Autor Wątek: PGR 2019  (Przeczytany 32102 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
Odp: PGR 2019
« 5 Sie 2019, 16:02 »
Halo! Co tu taka cisza?
Pewnie wszyscy czytają ostatni komunikat startowy i zastanawiają się czy kupować gaz na niedźwiedzie czy nie ;)

Starsi Państwo już prawie w blokach startowych. Jutro ruszamy do....Krynicy :D
Hmmm. Ale start jest z Przemyśla :D

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 5 Sie 2019, 16:08 »
Cytat: starszapani w Dzisiaj o 15:30

Hmmm. Ale start jest z Przemyśla :D
No i wszystko się zgadza, dadzą radę w ramach rozgrzewki dojechać do czwartku do Przemyśla  ;)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 5 Sie 2019, 17:19 »
O gazie też myślałam ale wole zabrać suszarkę do włosów :D

I tak, startujemy z Krynicy w ramach rozgrzewki ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Sie 2019, 17:46 »
Pewnie wszyscy czytają ostatni komunikat startowy i zastanawiają się czy kupować gaz na niedźwiedzie czy nie

Moim zdaniem niedźwiedzie zachowują się jak psy. Wystarczy pewnie siebie skręcić prosto na nie i zaczną uciekać.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Sie 2019, 19:28 »
Moim zdaniem niedźwiedzie zachowują się jak psy. Wystarczy pewnie siebie skręcić prosto na nie i zaczną uciekać.

Ale nie można przy okazji narobić w portki, bo jak poczują ten zapach - to już po nas  :lol:

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 5 Sie 2019, 19:32 »
Halo! Co tu taka cisza?

A wczoraj zrobiliśmy ostatni trening szosowo-terenowy po Sierakowskim Parku Krajobrazowym. Na setce uzbieraliśmy prawie 1000m przewyższenia a to jak na płaską Wielkopolskę całkiem sporo ;)

piękny punkt w Chrzypsku
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 5 Sie 2019, 19:48 »
2 tygodnie temu wróciliśmy z Bieszczad.
Start spod jeziora Rożnowskiego - m. in. Komańcza, Ustrzyki Górne, Dolne, Sanok - więc te rejony.
Obserwując wiele tabliczek przy drogach "zakaz parkowania - uwaga niedźwiedzie" byłem przekonany że to zwykły straszak aby kampery się nie zatrzymywały.
Dopiero za Ustrzykami Dolnymi poszedłem po rozum do głowy i spytałem lokalnych jak jest naprawdę i z wielkim zdziwieniem uświadomili mnie że te tabliczki zdecydowanie nie są dla żartów.
Po wysłuchaniu kilku opowieści od kilku osób jak to niedźwiedź rozerwał krowę, albo rozwalił pasiekę uli a nawet zabił człowieka zaczął do nas docierać stan rzeczy.

A więc misi jest podobno dużo, przełażą z Ukrainy, są pod ochroną a więc nie można im nic robić a co za tym idzie stają się coraz bardziej zuchwałe i podchodzą do domostw/zabudowań.
Trudno też je podobno zlokalizować bo dziennie (np z Ukrainy) potrafią strzelić wycieczkę 100km..

Może ktoś jest z tamtych rejonów więc się lepiej wypowie w temacie - sam jestem ciekawy stanu rzeczy.
Dobra wiadomość jest taka że ludzie w tamtych rejonach byli dla nas bardzo gościnni i nie było najmniejszych problemów z rozbiciem namiotu na łące przy domostwie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Sie 2019, 20:06 »
Trzeba po prostu szybko jechać i za dnia wydostać się z Bieszczadów, jedynie maruderzy mogą się dostać na ząb misia  ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 5 Sie 2019, 20:32 »
Ale koło Jasiela, czyli ok 320 km, takich tabliczek też jest sporo, więc raczej pokonanie tego odcinka za dnia nie wchodzi w grę :-P

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Sie 2019, 20:39 »
Ale podobno misie to w tej części roku to głównie wegańską dietę stosują, tucząc się już na zimę. To na wiosnę, gdy się budzą wychudzone są chętne na coś konkretniejszego ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 5 Sie 2019, 20:48 »
Inna sprawa, że na napotkanie niedźwiedzia to jednak statystycznie, szansa jest mała. W całym rejonie Pogórza Przemyskiego, Bieszczadów i Beskidu Niskiego występuje ok. 200 osobników, które doskonale nas czują i słyszą z oddali. Biorąc pod uwagę, że poruszamy się po dużych duktach, drogach, a nie np leśnych ścieżkach typowo pieszych, to nie tak łatwo o spotkanie. Aczkolwiek koło Balnicy, wzdłuż torów, kto wie. Wojciech Juda ze schroniska ma sporą kolekcję zdjęć misiów, wilków, rysi uwiecznionych w tym rejonie.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Sie 2019, 21:22 »
A propos misiów, właśnie na Słowacji spotkaliśmy Czecha w trybie bikepackingowym, pokonującego jakis odcinek trasy  1000 mil (brzmiało ciekawie, jeszcze nic o tym nie wiem, ale doczytam i Wam powiem, chyba że już wiecie). Ów Czech bał sie niedźwiedzi, ale miał świetny na nie sposób, otóż miał gdzieś tam przy rowerze przywiazany dzwoneczek, który rzecz jasna dzwonił sobie podczas jazdy, nawte całkiem miło a nie wsciekle, no ale jednak ja bym nie wytrzymała chyba :D Dzwoneczek działał chyba znakomicie - Czech żadnego niedźwiedzia nie widział (mozliwe że niedżwiedzie turlały sie ze smiechu w krzakach ;D). Dodam, że i my nie spotkaliśmy niedźwiedzi. bez dzwonków. Może wystarczała sama aura?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 5 Sie 2019, 21:41 »
No, to znany sposób. Krążą żarty, że niedźwiedzie odchody można rozpoznać po niestrawionych dzwonkach :-) w sklepach są nawet jakieś pro dzwonki, typu https://cqb.pl/dzwonek-odstraszajacy-hear-bear-bell-310bb-p-6800.html

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 5 Sie 2019, 22:17 »
Misie weganie? To mnie Wilk nastraszył. Dobrze, że zamontowałam dzwonek. Może się przydać, żeby uchronić swój tyłek przed pożarciem ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 5 Sie 2019, 23:14 »
Jeżeli chodzi o misie to temat jest dla mnie świeży , wybieram się za tydzień do Rumuni , bedę jechał trasą  transfogarską na której właśnie pojawiły się miśki ,z tego powodu też jest zamknięty tam zamek  Poenari . boję się jak cholera ,zakupiłem już gaz nawet na tą okoliczność , oby się  nie przydał . Miśki nie boją się ludzi podobno , myślę że są dokarmiane z samochodów, rowerzyści maja gorzej .
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum