Autor Wątek: Garmin edge 1030.  (Przeczytany 8052 razy)

HeRmAn

• Gość
Garmin edge 1030.
« 28 Sty 2019, 21:38 »
Witam!!!
Mam kilka pytan  co do tego sprzetu iz zaskoczylo mnie jego dzialanie, jak dla mnie jest to jakas pomylka bo gubi zasieg.
A jak zasieg GPS jest to i tak tnie trase.
Mam trase ktora robie w lesie i na zegarku fenix 5x wychodzi 32km i na suunto spartan tak samo a edge ucina z 5 nieraz 6km.
Ustawione mam wszystko  na najlepsze parametry gps+glonass. I  jak najczesciej aby zapisywal.
A i tak dziala jak chce panowie z sapportu twierdza ze sprzet jest ok ale dla mnie dziala tragedia zeby flakowiec gubil zasieg lub zle wskazywal.

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
Odp: Garmin edge 1030.
« 28 Sty 2019, 21:52 »
Ja już jednego swojego oddałem na gwarancję i dostałem nowego .

Oddaj na gwarancji , oni zawszę twierdzą że wszystko jest ok, ja używam 1030 ponad rok i z utrata gpsa nie miałem problemów , no chyba że krótko po aktualizacji musiał ,,dojść do siebie'' . natomiast mam nieraz problem ze znalezieniem pomiaru mocy ,

SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Sty 2019, 14:54 »
Patrząc z iloma błędami napisałeś tego posta, jeszcze do tego w złym dziale - obstawiam, że raczej problem może być z użytkownikiem, a nie urządzeniem ;). Dystans może być zły, jeśli używa się czujnika prędkości ze źle wpisanym obwodem koła.

Ja używam tego od roku, kosztował od cholery, ale to najlepszy GPS jaki miałem, problemy minimalne.

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 29 Sty 2019, 18:11 »

Ja używam tego od roku, kosztował od cholery, ale to najlepszy GPS jaki miałem, problemy minimalne.

Zgadzam się ,mam takie samo zdanie .  Ale z czujnikami   ma nie raz   problemy , na trenażerze używam czujnika prędkości , i czasem nie łapie .
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Sty 2019, 19:37 »
Zgadzam się ,mam takie samo zdanie .  Ale z czujnikami   ma nie raz   problemy , na trenażerze używam czujnika prędkości , i czasem nie łapie .

Ja używam pulsu, kadencji i prędkości, wszystkie od Garmina - i zero problemów. Też czytałem narzekania na łączenie z telefonem, z wifi - u mnie wszystko chodzi bez żadnych problemów.

Ale przede wszystkim nawigacyjne parametry, bo po to kupowałem ten model, da się bardzo wygodnie tworzyć ślady na urządzeniu, nieraz z tego korzystałem. Jak jechaliśmy na zlot to pierwszego dnia wszystkie wgrane trasy okazały się nieaktualne, wszystko tworzyłem od zera na urządzeniu, szacowałem dystanse itd. To jest coś czym ten model bije wiele innych komputerków rowerowych - łączy wysoki poziom funkcji nawigacyjnych z najwyższym poziomem funkcji sportowych.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 30 Sty 2019, 21:08 »
Patrząc z iloma błędami napisałeś tego posta, jeszcze do tego w złym dziale - obstawiam, że raczej problem może być z użytkownikiem, a nie urządzeniem ;).

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 31 Sty 2019, 20:07 »
To jest coś czym ten model bije wiele innych komputerków rowerowych - łączy wysoki poziom funkcji nawigacyjnych z najwyższym poziomem funkcji sportowych.

Wiesz może, jak wygląda kwestia projektowania śladów na nowym Edge Explore? Czy jest to 1030 okrojony z funkcji sportowych i dodatkowego powerbanka, czy jednak dużo prostsze urządzenie?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 3 Lut 2019, 22:56 »
Cześć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Lut 2019, 15:04 »
Wiesz może, jak wygląda kwestia projektowania śladów na nowym Edge Explore? Czy jest to 1030 okrojony z funkcji sportowych i dodatkowego powerbanka, czy jednak dużo prostsze urządzenie?

Ciężko powiedzieć nie używając, a jedynie znając z opisów. Na pewno jest okrojony z części funkcji sportowych, ale widzę, że ma obsługę czujnika prędkości - co go różni do turystycznych Garminów. Choć pytanie czy to faktycznie działa, czy tylko jest w specyfikacji, jak np. w Etrexie 35, gdzie faktycznie to nie działa i dystans jest liczony z satelitów, co uniemożliwia np. wykorzystanie na trenażerze. Nawigacyjne funkcje ma chyba na podobnym poziomie co 1030, choć też pytanie czy da się trasę stworzyć na urządzeniu, czy jest tylko prostsza  nawigacja do punktu i jak z szybkością procesora. Jest to też urządzenie trochę mniejsze od Edge 1030, z mniejszą baterią, nie ma barometrycznego GPS, ale też i cena ponad połowę mniejsza. Ale z kolei ma manualny start/stop a to na rowerze bardzo przydatna funkcja, której turystykom brakuje.

Jeśli nam nie przeszkadza bateria wewnętrzna - to myślę, że spora szansa, że to może być dobra alternatywna dla turystycznych nawigacji typu Etrexy czy 64. Ale to by trzeba się tym trochę pobawić, żeby wiarygodnie ocenić.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 5 Lut 2019, 18:06 »
Niestety w czasie wizyty w Gdyńskim sklepie Garmina nie miałem możliwości obejrzenia odbiornika, sprzedawca też nic nie potrafił powiedzieć, nigdy go na oczy nie widział.

Od 2013r. korzystam z Etrexa 20, ale ostatnio jeden z przycisków zaczął niedomagać.
Z GPSa korzystam poza rowerem również w górach, na nartach itd. więc sam Edge raczej do tego wszystkiego się nie nada.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Lut 2019, 18:08 »
Od 2013r. korzystam z Etrexa 20, ale ostatnio jeden z przycisków zaczął niedomagać.
Są zestawy do naprawy na ebay od ruskich. U mnie dwa przyciski poszły w pył, ale tymczasowa naprawa daje radę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 7 Lut 2019, 11:49 »
Zaczął „klikać” przycisk zasilania. Jak na razie jeszcze wszystko łączy i tego nie rozbierałem

Możesz podrzucić jakiegoś linka do zestawów naprawczych?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Lut 2019, 11:52 »
Z googlowaniem za aukcją ciężko, bo od paru miesięcy nie używam komputera. U mnie wygląda to tak
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=21268.msg419981#msg419981

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 7 Lut 2019, 13:30 »
Używam Edge Explore. Obsługa czujnika prędkości bez problemu. Funkcje nawigacyjne w stosunku do Edge 1030 ograniczone w ten sposób, że istnieje tylko jeden profil, więc jak ktoś chce zmienić trasowanie z szosy na mtb to musi grzebać w ustawieniach.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
« 7 Lut 2019, 18:28 »
Z googlowaniem za aukcją ciężko, bo od paru miesięcy nie używam komputera. U mnie wygląda to tak
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=21268.msg419981#msg419981

Czytałem jakiś czas temu Twojego posta, teraz okazało się, że i mnie ta awaria nie ominie.
Źródło na ebayu znalazłem, jednak na razie żadnych części zamiennych dostępnych nie ma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum