Autor Wątek: Podłódzkie wycieczki  (Przeczytany 6797 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Podłódzkie wycieczki
« 25 Lut 2019, 14:42 »
Jakaś wycieczka w najbliższych dniach? Pogoda się zrobiła :)
Data dowolna (byle dzień bez deszczu i silnego wiatru, czyli np. najbliższa środa...), start ok godz 11 z Górnej (czyli np. z Pabianic 11:30), dystans 60-80 (w razie potrzeby dam radę więcej, ale tak by było optymalnie czasowo, czyli 3 max 4 godziny brutto), raczej bez terenu (bo błoto), tempo niekoniecznie leniwe (średnia powiedzmy 24-26 kmh), żadnego (lub prawie żadnego) zwiedzania?
Generalnie chodzi mi o to, żeby sobie pojeździć i trochę już mi się nie chce samemu ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 25 Lut 2019, 15:41 »
Pracuję. Terminy w tygodniu dla mnie odpadają.
 Nie interesuje mnie również jazda "niekoniecznie leniwa" jak i jazda bez celu, dla samej jazdy. Zatem ja się na takie przejażdżki nie pisze.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Markus

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 13.06.2018
« 25 Lut 2019, 18:29 »
Pisz od razu, że to okolice Niewiadowa. Oficjalnie w Niewiadowie produkowano przyczepy. Być może są to jakieś magazyny "elementów do cempingów".
W Niewiadowie za czasów komunistycznych była fabryka zbrojeniowa a równocześnie fabryka przyczep kempingowych, transportowych, była także wytwórnia sprzętu precyzyjnego jakiś robotów kuchennych, młynków do kawy i takich tam pierdół. Fabryka zbrojeniowa była tajna. Z plotek wiem, że były tam produkowane jakieś działa i elementy do nich.
W okolicach Tomaszówa Mazowieckiego jest sporo ciekawych obiektów militarnych, polecam bunkier kolejowy w Konewce koło Spały. Ten obiekt jest zagospodarowany i udostępniony do zwiedzania. Podobny bunkier jest w Jeleniu jakieś 10 Km od Konewki. Ten obiekt nie jest zagospodarowany ale dostępny i nie zdewastowany. Zdecydowanie polecam miłośnikom obiektów militarnych.
Rower ma duszę. Jeśli go pokochasz da ci emocje, których nigdy nie zapomnisz.

« 25 Lut 2019, 20:59 »
polecam bunkier kolejowy w Konewce koło Spały.
To ja obok tego bunkru polecam położony w pobliżu kompleks potężnych, biernych schronów sztabowych. Większość wysadzona, ale i tak robi duże wrażenie. I jeszcze Skansen rzeki Pilicy, gdzie mają bardzo ciekawe perełki militarne w tym opancerzony ciągnik artyleryjski Luftwaffe na podwoziu SdKfz 8, który jest jedynym pojazdem tego typu zachowanym na świecie oraz niemiecki ciągnik artyleryjski FAMO, którego naświecie sa tylko 3 egzemplarze. Zatem warto tam się udać.

Offline Mężczyzna Markus

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 13.06.2018
« 26 Lut 2019, 08:22 »
Ciągnik artyleryjski nazywa się Różyczka i był remontowany w serwisie Mercedesa w Głownie.
Nie wiem jak jest teraz ale swego czasu był na chodzie i można było się nim przejechać.
A tak na marginesie byłem świadkiem wyciągania tego ciągnika z Pilicy w Tomaszowie w dzielnicy Brzustówka niedaleko Niebieskich Żródeł.
Rower ma duszę. Jeśli go pokochasz da ci emocje, których nigdy nie zapomnisz.

« 26 Lut 2019, 10:27 »
To zazdroszczę.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 21 Mar 2019, 19:56 »
Ponoć w niedzielę ma być znowu pogoda, czyli nici z siedzenia przed tv.
Zapraszam na pierwszy wiosenny objazd "Trójkąta Burzeńskiego".
TB to takie niespełna 100km po najciekawszych okolicznych okolicach Zduńskiej Woli.
Start w niedzielę po 8:15 z dworca PKP (chwilę po przyjeździe Regio z Łodzi bez przesiadki na autobus).

Tu mapka:
https://www.gpsies.com/mapPrint.do?fileId=sfrditnetvlwuqyd&authkey=4C01F3377BDE3BDAECD3C9D732635F9C66BE77599EF20683&authkey=4C01F3377BDE3BDAECD3C9D732635F9C66BE77599EF20683
Jedziemy w lewą stronę. 100% asfalty. Tempo dostosowane do najwolniejszego uczestnika, dużo przystanków.

Trasa oczywiście w trakcie przejazdu może zostać zmodyfikowana.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

« 21 Mar 2019, 20:55 »
Jestem

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Mar 2019, 21:49 »
Jasne.
Akurat jak mam wyjechać w niedzielę służbowo na północ.
Dzięki

« 21 Mar 2019, 22:04 »
Wyjedziesz wieczorem :)

« 31 Mar 2019, 16:10 »
Dzisiaj jak TO zobaczyłem mało z roweru nie spadłem.Zdjęć nie robiłem bo nie było czym,  ale w necie jest wszystko:
http://lask.naszemiasto.pl/artykul/juz-od-kwietnia-w-buczku-teznia-solankowa-w-ksztalcie,5051279,artgal,t,id,tm.html

"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

RDK

• Gość
« 31 Mar 2019, 16:26 »
Bardziej wygląda jak kiwi. Truskawek, w takiej barwie i z takim włosiem, lepiej nie tykać :)

« 31 Mar 2019, 18:15 »
GMO?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum