Autor Wątek: Podłódzkie wycieczki  (Przeczytany 6800 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Podłódzkie wycieczki
« 30 Sty 2019, 16:19 »
# Hansglopke Tak, przez Zelów. A na którą byś mógł dojechać do Zelowa?
# Borafu - głównie asfalty. Tylko w strefie z bunkrami będziemy błąkać się aby je odnaleźć. Pabianice Zelów to 30 km po terenie 30 - 40 km. Zatem w sumie wyjdzie koło 100km.
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2019, 16:28 Sedymen »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 30 Sty 2019, 18:42 »
# Hansglopke Tak, przez Zelów. A na którą byś mógł dojechać do Zelowa?

9-10.  Dostosuję się.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 30 Sty 2019, 20:25 »
Wyjazd rano, nie później niż 9.00.

To raczej beze mnie ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 30 Sty 2019, 21:05 »
9-10.  Dostosuję się.
Ok. To powiedzmy, że na 10.00 w Zelowie w centrum - Plac Dąbrowskiego. Chyba, ze dojedziesz do Pabianic, wtedy ruszymy tak jak Ci pasuje połączenie. Odległość ta sama z obu metropolii, 30km. Tak więc napisz na co się decydujesz.

Do Strońska lekko zmodyfikujemy. Mniej asfaltu. Więcej lasu i rzeki. Ominiemy dziurawą drogę przez Piaski.
Liczę, że autorsko ogarniesz ten pierwszy odcinek, bo znasz go lepiej. Trasa jest ideowa. Detale do dopracowania. Zresztą ja nie planuję zakręt po zakręcie. Jest teren, jest mapa jest zabawa, a Ziemia jest okrągła, więc zawsze gdzieś się dojedzie :)
To raczej beze mnie ;)
Za wcześnie czy za późno? Dzień krótki a w terenie 40 do 50 km + czas na szukanie bunkrów i rozkoszowanie się znaleziskami i wytyczenie drogi Faustynów - Rogóźno. Trochę czasu zejdzie.

« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2019, 21:13 Sedymen »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 31 Sty 2019, 10:00 »
Za wcześnie czy za późno?

Za wcześnie. Tak jak pisałem, start o 11:30 by mi pasował. Nadal trochę wcześnie, no ale w końcu dzień mamy krótki.

Rozumiem jednak, że charakter i trasa wycieczki wymagają startu o 9, więc jedźcie sobie na zdrówko i miłej zabawy w błocie ;)

A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Lut 2019, 17:54 »
Dzisiaj wracając bocznymi drogami z Sieradza (jazdę wzdłuż głównej trasy uniemożliwiała jakaś badziewna chodniko-ścieżka z kostki) spotkałem niemal zakopany w ziemi schron na granicy miejscowości Andrzejów/Izabelów - kilka kilometrów na E od Zduńskiej. To schron z tej samej linii obronnej?
Unikajcie terenu - masakra. Może do jutra trochę wyschnie.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 2 Lut 2019, 21:09 »
Unikajcie terenu - masakra. Może do jutra trochę wyschnie.

Ja dzisiaj jechałem z Piotrkowa boczkami i potwierdzam :) nie myślałem, że tak szybko rozmięknie. W lasach miejscami jeszcze trochę śniegu ale resztki. Na obrazku ślad mojej opony

« 2 Lut 2019, 21:20 »
Nie. To są fortyfikacje hitlerowskie z 1944/45. Element jednego z pasów linii Himmlera. Rozbudowany punkt forteczny tej linii jest tez w okolicy mostu koło Sieradza. W to wpisują się też wspomniane wcześniej schrony Piorunów - Puczniew, chociaż tam ich nie penetrowałem. "Zagrzebany w ziemi" może to być "kochbunkier" lub "ringstand" typowy prefabrykowany schron niemiecki. Tani i efektywny.  Jednoosobowy. Stanowisko dla CKM-u lub punkt kierowania ogniem. Był przywożony i zakopywany najczęściej do poziomu strzelnic stąd faktycznie wyglądają jak "zagrzebany w ziemi". Nie chronił przed trafieniami bezpośrednimi (ale bardzo trudno było je trafić, bo były małe i zagrzebane) ale dawały ochronę przed odłamkami i ogniem broni maszynowej. Najczęściej stosowany jako wzmocnienie umocnień ziemnych na podejściach lub do zablokowania międzypól fortyfikacji głównej. "Kochbunkier" to maleństwo typowe. "ringstang" był dwukomorowy większy i masywniejszy, ale cel był podobny.
Tutaj może to być jakaś linia przesłonowa dla pozycji Linia Warty, którą tworzyli Niemcy. Trzeba doczytać
« Ostatnia zmiana: 2 Lut 2019, 21:29 Sedymen »

« 2 Lut 2019, 21:21 »
Jutro wrzucę moje błocko. Zobaczymy kto miał fajniejsze ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Lut 2019, 21:29 »
Trochę mniej żałuję że odpadłem z jutrzejszego wyjazdu.
Towarzysko byłoby OK, ale błocko to nie jest to co lubię najbardziej.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Lut 2019, 21:34 »
Trudno ocenić ile tego betonu skrywał pagórek. Na wierzchołku był szeroki okrągły otwór. Pewnie po brakującej kopule strzeleckiej.
Sprawdzcie przed wyjazdem pogodę. Wg dzisiejszych prognoz po 16-17 szykuje się niezła zlewa. Wtedy błotko będzie na pewno nie do przebicia.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

RDK

• Gość
« 2 Lut 2019, 21:39 »
Wtedy błotko będzie na pewno nie do przebicia.
Wtedy będą podludzkie wycieczki, nadludzki trud :D

« 2 Lut 2019, 21:48 »
Na wierzchołku był szeroki okrągły otwór. Pewnie po brakującej kopule strzeleckiej.
Z Twojego opisu wynika, że był to Ringstand 58c. Kochbunkier ma "strop". Nie brakuje tam żadnej kopuły strzeleckiej. Był to schron prefabrykowany służący do prowadzenia ognia okrężnego z ciężkiego karabinu maszynowego (dedykowane były MG 34 i MG 42), który był zamontowany i sprytnie chowany na wtopionych w beton ślizgach i osiach. Strzelec w momencie prowadzenia ognia wystawał od ramion w górę wraz ze swoim CKM-em. Nie chroniła go żadna kopuła. Czasami montowano tam też lornety nożycowe do prowadzenia obserwacji i kierowania ogniem.
Z artyleryjska kopułą pancerną był Ringstang 67, ale one budowane były jedynie w ramach "punktów oporu". Samodzielnie nie występowały.

« 2 Lut 2019, 21:52 »
Wiem, że w "niedziele będzie ciepło" to przekleństwo, bo przy -1C tez byłoby ciepło i zmarznięto.
Na coś trzeba umrzeć

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 2 Lut 2019, 22:34 »
To są fortyfikacje hitlerowskie z 1944/45. Element jednego z pasów linii Himmlera. Rozbudowany punkt forteczny tej linii jest tez w okolicy mostu koło Sieradza.

Bunkier widoczny z mostu nad Wartą na trasie w kierunku Łodzi?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum