Autor Wątek: siodełko Specialized Avatar Gel czy Brooks Flyer  (Przeczytany 3005 razy)

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
Stoję przed wyborem siodełka do dłuższych wyjazdów. Zastanawiam się nad wyborem jednego z wyżej wymienionych. Jeśli ktoś miał okazję używać obu i mógłby wskazać swojego faworyta będę wdzięczny.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Też chodzi mi po głowie nowe siodełko i zastanawiałem się nad tymi modelami - ciągle mam wątpliwości, które wybrać?

Offline szyroki

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 04.03.2010
Jest o tym trochę w temacie o siodełkach.

Ale podepnę się tutaj, żeby zapytać czy ktoś mierzył jakoś, która szerokość będzie dobra? Specialized Avatar Gel mnie bardzo przekonuje (o wiele bardziej niż Brooks), na sportowych siodełkach jeździ mi się wygodnie. Ale nie wiem jaką szerokość ewentualnie wziąć, niby jest jakaś specjalna maszyna, która to mierzy, ale nie wiem jak i nie wiem gdzie. Jakieś doświadczenia w tej materii?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Spore znaczenie przy wyborze szerokości siodełka ma wysokość siodełka do wysokości kierownicy, czyli to jak się nachylasz. Im mniej ciężaru na siodełku (np. rowery górskie), to może być węższe. W trekingu (bardziej wyprostowana pozycja) powinno być szersze.

Ja w góralu i szosie używałem Selle Italia Flite (szer. jakieś 13cm). W trekingu nie dało się na nim jeździć. Obecnie w trekingu mam siodło o szerokości 18cm i jest ok.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
Sporo czytałem na temat doboru siodełka. Ja jeżdzę przy dość wyprostowanej pozycji, a kierownicę mam 3 cm wyżej od siodła. W pytaniu chodziło mi bardziej o subiektywną ocenę wygody.

W takim wypadku jeżeli nie jesteś chudy (szerokość kości miednicy), to Avatar raczej będzie za wąski.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Ja mam siodełko Specialized Avatar Gel ale jeszcze zbyt krótko aby coś mądrego powiedzieć na jego temat. Przejechałem na nim dopiero kilkadziesiąt kilometrów. Po pierwszej dłuższej jeździe (ok. 3 godz.) trochę czułem "na czym siedzę" :wink: ale była to pierwsza jazda na nowym siodełku i pierwsza trochę dłuższa wycieczka po zimowej przerwie. Na pewno napiszę więcej jak już dłużej go będę używał.
Aha, moje siodełko ma szerokość 155 mm. Wybrałem takie bo jest najbardziej podobne do tego jakie miałem do tej pory i spodziewam się, że dzięki temu nie będę musiał specjalnie długo przyzwyczajać się do nowego.
Siodełko Avatar Gel miał do tej pory robb. Używał je w czasie swojej wyprawy do Indii i nie narzekał. Może więc jest dobre :roll:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline beblak

• Miasto: Katowice-Wełnowiec
  • Na forum od: 28.07.2009
Cześć. Właśnie wziąłem sobie do testów Avatara 143mm, zobaczymy jak się sprawdzi. Dobór w sklepie polega na tym, że siadasz na krzesełko z materiału na którym odbija się kształt 4 liter, potem w ruch idzie miarka i sprzedawca proponuje konkretny model.
-nieważne, ważne są czyny odważne

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
@bleblak -  jakieś namiary sklepu rzucisz? Bo mnie najczęściej w sklepach sprzedawcy dają siodełko do obejrzenia i pomacania rękami. Zawsze się zastanawiam jak ci ludzie korzystają z siodełek? Bo u mnie oczy i ręce raczej od przeciwnej strony niż siodełko  :wink:

Offline beblak

• Miasto: Katowice-Wełnowiec
  • Na forum od: 28.07.2009
To jest siodło z akcji test saddle specialized, niektóre sklepy oferują taką możliwość, np. woj. Śląskie- sklep Twomark.

ps. nikogo nie reklamuje
-nieważne, ważne są czyny odważne

Mierzy rozstaw kości miednicy, czy coś jeszcze?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum