Autor Wątek: Czas na Indochiny  (Przeczytany 7641 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Czas na Indochiny
« 31 Sty 2019, 15:31 »
zero znajomości angielskiego wśród lokalesow

A jak z rosyjskim? Słyszałem, że gdzieniegdzie się można dogadać ze względu na dawne więzi/obecnie sporo rosyjskich turystów.

W ogóle co tak długie szkoła ferie zimowe zrobiła  :)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 31 Sty 2019, 19:14 »
Faktycznie, szukajac wczoraj hotelu trafilismy na mezczyzne znajacego rosyjski. Dlugie wolne sama sobie zrobilam :-)
Po szybkim zwiedzaniu Hanoi (i mniej szybkim choc maksymalnie szalonym tym azjatyckim szalenstwem drogowym) jedziemy juz w strone zatoki Ha Long). Biwak na grobli wsrod pol ryzowych. Rechot zab ogluszajacy. Chyba uzyje stoperow do uszu. U nas juz 1.10 Pora spac. Jutro jakies fotki postaram sie wrzucic. Dzis mam net tylko w kindlu 
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna Kadius

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.09.2018
« 31 Sty 2019, 19:27 »
Generalnie w większych miastach  turystycznych Angielski , Chiński , Niemiecki. Co do Rosyjskiego ... np w Mui Ne gdzie  jest zagłębie Rosyjskie ( knajpy , szkoły windsurfingu , sporo  obywateli z byłego ZSRR mieszkajacych tam od 10 i wiecaj lat ) rosyjski i niemiecki jest dominujący .Po za Mui Ne tylko raz na targu rybnym  na jakimś "zadupiu" starszy Pan zagadał po rosyjsku myląc polski z rosyjskim .Problem zaczyna sie poza szlakami "turystycznymi" ... tam tylko język Wietnamski no i migowy  ;D . Pozytywne jest to ze zasięg GSM jest bardzo dobry i można się wspierać translatorem google.

Offline Mężczyzna Kadius

« 31 Sty 2019, 19:44 »
marg , w porcie jest "oficjalny" cenniki i promy ale czasami  oferty  " naganiaczy"  tez są atrakcyjne :) .

Zatoka jest bajeczna ale w wodzie pływa już pełno smieci .Moze warto zrobić petle przez Dao Cat Bat do Haipong  ... wyspa ciekawa ale nie powalajaca ... a tak wyglada poczekalnia  promowa ... z tego co pamietam 10tys VND :

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 1 Lut 2019, 04:02 »
Kadius,  dzięki
 Jedziemy właśnie  do Hajphongu. 

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 1 Lut 2019, 04:15 »
Wrażenia z Hanoi :D

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 1 Lut 2019, 05:28 »
Najlepsze zdjęcie dla tych co pytają o wytrzymałość bagażnika...  :o

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 4 Lut 2019, 04:22 »
Przyjechaliśmy nad zatokę Ha Lang,  poplywalismy między wysepkami,  Cat Ba tez zaliczona i powrót dk Hanoi żeby wydostać się pociągiem na pd.  A tu zonk.  Zaden pociąg nie bierze rowerow bo są przeladowane w okresie świątecznym.  Bilety na autkbuzy wyprzedane.  Ciśniemy na kołach.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 4 Lut 2019, 04:46 »
Wszystko dla zdrowia :)
Wilgotność powietrza na dziś to od 87 do 91%, na pewno jedzie się cudnie ;)

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 4 Lut 2019, 06:47 »
Jedzie się cudnie.  Klima działa :) Mimo, że to socjalistyczny Wietnam,  to jednak Azja :D I nie ma, że się nie da :)
Znalazł się nagle prawie pusty,  wygodny autobus i po  kilku minutach targowania odsypiamy zaległości dzisiejszej nocy,  której połowę spędziliśmy na gonitwie po Hanoi od dworca do dworca..
W kazdym razie jedziemy w stronę miejsca gdzie mieliśmy   zaczynać i jest szansa, że ruszymy zaplanowaną trasą.
I że na plaży w okolicach Dong Hoi będziemy witać wietnamski Nowy Rok.  Rok Świni :)

Autobus z miejscami do leżenia:

Wczorajsza kartka z kaldndarza:
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2019, 07:01 marg »

Offline Mężczyzna Kadius

« 4 Lut 2019, 20:14 »
Czyli segregacja w sleepBus-ie dalej obowiazuje  ;D .. biali zawsze na koniec na CIEPLY silnik.

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 5 Lut 2019, 14:13 »
W autobusie klima działała tak,  że jechaliśmy owinięci kocami.  A z tyłu bo to jakiś dziwny kurs był,  zabrali nas na lewo,  bez biletów i na czas wyjazdu z Hanoi mieliśmy udawać ze nas  nie ma :)
W kazdtm razie, dojechalismy akurat na obchody Nowego Roku. Z tej okazji Wietnam pospdzątali.  Co prwda tylko od frontu i na chwilę bo rano było  jeszcze więcej śmieci niż normalnie.  Impreza sylwestrowa fajna.   Było ciekawie - wszyscy krzyczeli z zachwytu podczas pokazów sztucznych ogni.  Ok 2giej w nocy pojechaliśmy na plażę za miasto na biwak. 
Dziś wzdłuż wybrzeża z kapitalną plażą Dancing Rock a potem dojazd do Phong Nha, Parkh Narodowego z największą jaskinią na świecie.  Jutro pewnie się tu pokrecimy bo okolica wyglada zachęcająco.  I musimy kupic nowe pedały bo jeden się rozsypal :)

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
« 15 Lut 2019, 07:44 »
Dziś dotarliśmy do Hoi An.  Jutro będziemy się kierować w strone Laosu.  Dużo się dzieje,  każdy dzień to moc nowych wrazen i doświadczeń.  Na bieżąco staram się pisać na Facebooku. Generalnie jest pięknie i nie wiem czemu wcześniej nie wybralam się w ten rejon  :)

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
« 15 Lut 2019, 07:55 »
Mogę poprosić o linka do fejsa.
pzdr

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO