śrub i zapomnij o tym shimanowskim wynalazku.

My home is where my bike is.

• Użytkownik forum
Pytanie pierwsze, do czego ci centerlock?
Kup tarcze na 6 śrub i zapomnij o tym shimanowskim wynalazku.
Nie jest to warunek konieczny aczkolwiek mam już tarcze CL, tym samym zaoszczędziłbym na ich zakupie.

zastanawiam się jaka jest różnica w wytrzymałości koła 36 szprych vs 32
12% różnicy

Wartość zmienia się liniowo? Sądziłem, że to bardziej skomplikowane...na marginesie te 12% to mniej niż myślałem. Masz może jakieś opracowanie w tym temacie?

tu masz przednie koło gotowe.
Nie moje, nie, przypadkiem znalazłem.

https://www.olx.pl/oferta/kolo-mavic-xm719-26-36h-centerlock-CID767-IDvVi1m.html#8844c92ff8

Dzieki za sugestię ale nie chcę kulek a i średnica nie ta.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010

Zeby Gerwazy nigdy Bóg nie zaćmił Ci umysłu, na tyle żebyś poszedł w te wynalazki Mavica  ;) Miałem ten model obręczy, mogę Ci podesłać co gruzińskie bezdroża z nią zrobiły. ;)

Ryde Andra 40 mam od prawie roku i mogę polecić. Absurdalnie sztywna i wytrzymała obręcz. Oczywiście to jest ciężki kloc, ale do roweru co będzie jeździł z bagażem, jeszcze pewnie w terenie to warto.
Swoją drogą, chyba przez to że na stronie producenta jest dziwny opis, panuje mit że Andra 40 to jest mega ciężka wersja Andry 30.
Miałem obie obręcze w ręce, i poza szerokością, no i tym że 40 jest trochę cięższa niczym się nie różnią. Pod sakwy polecam 40, bo wchodzą szersze kapcie, a też marathon 1.6 (na którym na razie głównie jeżdżę) się układa prawidłowo.

• Użytkownik forum

...Zeby Gerwazy nigdy Bóg nie zaćmił Ci umysłu, na tyle żebyś poszedł w te wynalazki Mavica  ;) Miałem ten model obręczy, mogę Ci podesłać co gruzińskie bezdroża z nią zrobiły. ;)

Ryde Andra 40 mam od prawie roku i mogę polecić...

Decyzja co do obręczy już podjętą (ostateczna - będzie Andra 40 wersja dla hamulcy tarczowych) nie jestem pewien tylko w jaką piastę iść i tym samym czy upierać się przy 36 szprychach czy też budować koło na 32.   

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
nic nie widzę w pierwszym zapytaniu o średnicy koła.

Jedni chwalą Mavic, a inni nie.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Są Mavic A719 i XM719, o tych pierwszych nie słyszałem złego słowa, to jedne z najbardziej polecanych obręczy trekkingowych, o tych drugich jest natomiast sporo relacji o problemach szczególnie o pękaniu wokół oczek.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Są jeszcze inne obręcze Mavica, na przykład XM319, przez nieco inna konstrukcję i większą wagę (o 10%) są mocniejsze, niż xm719.

Edycja: można jeszcze dostać EX 630 Disc 29, a konkurencja nie śpi ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2019, 09:30 wojtek »

Offline Mężczyzna Żubr

Są jeszcze inne obręcze Mavica, na przykład XM319, przez nieco inna konstrukcję i większą wagę (o 10%) są mocniejsze, niż xm719.

Słusznie, ja miałem XM319 a nie 719. Niewiele to pomogło... No i jeszcze ja miałem 26 cali ;)

Jak wpiszesz w google XM719, to duża cześć zdjęć w galerii przedstawia uszkodzone/pęknięte/zniszczone obręcze.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
A719 też nie jest bez wad. Po paru latach zaczęła pękać, ale od środka :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Ja na A719 zrobiłem ok. 20kkm i w sumie bez zastrzeżeń. Drogi i bezdroża, na lekko i super ciężko. Sam ułomek też nie jestem  ;) Jestem zadowolony, znaczy się z A719  :)
Ale do nowego roweru też zakupiłem, pod wpływem sugestii, Andry 40. Jeszcze nie testowałem. Kończę składać.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna Żubr

A719 też nie jest bez wad. Po paru latach zaczęła pękać, ale od środka

No tak, jednak kilka osób na forum ma te obręcze i sobie chwali. Chociażby 33 tys. km, bezawaryjnej jazdy, u Pawła70 to nie jest zły wynik, szczególnie pod sakwami i pewnie z hamulcami V na pokładzie.

Od kiedy produkują XM to ludzie się na ten produkt nacinają, w tym ja. Te obręcze pękają wokół oczek, rozwarstwiają i łamią na warstwie ciernej pod klocek hamulcowy, rozlatują się jak radziecki silnik odrzutowy. Ta obręcz zupełnie nie nadaje się pod sakwy.
Już pomijam fakt, jak zakłada się jakąkolwiek oponę, na XM319. Tym, którzy musieli to robić, szczerze współczuję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum