Zapis danych. Czy "Inteligentny" dla turystyki będzie ok?
Inteligentny to tak średnio co 2-4 sekundy, wiec na potrzeby turystyki aż nadto. Natomiast jeśli mamy pomiar mocy to zawsze interwał jest 1-sek.
Wyświetlacz. Tryb Automatyczny oznacza silne podświetlanie w czasie słonecznego dnia?
Nie używałem w ogóle tej opcji, wolę ręcznie regulować i to kontrolować
Czy Wykrywanie zdarzeń nie generuje fałszywych alarmów. Np rower się przewróci i wysłany zostaje komunikat?
Też nie używam, jakoś nie bardzo wierzę w skuteczność tego pomysłu, no i to też wymaga jazdy cały czas ze sparowanym telefonem
Autouśpienie - jak to działa
Jak pamiętam to po 5min bezczynności urządzenie przechodzi w tryb uśpienia. Średnio potrzebne, bo ten tryb można łatwo wywołać, wystarczy nacisnąć guzik zasilania przy wstrzymanej aktywności.
Auto Pause - Po zatrzymaniu?
Tryb uruchomiania stopera -
Autopauza zdecydowanie po zatrzymaniu, tutaj też czujnik prędkości powoduje, że działa to dokładniej. A tryb uruchomienia to już zależy czy chcemy mieć to ręcznie czy automatycznie, czy chcemy mieć przypomnienie. Tryb ręczny jest dużo lepszy jeśli chcemy na jakimś odcinku nie nagrywać śladu i nie wliczać tego kawałka do statystyk. Np. jedziemy trasę, później gdzieś w mieście chodzimy 20min z rowerem. I jeśli to będzie cały czas włączone to średnia jest nic nie warta, bo odcinek pieszy ją całkowicie wypaczy. Wtedy można stoper zastopować i włączyć jak wrócimy do kręcenia.
Mapa popularności - czy używacie
Ja nie używam, zamula mi to urządzenie i zaciemnia obraz mapy, a cenię sobie przejrzystość
Tekst przewodnika - co to jest?
Jak jedziesz na włączonej "szczegółowej nawigacji (czyli takiej to daje wskazówki "skręć za 100m") to możesz mieć linijkę z takim tekstem np. "jedź ulicą Piłsudskiego, skręć w Żeromskiego" itd. Można też włączyć mini-mapkę skrzyżowań, a można zostać przy samych strzałkach
Trasowanie
Wg popularności. Czy nie zrzuca na asfalty głównie?
Unikanie - Główne autostrady. Co tu się załapuje? Czy jak to aktywuje to DK będzie unikane?
Te ustawienia to mają tylko znaczenie przy robieniu trasy na Edge, na gotowy ślad wgrany z zewnątrz to nie ma wpływu. Bo na Edge jak najbardziej da się tworzyć trasy, choć nie jest to tak wygodne jak na komórce czy tym bardziej na kompie.