Autor Wątek: Droga linka do przerzutki robi robotę?  (Przeczytany 13539 razy)

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
Droga linka do przerzutki robi robotę?
« 17 Sty 2019, 11:51 »
To może być bardzo krótki wątek, czy uważacie, że jakość linki do przerzutki ma wpływ na działanie przerzutek? Logicznie by było, że lepsza (droższa) linka mniej się rozciąga, ale czy naprawdę tak jest że jak kupię drogą linkę to będzie znaczyło że jest lepsza, czy że w tym akurat sklepie biorą za tą samą linkę 5 zł a w innym 10?

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Podstawowy podział to materiał - może być wykonana ze stali nierdzewnej, może być tylko galwanizowana.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Mniej chodzi o wyciąganie, bardziej o to, że powłoka na linkach galwanizowanych zabezpiecza stal przed korozją tylko na jakiś czas, sama też się utlenia często powodując wzrost objętości linki, rozwarstwianie i inne przypadłości, mające negatywny wpływ na sterowanie przerzutką. 

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Przy siłach które działają na linki przerzutek rozciąganie nie występuje.
Na jakość przerzucania biegów wpływa opór z jakim linki przechodzą przez wszystkie fragmenty pancerza, ślizgi itp., stan wnętrza pancerzy, skuwek (końcówek), prawidłowe ucięcie linki.
Nierdzewne linki mają przewagę nad galwanizowanymi, które to potrafią się pokryć jakimś osadem zwiększającym opory lub zwyczajnie zardzewieć.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Jakość linki ma bardzo duży wpływ na precyzyjną w długim czasie pracę przerzutki, ale też wiele zależy od reszty komponentów całego układu. Linki powlekanej np teflonem, nie ma sensu stosować w jakiś lipnych pancerzach. Powłoka i tak zaraz zostanie w pancerzu. Warto pomyśleć od razu o wymianie linek i pancerzy.
Takim złotym środkiem, jest linka nierdzewna ( nie galwanizowana)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
Nierdzewne linki mają przewagę nad galwanizowanymi, które to potrafią się pokryć jakimś osadem zwiększającym opory lub zwyczajnie zardzewieć.

Całkowicie się zgadzam. Doświadczyłem tego zimą.
Linka galwanizowana w zimowych warunkach (woda,sól) zwyczajnie zardzewiała. Włożyłem rower na weekend do piwnicy. Wyciągam w poniedziałek, a tu nie działa tylna przerzutka - linka "zapiekła" się w pancerzu i zrobiła się brązowa. Od tej pory w zimowym rowerze tylko linki z nierdzewki (zero problemów). W rowerze letnim mam linki galwanizowane i świetnie działają, ale ten rower nie doświadcza wody i jestem pewny, że jeszcze długo pożyją.

Co do samej linki, to wartość o jaką ona się wydłuży w trakcie eksploatacji można uznać za pomijalną. Bardziej skupiłbym się na ułożeniu pancerzy, to jak ich końcówki zostały zarobione, jak układają się w ramie. Pancerze po pewnym czasie siądą na swojej pozycji i trzeba będzie podciągnąć linkę.
Raz dałem się złapać na pancerze pod kolor ramy, ale były one niewiadomego pochodzenia. Nieustannie musiałem podciągać linkę, okazało się że pancerz był słaby i metalowy splot odkształcał w kolejnych miejscach. Wyglądało to tak, jakby pancerz kurczył się.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Ten wątek przypomniał mi o konieczności zrobienia zapasu linek. 10 sztuk nierdzewnych linek za $2.2. Nie różnią się od tych że sklepu rowerowego. Może szlifowane za kilkanaście złotych są lepsze, ale wiele nie pomogą jeśli pancerze będą w złym stanie.

Z moich obserwacji wynika, że największy wpływ na jakość zmiany biegów ma odcinek tuż przy tylnej przerzutce. Warto wymieniać dużo częściej niż resztę. Przy okazji można przeszlifować linkę używając papieru ściernego.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Po szlifowaniu miałem uczucie gładkości Uważasz, że było ono mylne?

[po szlifowaniu przecieram linkę]
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Dopiero teraz zoptymalizowałem zakupy linek do tego stopnia. Operację stosowałem w przypadku gdy biegi chodziły już tragicznie, więc to było tak jak z winem i bukłakami.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Elektryczne przerzutki - i nie ma takich problemów  :lol:
Działają perfekcyjnie zawsze, im gorsze warunki na drodze tym większą różnicę robią.

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
Dzięki za odpowiedzi, przymierzam się do wymiany plastikowej klamkomanetki altusa na pięknego starego LXa. Tutaj spodziewam się największej różnicy i usunięcia miękkości, ale na nierdzewną linkę na pewno też się szarpnę.

Elektryczne przerzutki - i nie ma takich problemów  :lol:
Działają perfekcyjnie zawsze, im gorsze warunki na drodze tym większą różnicę robią.
To lata świetlne przede mną, po drodze mam jeszcze trochę mniej aktualnych wynalazków do sprawdzenia: suport zintegrowany, amortyzator, koła 29...  ;)

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
Też kiedyś zmieniłem komplet caly na Jagwire i byłem w szoku jak to zaczęło działać. Serio, przerzutki zaczęły działać dużo płynnej. Warto było mimo, że nie tanio.
Zmieniałem bo chodziło mi o kolor i nie sądziłem wtedy, że to może też mieć wpływ na działanie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
To może w tym miejscu zrobimy głosowanie na najlepsze linki z do przerzutek.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Nierdzewka Shimano+pancerz SP41+końcówki Shimano. Tanie, dobre, trwałe. Linki Clarks nierdzewne też godne polecenia i tanie.

Najlepsze linki nierdzewne wg mnie to Nokon, nawet w zwykłych pancerzach. Bardzo elastyczne, gładkie i nigdy nie zerwałem żadnej, w praktyce trwałość przerzutki. Same koraliki jednak szczerze odradzam, lepiej założyć zwykły pancerz. W rowerze do turystyki - raczej na całej długości.

Odradzam wszelkie teflonowe pokrycia, więcej z tym problemów, niż pożytku.

Najgorsze linki to polimerowe ciulstwa z Ultegry.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
To może w tym miejscu zrobimy głosowanie na najlepsze linki z do przerzutek.
Tak szczerze to trochę bez sensu, głosowanie na najlepszą linkę, w oderwaniu od reszty komponentów. Oczywiście jeżeli mówimy o komponentach z wyższych klas, oraz precyzyjnej pracy całego układu.
Bo działać, to działa praktycznie każdy rodzaj linek i pancerzy, nawet sztywny stalowy drut.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum