Autor Wątek: PGR 2019  (Przeczytany 32093 razy)

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
Odp: P-G-R 2019
« 6 Maj 2019, 11:59 »
.....
Pracujemy nad konkluzją, ale wygląda, że ostatnie deszcze zmyły z trasy cały gravel ;)

Przypomniało mi to Nocną Masakrę w Ińsku :).

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 6 Maj 2019, 12:43 »
Moje wnioski są niezmienne.

Aby maraton miał sens, musi być niezależny od pogody (nikt nie odwołuje lub nie zmienia terminu maratonu jak akurat pada lub padało). W warunkach beskidzkich nie ma dróg innych niż asfalty i ewentualnie bardzo pojedyncze odcinki prawdziwych szutrów, które po deszczu nie zamieniają się w rzeki grząskiego i kleistego błota. Zatem, albo prawie całość po twardym (zadupiaste asfalty), albo impreza terenowa, a nie gravelowa - a wtedy nie ma sensu prowadzić trasy drogami, bo przyjemniej jest prawdziwym terenem.

Aby upewnić się w swoich sądach, podczas majówki przejechałem się po raz kolejny niektórymi odcinkami, tak, aby nie być gołosłownym.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Maj 2019, 15:17 »
Aby maraton miał sens, musi być niezależny od pogody (nikt nie odwołuje lub nie zmienia terminu maratonu jak akurat pada lub padało).
To jest oczywistość, bez tego to żadna impreza nie dojdzie do skutku.

W warunkach beskidzkich nie ma dróg innych niż asfalty i ewentualnie bardzo pojedyncze odcinki prawdziwych szutrów, które po deszczu nie zamieniają się w rzeki grząskiego i kleistego błota. Zatem, albo prawie całość po twardym (zadupiaste asfalty), albo impreza terenowa, a nie gravelowa - a wtedy nie ma sensu prowadzić trasy drogami, bo przyjemniej jest prawdziwym terenem.

No i to chyba ma sens. Nie jestem wielkim entuzjastą terenu, ale z kolei robienie rajdu gravelowego po kiepskich bocznych asfaltach to się mija z celem, to jazda poza asfaltem ma tę imprezę wyróżniać. A jeśli nie ma alternatywy w postaci dobrych szutrówek to trzeba się pogodzić z obecnością terenu - i zrobić imprezę po części terenową licząc, że będzie sucho (na co szansa w terminie imprezy dość duża). A jak jednak nie będzie i solidnie popada - to najwyżej będzie co opowiadać potomstwu jak się zestarzejemy  :P

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 6 Maj 2019, 15:38 »
... to najwyżej będzie co opowiadać potomstwu jak się zestarzejemy  :P

hmmm ;-)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 6 Maj 2019, 15:50 »
zrobić imprezę po części terenową licząc, że będzie sucho (na co szansa w terminie imprezy dość duża). A jak jednak nie będzie i solidnie popada - to najwyżej [...]

Wygrają Ci, którzy nastawią się tylko na dobrą pogodę i wycof w przeciwnym wypadku. Pojadą na lekko, bez uwzględniania trudności terenowych mających miejsce po, lub w trakcie opadów.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Maj 2019, 15:57 »
Wygrają Ci, którzy nastawią się tylko na dobrą pogodę i wycof w przeciwnym wypadku. Pojadą na lekko, bez uwzględniania trudności terenowych mających miejsce po, lub w trakcie opadów.

Wiadomo, że przy złej pogodzie to na takiej trasie wycofów będzie bardzo dużo, ale wtedy samo ukończenie trasy w limicie będzie już nie lada wyczynem. Jak człowiek ma motywację to parę dni i w błocie wyrobi. W tym samym rejonie w 1915 roku stoczono wielką bitwę gorlicką, jedną z przełomowych bitew I wojny światowej. I żołnierze siedzieli w okopach w tym błocie, ciągnęli przez to błoto ciężkie armaty (wtedy transport był w dużej mierze konny), szli dziesiątki kilometrów, walczyli. Oni dali radę - to i my wyrobimy niecały tydzień w błocie  :lol:

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 11 Maj 2019, 10:48 »
Drodzy Gravelovcy :-)

Majówkowa weryfikacja śladu PGR zaowocowała dość gruntownymi zmianami w dotychczasowym przebiegu trasy. Zrezygnowaliśmy ze znacznej części odcinka zachodniego, który okazał się być zdecydowanie zbyt mało przychylny gravelowej przygodzie. Jednocześnie, skupiliśmy się na terenach, które najpełniej realizują naszą wizję górskiej gravelowej imprezy i idee przyświecające PGR, a jednocześnie, o czym jesteśmy głęboko przekonani, dadzą Wam najwięcej frajdy ze zmierzenia się z trasą.

Tym samym PGR otrzymuje przebieg: Przemyśl - Krynica-Zdrój, co przekłada się na dystans 448 km i 8432 m przewyższeń. Trasa dostępna jest zarówno na stronie maratonu, jak i pod tym linkiem: https://ridewithgps.com/routes/29949250

Z uwagi na skrócenie dystansu, skróceniu ulega również limit czasu pilotażowej edycji - do 72 godzin.

Niezmienny pozostaje termin startu, jak i to czego doświadczycie w czasie imprezy, zgodnie z hasłem przygoda - góry - rower.

Z pozdrowieniami - Ekipa Koło Ultra

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 11 Maj 2019, 11:27 »
Z Solinki nie przez Balnicę?

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Na forum od: 01.06.2014
« 11 Maj 2019, 12:38 »

Już kuriozum  jest ominięcie z Przełęczy Żebrak pięknej drogi Miłków, Duszatyn, Prełuki, Rzepedź o której pisałem zresztą.
Droga zaiste piękna. Byliśmy tam na objeździe. Tym bardziej trudno było nam zdecydować o jej ominięciu ze względu na brody.

Limit pozwala dojechać bez spiny z browarem na każdej przełęczy.
Czuj się zaproszony.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 11 Maj 2019, 13:49 »
Droga zaiste piękna. Byliśmy tam na objeździe. Tym bardziej trudno było nam zdecydować o jej ominięciu ze względu na brody.
Ale w czym przeszkadzają te brody? Z  tego co pamiętam wszystkie były wyremontowane, jechało się po twardym betonowym dnie. Zresztą to właśnie jest atrakcja tej trasy, a nie jej wada.

W niczym nie przeszkadzają, poza tym, że są kompletnie nieprzejezdne po opadach podobnych do tych które notowano podczas i przed majówką.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 11 Maj 2019, 14:34 »
Ale takie opady są dość rzadko  ;D

Wolimy się od takich sytuacji uniezależnić, zwłaszcza że lipiec to najbardziej mokry miesiąc w Polsce.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 11 Maj 2019, 23:22 »
Ale takie opady są dość rzadko  ;D

Ale mogą zdyskwalifikować wszystkich zawodników ;)

Offline Mężczyzna marpiech

• Na forum od: 11.01.2018
« 12 Maj 2019, 16:03 »
Mi się zmiany podobają. Gruz to gruz a MTB to MTB. Jak miałem wątpliwości to teraz na bank jadę. Nie dość, że meta mi bardziej pasuje transportowo, to jeszcze można na lekko jechać. Wyrzucono tereny, które znam bardzo dobrze a zostały takie, których prawie nie znam. Dla mnie bomba.

Co do wydłużenia trasy w przyszłym roku. Pomyślcie o przełęczy Żłobki z Rytra do Jaworek. 100% szutru. 90% bardzo dobrej jakości. Po co się pchać na Przehybę gdzie pod Czeremchą może być błoto albo na Gromadzką gdzie na grani też zawsze są kałuże? Pomiędzy jest genialna droga, a przewyższenie większe nawet niż Przehyba. A potem najpopularniejsza droga szutrowa w kraju czyli przełom Dunajca ;-) A do Piwnicznej lewym brzegiem Popradu od Muszyny zamiast gdzieś na Runek i Halę Pisaną się pchać.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 27 Maj 2019, 09:48 »
hej
dostałem teraz cynka o tym rajdzie i podoba mi się, nie wiem ile miał mieć początkowo ale 3 dni to dla mnie spoko.
Zastanawiam się tylko za co jest wpisowe aż tak wysokie. Rozumiem że nie ma żadnego noclegu  na starcie/mecie ?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Maj 2019, 10:02 »
Główne koszta to zapewne monitoring GPS, transport bagaży na metę i medal, plus jak zwykle dojdzie kilka drobiazgów. W sytuacji gdy nie ma tłumów, to koszty jednostkowe są niestety trochę większe.  Aczkolwiek nie uczestniczę bezpośrednio w organizacji, więc nie wiem co tam chłopaki jeszcze szykują.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum