Autor Wątek: Garmin edge 1030.  (Przeczytany 8054 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Garmin edge 1030.
« 7 Lut 2019, 18:43 »
Używam Edge Explore. Obsługa czujnika prędkości bez problemu. Funkcje nawigacyjne w stosunku do Edge 1030 ograniczone w ten sposób, że istnieje tylko jeden profil, więc jak ktoś chce zmienić trasowanie z szosy na mtb to musi grzebać w ustawieniach.

Ale dystans też liczy z czujnika prędkości? Bo w Etrexie35 sam czujnik prędkości chwilami działał, było widać prędkość z niego, ale dystans stał w miejscu. A tu jak zakręcisz samym kołem dystans rośnie?

I jak nawigacyjne funkcje wyglądają? Czy można stworzyć ślad/kurs na urządzeniu złożony z wielu punktów? Czy też jest tylko nawigacja do jednego wybranego punktu jak w starszych Edge? Lub nawigacja w formie pętli?

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 7 Lut 2019, 23:52 »
Dystans liczy z czujnika. Raz zapomniałem uruchomic gps i zrobiłem to w połowie trasy. Dystans sie zgadzał, pierwsza połowa bez śladu na mapie.
Co do nawigacji to mozna planować trasę dodając kolejne punkty. Jest tez możliwość zaplanowania petli o zadanej odległości w wybranym kierunku(jakość proponowanej trasy to inna sprawa).

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
« 8 Lut 2019, 08:31 »
Na pewno jest okrojony z części funkcji sportowych, ale widzę, że ma obsługę czujnika prędkości - co go różni do turystycznych Garminów.

Nie wiem jak inne ale turystyczny Oregon obsługuje czujniki - a nie sądzę żeby był wyjątkiem.
gocu

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 8 Lut 2019, 11:04 »
Nie wiem jak inne ale turystyczny Oregon obsługuje czujniki - a nie sądzę żeby był wyjątkiem.

Nie chodzi tu o czujniki, a konkretnie o czujnik prędkości. Czy Oregon z podłączonym czujnikiem prędkości mierzy dystans z koła, czy dalej z satelitów? Czy zapisuje te dane z czujnika do śladu i z niego liczy średnią? Jeśli tak, to chyba jako jedyny z turystycznych modeli oferuje taką funkcję.

Dystans liczy z czujnika. Raz zapomniałem uruchomic gps i zrobiłem to w połowie trasy. Dystans sie zgadzał, pierwsza połowa bez śladu na mapie.
Co do nawigacji to mozna planować trasę dodając kolejne punkty. Jest tez możliwość zaplanowania petli o zadanej odległości w wybranym kierunku(jakość proponowanej trasy to inna sprawa).

Czyli ten model to całkiem ciekawa oferta, dla osób co nie potrzebują zaawansowanych funkcji sportowych, konkurencyjny wobec turystycznych Garminów.

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 8 Lut 2019, 11:24 »

Wiesz może jak wygląda zatrzymywanie śladu w takim wypadku? Bo Oregon ma taką funkcję, jednak nie wiem, czy działa tak samo jak w Edge. Przykładowo czy jeśli zatrzymam ślad, to czy w tym czasie będzie przybywało „czasu postoju” w komputerze podróży?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 9 Gru 2023, 11:53 »
Archeologia, ale uważam, że to lepsze niż mnożyć wątki

W kwestii ustawień mam pytania jak z Waszej praktyki optymalnie ustawić wartości:

Zapis danych. Czy "Inteligentny" dla turystyki będzie ok?
Wyświetlacz. Tryb Automatyczny oznacza silne podświetlanie w czasie słonecznego dnia?
Czy Wykrywanie zdarzeń nie generuje fałszywych alarmów. Np rower się przewróci i wysłany zostaje komunikat?
Autouśpienie - jak to działa
Auto Pause - Po zatrzymaniu?
Tryb uruchomiania stopera -
Mapa
Mapa popularności - czy używacie, czy
Tekst przewodnika - co to jest?
Ustawienia Trybu wyświetlania mapy - automatyczny, czy macie tutaj swoje preferencje
Trasowanie
Wg popularności. Czy nie zrzuca na asfalty głównie?
Unikanie - Główne autostrady. Co tu się załapuje? Czy jak to aktywuje to DK będzie unikane?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Gru 2023, 18:02 »
Zapis danych. Czy "Inteligentny" dla turystyki będzie ok?

Inteligentny to tak średnio co 2-4 sekundy, wiec na potrzeby turystyki aż nadto. Natomiast jeśli mamy pomiar mocy to zawsze interwał jest 1-sek.
Wyświetlacz. Tryb Automatyczny oznacza silne podświetlanie w czasie słonecznego dnia?
Nie używałem w ogóle tej opcji, wolę ręcznie regulować i to kontrolować
Czy Wykrywanie zdarzeń nie generuje fałszywych alarmów. Np rower się przewróci i wysłany zostaje komunikat?

Też nie używam, jakoś nie bardzo wierzę w skuteczność tego pomysłu, no i to też wymaga jazdy cały czas ze sparowanym telefonem
Autouśpienie - jak to działa
Jak pamiętam to po 5min bezczynności urządzenie przechodzi w tryb uśpienia. Średnio potrzebne, bo ten tryb można łatwo wywołać, wystarczy nacisnąć guzik zasilania przy wstrzymanej aktywności.
Auto Pause - Po zatrzymaniu?
Tryb uruchomiania stopera -

Autopauza zdecydowanie po zatrzymaniu, tutaj też czujnik prędkości powoduje, że działa to dokładniej. A tryb uruchomienia to już zależy czy chcemy mieć  to ręcznie czy automatycznie, czy chcemy mieć przypomnienie. Tryb ręczny jest dużo lepszy jeśli chcemy na jakimś odcinku nie nagrywać śladu i nie wliczać tego kawałka do statystyk. Np. jedziemy trasę, później gdzieś w mieście chodzimy 20min z rowerem. I jeśli to będzie cały czas włączone to średnia jest nic nie warta, bo odcinek pieszy ją całkowicie wypaczy. Wtedy można stoper zastopować i włączyć jak wrócimy do kręcenia.

Mapa popularności - czy używacie
Ja nie używam, zamula mi to urządzenie i zaciemnia obraz mapy, a cenię sobie przejrzystość
Tekst przewodnika - co to jest?
Jak jedziesz na włączonej "szczegółowej nawigacji (czyli takiej to daje wskazówki "skręć za 100m") to możesz mieć linijkę z takim tekstem np. "jedź ulicą Piłsudskiego, skręć w Żeromskiego" itd. Można też włączyć mini-mapkę skrzyżowań, a można zostać przy samych strzałkach

Trasowanie
Wg popularności. Czy nie zrzuca na asfalty głównie?
Unikanie - Główne autostrady. Co tu się załapuje? Czy jak to aktywuje to DK będzie unikane?

Te ustawienia to mają tylko znaczenie przy robieniu trasy na Edge, na gotowy ślad wgrany z zewnątrz to nie ma wpływu. Bo na Edge jak najbardziej da się tworzyć trasy, choć nie jest to tak wygodne jak na komórce czy tym bardziej na kompie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Gru 2023, 19:57 »
Bardzo dziękuję

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum