Autor Wątek: Podłódzkie wycieczki  (Przeczytany 6798 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Podłódzkie wycieczki
« 28 Sty 2019, 15:47 »
Przymierzałem się luźno z Hansglopke do objechania głównej linii obronnej Armii Łódź od Sieradza po Bełchatów i przez Borową Górę do Łodzi (Pabianic). Jest lecie wybuchu II wś i agresji na RP. Trzeba wrócić na wiosnę do koncepcji. Pojechać, a na jesieni zrobić wyprawkę forumową.

Brzmi strasznie, ale biorę cokolwiek, byleby mieć pretekst pojeździć :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Podłódzkie wycieczki
« 28 Sty 2019, 17:46 »
Przymierzałem się luźno z Hansglopke do objechania głównej linii obronnej Armii Łódź od Sieradza po Bełchatów i przez Borową Górę do Łodzi (Pabianic). Jest lecie wybuchu II wś i agresji na RP. Trzeba wrócić na wiosnę do koncepcji. Pojechać, a na jesieni zrobić wyprawkę forumową.

Brzmi strasznie, ale biorę cokolwiek, byleby mieć pretekst pojeździć :)

Czekam z utęsknieniem.

Strasznie to brzmi podpis w Twojej stopce.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Sty 2019, 19:48 »
Tutaj moje propozycje trasy.
Tylko odcinek od Grabna do Lubca nie mam przejechanego. Od trasy na mapie zjeżdżamy oczywiście do bunkrów z drogi głównej. Punty z bunkrami znam, ale trasę możemy przejechać, bo w niektórych nie byłem kilka lat więc warto sobie odświeżyć. Na pozycjach odwiedzimy po jednym bunkrze, bo inaczej robi się nudno. Trasę skończyłem w Piotrkowie. Do Pabianic wychodzi 110km do Łodzi 120km w drugim dniu.
Noclegi trzeba by zarezerwować wcześniej. Jak to zrobić technicznie, zaliczki to inna sprawa. Domki nie wychodzą cenowo źle przy pełnym obłożeniu. Na miejscu jest restauracja z pyszną rybką. Po drodze informacje historyczne.

DZIEŃ 1
DZIEŃ 2

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 28 Sty 2019, 20:09 »
Spoko, ale to rozumiem, że jakoś na wiosnę proponujesz? Czy teraz? Piszesz o jakichś "domkach", więc pewnie jednak na wiosnę, jak te domki będą dostępne.

Bo ja miałem raczej na myśli, żeby się przejechać najpierw jakieś 50-100 km któregoś dnia (dowolnego, byleby zaśnieżone nie było), dokądkolwiek i zobaczyć, jak się wspólnie jeździ.

Strasznie to brzmi podpis w Twojej stopce.
Czemu? Czegoś nie łapię chyba.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Sty 2019, 20:13 »
Czemu? Czegoś nie łapię chyba.

Kolega Hansglopke jeździ na rowerze poziomym, do tego jest zelotą tego typu rowerów, dlatego nawet najmniejszą aluzję w tym kierunku zawsze bierze na warsztat  :lol:

Bitels

• Gość
« 28 Sty 2019, 20:18 »
Sedymen podoba mi się pomysł wycieczki. Będę obserwował temat.

« 28 Sty 2019, 20:22 »
Bo ja miałem raczej na myśli, żeby się przejechać najpierw jakieś 50-100 km któregoś dnia (dowolnego, byleby zaśnieżone nie było), dokądkolwiek i zobaczyć, jak się wspólnie jeździ.
To jeżeli się zmaterializuje organizacyjnie to na jesieni. Jeżeli... jak napisali Spartanie
Na jakąś wspólna przejażdżkę możemy się umówić jakiegoś pięknego dnia. Nie widzę przeciwwskazań. Możemy się kiedyś zmówić i przejechać. np do lokomotywy u hansglopke i z powrotem.

« 28 Sty 2019, 22:25 »
Tutaj moje propozycje trasy.
DZIEŃ 1

Do Strońska lekko zmodyfikujemy. Mniej asfaltu. Więcej lasu i rzeki. Ominiemy dziurawą drogę przez Piaski.

To jeżeli się zmaterializuje organizacyjnie to na jesieni. Jeżeli... jak napisali Spartanie
Na jakąś wspólna przejażdżkę możemy się umówić jakiegoś pięknego dnia. Nie widzę przeciwwskazań. Możemy się kiedyś zmówić i przejechać. np do lokomotywy u hansglopke i z powrotem.

Chyba nie myślicie jechać starą DK 12\14.
Jak dacie znać to wyjadę na przeciw.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

« 29 Sty 2019, 09:21 »
DK to jeżdżę jak już nie ma żadnego wyboru. Przyjedziemy od północy a wrócimy od południa DK.
Myślę, ze będziemy się zmawiać publicznie, w tym wątku więc kto chce to się ruszy.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 29 Sty 2019, 10:35 »
Przyjedziemy od północy a wrócimy od południa DK.

Może być, byle w miarę dobry asfalt. To kiedy? Mi naprawdę obojętne, ale Ty pewnie wolisz weekend. Zatem w najbliższy (w zależności od pogody sobota lub niedziela)?
Start o godz. 11:30 gdzieś w centrum Pabia?

« 29 Sty 2019, 14:18 »
Może być, byle w miarę dobry asfalt.
Hm. Na trasach o jakich myślałem z asfaltem na wielu odcinkach może być problem w ogóle. A tutaj ma być jeszcze dobry.
W ten weekend muszę się dowiedzieć o planach domowych żeby coś odpowiedzieć. Jak nie ten to najbliższy wolny dzień weekendowy to niedziela 24 lutego.
Dam znać jak coś?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 29 Sty 2019, 16:50 »
Spoko, nie spieszy się. Co do (braku) asfaltu, to o tej porze roku w terenie w ogóle nie jeżdżę - ślisko i/ lub błotniście. Na ścieżki i bezdroża przyjdzie czas latem. Jeśli ma być trasa bezasfaltowa, to się wypisuję, sorki ;)

« 29 Sty 2019, 20:44 »
No więc niedziela wolna.
Wycieczka rowerowa w celu odszukania schronów bojowych na SSW od Zelowa - najbliższa niedziela 3 lutego

Na linii rzeki Widawki opierała się m.in główna pozycja obronna Armii Łódź we wrześniu 1939 roku. W okolicach miejscowości Lubiec i Faustynów (20 km na SSW od Zelowa) znajduje się 8 schronów bojowych w pasie obrony 28 DP, której 15 pp "Wilków" i 78 pp  im. płk. Dionizego Czachowskiego następnie broniły m.in Pabianic.

Zima to dobry czas na odszukanie fortyfikacji, bo roślinność nie ogranicza widoczności. W niedzielę zapowiadają ocieplenie zatem zamierzam przejechać się i odnaleźć w terenie te schrony. Trasa wyjdzie pewnie koło 100km. Ogólny kierunek rozwinięcia natarcia Zelów. Wyjazd rano, nie później niż 9.00. Powrót może być po zmroku. Głównie asfalty, ale w rejonie szukania schronów każda nawierzchnia możliwa w tym pchanie rowerów również. Poznanie tego terenu zamknie tez ostatnią lukę na trasie planu.

Jeżeli będzie odzew i chętni to możemy się konkretnie umówić na zbiórkę w Pabianicach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Sty 2019, 20:59 »
Ile km szacunkowo?
Wiem że to nie asfaltu, ale i tak.
Po grudniowej kontuzji mój styczniowy przebieg to okrągłe 0.

« 29 Sty 2019, 21:30 »
To ja się piszę. Tylko jeszcze nie wiem czy dojadę do Pabianic, czy zacznę z Zelowa. Bo chyba przez Zelów będzie trasa?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum