Autor Wątek: MRDP - strój zastępczy ;)  (Przeczytany 9892 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: MRDP - strój zastępczy ;)
« 5 Lut 2019, 06:55 »
Jest takie pojęcia wykonania zastępczego. Jak nie można podmiot zobowiązany zmusić do działania to można zamówić wykonanie zastępcze i obciążyć podmiot zobowiązany kosztami.
Jeżeli MRDP był imprezą odpłatną i organizator zobowiązał się dostarczyć w cenie koszulki to osoby które ich nie otrzymały mogą zamówić sobie koszulki i pozwać organizatora MRDP o zapłatę.
17 miesięcy to nie jest zwyczajowy czas na dostarczenie koszulek pamiątkowych po zawodach sportowych.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 5 Lut 2019, 08:22 »
poproszę koszulkę sympatyka, rozmiar XL

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 5 Lut 2019, 09:06 »
Chciałbym tez zwrócić uwagę, że całe przygotowanie maratonu, projektów itp. zajmuje ogrom prywatnego czasu, który trzeba wygospodarować między pracą, rodziną, a innymi startami. MRDP to nie firma, która na wpisowym zarabia krocie jak w przypadku zagranicznych imprez.

Wigor, rozumiem Twoje rozgoryczenie. Może (skoro jest energia w narodzie, co widać) powinieneś po prostu poprosić o pomoc?
Jest jasne, że dużo pracujesz, masz osiągnięcia i dużo Ci zawdzięczamy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Lut 2019, 09:23 »
Jest takie pojęcia wykonania zastępczego. Jak nie można podmiot zobowiązany zmusić do działania to można zamówić wykonanie zastępcze i obciążyć podmiot zobowiązany kosztami.
Jeżeli MRDP był imprezą odpłatną i organizator zobowiązał się dostarczyć w cenie koszulki to osoby które ich nie otrzymały mogą zamówić sobie koszulki i pozwać organizatora MRDP o zapłatę.
17 miesięcy to nie jest zwyczajowy czas na dostarczenie koszulek pamiątkowych po zawodach sportowych.
Ale tu nic takiego nie było, stroje nie były ujęte w regulaminie, to jest projekt od wyścigu niezależny.

Przepraszam też, wszystkich za zbyt pochopną reakcję na próbę jechania GMRDP w stroju zastępczym, nie mam zamiaru nikogo dyskwalifikować czy wpisywać na czarną listę. Mam nadzieję, że w sierpniu wszyscy spotkamy się na starcie GMRDP w strojach takich jak każdy będzie miał ochotę i nikt nie poczuje się urażony.

Mam nadzieję, że zrezygnujecie z pomysłu tego stroju zastępczego

No i bardzo fajnie, takim podejściem zyskasz o wiele więcej niż niepotrzebnymi sankcjami. Dużo prędzej ktoś zrezygnuje z używania takiego stroju wiedząc że komuś sprawia przykrość, że dla kogoś to jest prowokacja - niż z powodu zakazu. Bo Polacy tak mają, że na zakazy reagują bardzo alergicznie i bardzo często przynoszą skutek przeciwny do zakładanego. A najszybciej byś rozwiązał sprawę po prostu puszczając oficjalne stroje do zamówień.

poproszę koszulkę sympatyka, rozmiar XL

I to w tym projekcie "stroju zastępczego" jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Nie kupuję zupełnie idei zamawiania tego przez ludzi co imprezy nie przejechali. Tu zgadzam się z Danielem, że prywatne inicjatywy powodują, że traci się kontrolę nad tym co wchodzi do użycia; tym bardziej że zewnętrznie te koszulki dla sympatyków prawie niczym się nie różnią, jedynie brak niewielkiej wstawki z osiągniętym czasem. To niewątpliwie obniża rangę takiego stroju i pod sprawę podpinają się ludzie zupełnie niezwiązani z wyścigiem, bo im imponuje nazwa MRDP.

Wigor, rozumiem Twoje rozgoryczenie. Może (skoro jest energia w narodzie, co widać) powinieneś po prostu poprosić o pomoc?
Jest jasne, że dużo pracujesz, masz osiągnięcia i dużo Ci zawdzięczamy.

No właśnie, przecież to nie jest tak jak Wigor napisał, że nie było chętnych do pomocy. Co najmniej dwa razy oferowałem taką pomoc w forumowym zakresie - i ową ofertę Wigor odrzucił. Zdaje sobie doskonale sprawę, że organizacja imprez kosztuje Daniela mnóstwo pracy i bardzo to doceniam. Ale naprawdę nie musi wszystkiego osobiście robić, znajdzie się niejedna osoba, która będzie chciała pomóc.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 5 Lut 2019, 10:04 »
Wigor pierwszy raz w kwestii stroju podoba mi się Twoja postawa... Rozumiem wszystko co napisałeś, w szczególności to że angażujesz się na rzecz naszego środowiska i faktycznie tak jest że tylko ten co coś robi może popełnić błąd. Chcę zaznaczyć że dotychczas czułem się lekceważony w tej kwestii co spowodowało że przestałem się liczyć z Twoją reakcją na nawet odczuwałem swoistą satysfakcję że koncepcja stroju zastepczego utrze Ci nosa w arogancji i dezynwoltura która Ci w tej sprawie towarzyszyła. Strój zastępczy oczywiście kupię i uważam że to nie obniża renomy MRDP. Oczywiście że być może narusza to jakieś Twoje materialne interesy, no cóż, pretensje wyłącznie do siebie. Sam pomysł z tymi koszulkami jest wspaniałym nośnikiem motywacji zewnętrznej dla robienia takich imprez na wyższym poziomie, co per saldo przysłuży się również samemu MRDP. Rozgoryczenie wykorzystaj do tego by w przyszłości jednak bardziej szanować emocje uczestników Twoich imprez. Przepraszam za te uwagi pisane wprost, ale pozwalam sobie na ich wyartykułowanie bo uważam że jest to korzystne dla środowiska i co pewnie brzmi protekcjonalnie (dlatego przeprosiny) również i dla Ciebie, bo podobny problem ujawnia się i przy dyskusji o przebiegu trasy GMRDP. Że swej strony jako wyraz dobrej woli i szacunku dla Twojego zaangażowania rozważę ponownie w jakim stroju będę chciał wystartować w GMRDP. Pozdrawiam i życzę sukcesów, choćby takich jak sprawne ogarnianie kwestii strojów w przyszłości.

Bo Polacy tak mają, że na zakazy reagują bardzo alergicznie i bardzo często przynoszą skutek przeciwny do zakładanego.

Reprezentanci sąsiadujących narodowości mają podobnie
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2019, 10:18 Alois Lerche »

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 5 Lut 2019, 12:14 »
Ponieważ zawodowo, społecznie i edukacyjnie zajmuję się podobnym problemami - i, przede wszystkim, ponieważ się nie znam i mnie to nie dotyczy - dorzucę dwa grosze :wink: Jako osoba z zewnątrz być może widzę okazję, której inni nie dostrzegają, więc przygotowałem Wigorowi krótki plan działania, który w mojej opinii przyniesie korzyść wszystkim :

1) na potrzeby sytuacji przyjmijmy, że oficjalnego stroju nie ma. Jeśli nie powstał przez 17 miesięcy, to dalsza praca nad nim jest podręcznikowym przykładem pułapki utopionych kosztów. Zapominamy, rozpoczynamy na czysto.

2) strojem, który istnieje i jest kierowany do produkcji, jest stój nieoficjalny. Strój stworzony przez fanów i uczestników MRDP. Stój powstał, bo osoby te utożsamiają się z imprezą, chcą ją szerzej promować, wykorzystując swoje torsy jako nośniki reklamowe. Zachowanie takie należy rozpatrywać wyłącznie w perspektywie działania na korzyść imprezy, docenić przywiązanie zawodników i wykorzystać PRowo sytuację, która się nadarza.

3) Ponieważ impreza jest organizowana metodą wolontariacką i w przeciwieństwie do imprez komercyjnych czas jest tu kluczową walutą, należy przyjąć pozytywną inicjatywę z otwartymi ramionami i od razu zlecić wykonanie koszulki oficjalnej, bez absolutnie żadnych sentymentów do już wydanych pieniędzy, poświęconego czasu czy nawet własnych pomysłów (można odłożyć do wykorzystania w kolejnych edycjach).

Po pierwsze - "better done than perfect". Na nic nie przyda się dopracowany strój, którego nie ma, albo dotrze po 4 latach. Wiem z doświadczenia, to bolesna lekcja dla perfekcjonistów i osób kreatywnych, nie daj Boże autorytarnych. Ale cholernie prawdziwa, tylko ci najlepiej zorganizowani i pewnie swego mogą iść tu pod prąd.

Po drugie - wygląd koszulki jest drugorzędny. Serio. W 99% ma ona wartość emocjonalną, nie ma sensu tracić czasu i środków na dopracowanie czegoś, co nie jest wartością bazową produktu. Jak wynika z komentarzy - jest nią czas, po jakim można dumnie na siebie taką koszulkę założyć. Jeśli ten proces pójdzie sprawnie, jeśli nie ma nic innego na głowie, dopiero wtedy można pobawić się w wygląd.

4) Myślę, że oddanie projektu uczestnikom/sympatykom/współtwórcom tylko zwiększy przywiązanie do imprezy, odciąży Ciebie organizacyjnie i pozwoli poświęcić czas na inne ważne rzeczy, być może te, na które go do teraz brakowało, co w całości przyczyni się do rozwoju MRDP. Kluczem sukcesu w każdej organizacji jest odpowiednio dobrany zespół. Tutaj dobrał się sam, co więcej ma chęci, motywację i umiejętności. Takich prezentów od losu nie należy odrzucać!

5) Warto pójść za ciosem i "strój oficjalny" odpowiedni oznakować, analogicznie do "zastępczego". Jakie tu jest pole do budowy historii marki, do tzw. storytellingu, wprowadzenia dodatkowych wartości, wyróżników..... Grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Oczekiwany strój oficjalny nabiera zupełnie nieproporcjonalnie wartości, staje się jeszcze większym dobrem rzadkim, jak koszulki Gore z ostatniej Transcarpatii, które do dziś niektórzy traktuje niemal jak relikwie. To już nie będzie kolejna koszulka z kolekcji, to będzie "ta" koszulka, dostępna tylko dla nielicznego grona, które daną edycję ukonczyło.

6) Rozumiem, że koszulka jest pewnym dobrem o wysokim progu wejścia, źle by się stało, gdyby mógł ją nosić każdy, bo to deprecjonuje samą ideę. Ale to chyba rozumieją wszyscy, szczególnie uczestnicy, którzy do mety w pocie dojechali. Uzgodnienie zasad zamawiania "stroju zastępczego" nie powinno być problemem, wszyscy grają do jednej bramki.

Pojawiły się prośby o koszulki dla sympatyków, to jest baza potencjalnych przyszłych uczestników, baza pod rozwój marketingu szeptanego, mikroinfluencerów, tożsamości marki itd. Warto te prośby zagospodarować i raczej cieszyć się, że w ogóle się pojawiły. Zamiast "strój zastępczy" wystarczy dać "kiedy objadę" lub "codziennie czekam na kolejną edycję" i masz kolejne darmowe billboardy na trasach rowerowych.

Tyle ode mnie, nie ukrywam, że z ciekawością będę śledzić rozwój sytuacji. W sporej części również dlatego, że im sprawniej uda się opanować problemy z MRDP, tym lepiej wróży to PMNO, z którego organizacją Cię utożsamiam po wpisach na forum. Pozytywnego podejścia zycze wszystkim, potraktujcie całą sprawę jako okazję do polepszenia czegoś, na czym Wam wszystkim zależy.
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2019, 12:22 marszy »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Lut 2019, 12:59 »
Po pierwsze - "better done than perfect". Na nic nie przyda się dopracowany strój, którego nie ma, albo dotrze po 4 latach. Wiem z doświadczenia, to bolesna lekcja dla perfekcjonistów i osób kreatywnych, nie daj Boże autorytarnych. Ale cholernie prawdziwa, tylko ci najlepiej zorganizowani i pewnie swego mogą iść tu pod prąd.

Po drugie - wygląd koszulki jest drugorzędny. Serio. W 99% ma ona wartość emocjonalną, nie ma sensu tracić czasu i środków na dopracowanie czegoś, co nie jest wartością bazową produktu. Jak wynika z komentarzy - jest nią czas, po jakim można dumnie na siebie taką koszulkę założyć. Jeśli ten proces pójdzie sprawnie, jeśli nie ma nic innego na głowie, dopiero wtedy można pobawić się w wygląd.

To jest zdecydowanie prawda, nie ma co się zapinać na super-hiper grafiki, przynajmniej nie jeśli ma to być kosztem tak długiego oczekiwania; kluczową sprawą jest tu wartość emocjonalna.

Pojawiły się prośby o koszulki dla sympatyków, to jest baza potencjalnych przyszłych uczestników, baza pod rozwój marketingu szeptanego, mikroinfluencerów, tożsamości marki itd. Warto te prośby zagospodarować i raczej cieszyć się, że w ogóle się pojawiły. Zamiast "strój zastępczy" wystarczy dać "kiedy objadę" lub "codziennie czekam na kolejną edycję" i masz kolejne darmowe billboardy na trasach rowerowych.

Tego to nie kupuję. To nie jest impreza takiego typu co wymaga reklamy. To jest impreza tylko dla wąskiego grona bardzo dużo jeżdżących osób, a do nich nie potrzeba docierać z reklamą; sami o tym wiedzą. I te stroje za ukończenie niewątpliwie są jakąś formą nobilitacji w środowisku i nie powinny być dawane tym co nie ukończyli wyścigu. Tak żeby to była forma ekskluzywnej nagrody za ukończenie najtrudniejszej w Polsce imprezy ultra.

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 5 Lut 2019, 14:17 »
Cóż, trzeba będzie oprócz strojów zorganizować wyścig zastępczy.
A może w przyszłym roku zrobić BMAP (BikeMarathon Around Poland) na podobnej trasie (ale lepiej dopracowanej) i postawić dotychczasowy MRDP na nogi (raczej koła) - w tym stroje - bo dzisiaj stoi chyba na głowie.
;

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 5 Lut 2019, 15:19 »
Chciałbym tez zwrócić uwagę, że całe przygotowanie maratonu, projektów itp. zajmuje ogrom prywatnego czasu, który trzeba wygospodarować między pracą, rodziną, a innymi startami. MRDP to nie firma, która na wpisowym zarabia krocie jak w przypadku zagranicznych imprez.

Mam świadomość tego, że przejechanie MRDP było dla wszystkich ogromnym doświadczeniem, wielką przygodą i chwielibyśmy mieć jak najszybciej pamiątkę z tego Maratonu, coś więcej niż medal. Pochwalić się innym kolega tym o, patrzcie przejechałem MRDP. Jednak proszę, zrozumcie, to wszystko jest robione w wolnym czasie.

Daniel, my to doskonale rozumiemy. Większość tu zgromadzonych brała udział w organizowaniu jakiegoś maratonu czy zlotu i wiemy ile to jest roboty, którą trzeba wcisnąć pomiędzy inne obowiązki.

Miewamy zastrzeżenia co do trasy czy jakichś drobiazgów, ale wszystkim nie dogodzisz. A prawda jest taka, że wszyscy jesteśmy wdzięczni Tobie za tę pracę. Dla wszystkich MRDP było i będzie świętem, być może najważniejszą imprezą w kraju (przynajmniej dla mnie jest). A jego przejechanie to powód do wielkiej satysfakcji i dumy. I chętnie pojedziemy jeszcze raz.

I chętnie założymy na swe spocone ciała koszulki z logo MRDP, by się pochwalić, ale też by Twoją imprezę promować.

Jedyne, do czego skończyła się nam cierpliwość, to czas oczekiwania. Zaraz zima odpuści, sezon 2019 się zacznie, trzeba coś kupić by na tyłek włożyć, a my nadal nie wiemy czy dostaniemy stroje z imprezy z 2017. No chyba sam przyznasz, że to już spora obsuwa?

Chciałbym się też obronić przed zarzutem, że nie chciałem przyjąć Waszej pomocy przy projektowaniu stroju. Sam o taką  pomoc prosiłem, oferując dla pomysłodawcy gratisowy komplet, nikt nie podjął się pałeczki.

To by oznaczało, że strój musi zaprojektować ktoś z nas. Tak się składa, że chyba nikt nie jest grafikiem, a grafik z zewnątrz raczej strojem nie jest zainteresowany.

Sprawę trzeba rozwiązać tak jak się to robi na rynku. Zaproponować zlecenie fachowcom i poprosić o ofertę. A potem koszt podzielić przez ilość zamówionych strojów. Nawet jeśli miałoby to podnieść cenę każdego elementu o 50zł, sądzę że wielu z nas wybrałoby jednak to niż czekanie bez końca.

No ale na to zielonego światła nigdy nie było.

Przepraszam też, wszystkich za zbyt pochopną reakcję na próbę jechania GMRDP w stroju zastępczym, nie mam zamiaru nikogo dyskwalifikować czy wpisywać na czarną listę. Mam nadzieję, że w sierpniu wszyscy spotkamy się na starcie GMRDP w strojach takich jak każdy będzie miał ochotę i nikt nie poczuje się urażony.

Bardzo się cieszę, że odpuściłeś broń ciężką. Widzimy się na GMRDP :)

PS: Nie przypadkiem strój zastępczy zrobiony jest podstawową czcionką i nie zawiera logo MRDP ani innego elementu graficznego związanego z imprezą. Nie jest celem podszywanie się pod Twoją markę i w ten właśnie sposób zostało to wyraźnie zaznaczone.

Offline Mężczyzna Mijah

• Na forum od: 01.02.2017
« 12 Kwi 2019, 15:21 »
Tyle ode mnie, nie ukrywam, że z ciekawością będę śledzić rozwój sytuacji.
Sytuacja rozwinęła się następująco:
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2019, 15:29 Mijah »

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 14 Kwi 2019, 23:23 »
O, i tak wygląda towar luksusowy ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Kwi 2019, 14:13 »
Sytuacja rozwinęła się następująco:

No i to jest poważne podejście do sprawy. 2 miesiące od zamówień - i są gotowe stroje. A strój oficjalny ciągle w ciemnej d.  :icon_redface:

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 16 Kwi 2019, 16:28 »
Tego to nie kupuję. To nie jest impreza takiego typu co wymaga reklamy. To jest impreza tylko dla wąskiego grona bardzo dużo jeżdżących osób, a do nich nie potrzeba docierać z reklamą; sami o tym wiedzą. I te stroje za ukończenie niewątpliwie są jakąś formą nobilitacji w środowisku i nie powinny być dawane tym co nie ukończyli wyścigu. Tak żeby to była forma ekskluzywnej nagrody za ukończenie najtrudniejszej w Polsce imprezy ultra.

Zgadzam się tu w pełni z Wilkiem. Jeśli każdy będzie mógł założyć taki strój, tj. bardzo podobny, to Ci, którzy faktycznie przejechali całą pętlę, nie będą już tak wyróżnieni... Kupiłem mojej małżonce strój "BBT Fun", ubrała go może 3 razy (nie lubi spodenek z szelkami) i już zdarzyło się, że została zagadnięta o start itp. Dodam tu, że zagadnięta przez gościa, który już BBT ukończył! Nawet on nie odróżnił stroju Fun od tego właściwego. O ile można to wybaczyć najbardziej luksusowemu maratonowi 1000+, o tyle przejechanie MRDP (i posiadanie takiego stroju pamiątkowego) powinno pozostać czymś wyjątkowym.
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 16 Kwi 2019, 16:36 »
Mi tam nie przeszkadza że inni też by mieli...

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 17 Kwi 2019, 16:41 »
Koszulka dotarła. Bardzo efektowna ;)
Dawno nie miałem tylu emocji i pytań w głowie po nałożeniu na siebie czegokolwiek...

tak trzymać :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum