Autor Wątek: PGR 2019  (Przeczytany 32091 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: P-G-R 2019
« 27 Maj 2019, 10:35 »
monitoringu GPS nie widziałem w opisie na stronie, zasadniczo za 150zł wchodził medal piwko i przejazd auta z Przemyśla do Krynicy.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 27 Maj 2019, 10:39 »
Zastanawiam się tylko za co jest wpisowe aż tak wysokie. Rozumiem że nie ma żadnego noclegu  na starcie/mecie ?

Macieju, pewnych kosztów obsługi się nie uniknie a w szczególności transportu.
Pracujemy przy maratonach charytatywnie ale koszty mimo wszystko mamy. Nie spodziewamy się wielkiej frekwencji a jednak trzeba tam jakoś dojechać, mieć jakieś lokum na start, później na metę, przewieźć bagaże, pojeździć po trasie żeby porobić uczestnikom zdjęcia, czy nakręcić jakieś krótkie filmiki na pamiątkę. Auto, którym będziemy wieźli bagaże też będzie prywatne i nikt kilometrówki liczył nie będzie :)

Koszty objazdu trasy pokrywaliśmy z własnych pieniędzy (prywatnych) i wcale nie chcemy sięgać po zwrot a obawiam się, że do tego maratonu mimo wszystko dołożymy (tym razem może z budżetu KU) ale nam nie o pieniądze chodzi a o to żeby stworzyć znów coś tak fajnego jak Podróżnik czy MPP

Pozdrawiam
Wąski

Ps. a jeśli zostanie coś z tego kasy bo nagle frekwencja zrobi się 150 osób to myślę, że postaramy się o jakiś fajny gadżet dla uczestników typu koszulka czy inne party na koniec.
Ps2. zresztą, komu ja to tłumaczę .... ;)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 27 Maj 2019, 11:05 »
ok dobra może to wina że właśnie wróciłem z rajdu za który zapłaciłem 30zł i mi sie w dupie wiecie co ;)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 6 Cze 2019, 11:23 »
Kto z forum się wybiera? Nie kojarzę nazwisk z ksywami.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 10 Cze 2019, 10:08 »
Starsi Państwo zapisani w kategorii team ;)
Jako, że w czesie maratonu mam zaplanowany 2-3 tygodniowy urlop myślę nad zrobieniem pętli do Przemyśla (z mety tempem relaksacyjnym).

W związku z tym, że będziemy jechać na góralach mam pytanie do bardziej doświadczonych osób: jakie opony byście nam zaproponowali na ten maraton?
(obecnie mamy mocno najeżone opony 2,25-2,3 (koła 27,5 i 29)).
Rozważam również zabranie zapasowych opon zwijanych.

Będę wdzięczna za propozycje :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 10 Cze 2019, 10:23 »
Widziałem, odpisałem :)

A z oponami to stresu nie ma. Trekingowymi nawet objedziesz. Trasa leci po mniej lub bardziej, ale jednak utwardzonych drogach.

« 10 Cze 2019, 10:36 »
Dzięki :)

Zapowiada się fajna przygoda :) Oby tylko mój dziad zaczął w końcu porządnie trenować. Pod wpływem spożywanego w bazie MP napoju złocistego nieźle chojraczył; teraz wytrzeźwiał i zaczął stresować się przewyższeniami  :P ;D

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Lip 2019, 15:54 »
Widzę, że po ostatnich zmianach trasa coraz fajniejsza!

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Na forum od: 01.06.2014
Odp: PGR 2019
« 18 Lip 2019, 16:01 »
A dziękuję. Mam nadzieję, że uczestnikom też się spodoba.
Mam jeszcze parę pomysłów, które poczekają na kolejną edycję.
Frekwencja też dopisała, ponad 40 osób, więc jak na debiut to całkiem przyzwoicie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Lip 2019, 16:26 »
Oby tylko mój dziad zaczął w końcu porządnie trenować. Pod wpływem spożywanego w bazie MP napoju złocistego nieźle chojraczył; teraz wytrzeźwiał

Nie no... To już jakaś dyskryminacja jest albo seksizm, albo obraza uczuć  :wink: :icon_razz: 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 18 Lip 2019, 17:26 »
Żadne z powyższych. Jutro rano jedziemy w góry potrenować. Ułożyłam jedną trasę szosowo-terenową na 157 km i 4280m przewyższeń więc będzie ostro! O ile obydwoje nie wymiękniemy ;)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 18 Lip 2019, 18:29 »
W związku z tym, że będziemy jechać na góralach mam pytanie do bardziej doświadczonych osób: jakie opony byście nam zaproponowali na ten maraton?
(obecnie mamy mocno najeżone opony 2,25-2,3 (koła 27,5 i 29)).
Rozważam również zabranie zapasowych opon zwijanych.

Będę wdzięczna za propozycje :icon_smile:

Conti Race King 2,2. Po twardym, szutrach i płytach idą jak burza. Zrobiłem na nich Wisłę, gdzie było wszystko, od piachu, przez leśne single, trelinki, jomby, trawiaste wały, po szutry i asfalty. Na 2,8 bara jeszcze balon w terenie pracował i pomagał w amortyzacji, ale wyższe ciśnienie zmniejszyło opory na twardym, dzięki czemu mozna było spokojnie lecieć w peletonie grawelowym.  Jak popada, mogą sprawiać problemy w okolicach Dukla-Rymanów, ale wtedy i na bardziej trekingowych oponach będzie ślisko.

« 19 Lip 2019, 05:13 »
Dzięki za odpowiedź ale czy jest sens zamieniać Schwalbe Hans Dampf 2.35 na te Conti Race King 2.2?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Lip 2019, 09:30 »
Dla porządku, dla tych co przegapili, kilka informacji:

1. Komunikat techniczny nr 1:

http://pgr.kolo-ultra.pl/2019/06/27/pgr2019-komunikat-techniczny-nr-1/

2. Opis i zdjęcia z trasy:

http://pgr.kolo-ultra.pl/2019/07/15/pgr2019-opis-trasy/

3. Zasady poruszania się na odcinku przebiegającym przez Magurski Park Narodowy

http://pgr.kolo-ultra.pl/2019/07/18/pgr2019-przejazd-przez-mpn/

Ponadto zapraszam na naszą fejsbukową grupę, gdzie oprócz ww. informacji znaleźć można zdjęcia z przygotowań, informacje na jakich rowerach startują uczestnicy itp.

https://www.facebook.com/groups/321173411897588/
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 19 Lip 2019, 11:14 »

Dzięki za odpowiedź ale czy jest sens zamieniać Schwalbe Hans Dampf 2.35 na te Conti Race King 2.2?

Race Kingi i Hansy są oponami z przeciwnych biegunów. Hans to opona szlakowa, z dużym klockiem, dedykowana w teren i na ścieżki, dobrze radząca sobie na kamieniach, w błocie i szybko czyszcząca. Na twardych nawierzchniach mocno odczujesz opory. W góry zabierałem bliźniacze Nobby Niki 2,25 i każdy wjazd na asfalt kończył się uczuciem, jakby mi ktoś opony klejem posmarował.

RaceKingi to z kolei opony na suche warunki, na twarde ścieżki i szutry. Dzięki dużemu balonowi dobrze amortyzują (niektórzy je poniżej 2bar biją, ale poniżej 3 jeszcze coś z poduszki zostaje) i poprawiają przyczepność na sypkim, dobrze jadą po piachu. Do tego mają niskie opory na twardym podłożu, co wg. mnie czyni je idealnymi oponami leśno-szutrowymi. Ale jak wjedziesz nimi w mokry teren albo błoto, to będzie taniec na lodzie. Nie bez powodu odpowiedniki Schwalbe - Racing Ralphy - na etapówkach nazywało się Dancing Ralphami :wink:  Duży balon, mały bieżnik i delikatne ścianki raczej dyskwalifikują je z jazdy szlakami po kamieniach. Momentalnie szlag trafia oplot na ściankach, raz wyjechałem na nich w Beskid Żywiecki i wracałem z dziurą załatana szarą taśma.

Możesz też wstawić komplet RaceKing na napędowej i X-King na prowadzącej. X-Kingi mają troszkę mniejszy balon i większe opory, ale za to większy klocek i lepszą trakcje w terenie. Dodatkowo można później dać X-Kinga na tył i Hansa na przód i śmiało atakować górskie ścieżki i single. Wszystko zależy od tego, co z nimi po PGRze zrobisz. Szkoda dobierać opony na jeden rajd, aby potem leżały w szafie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum