...Czy powyższe będzie tak samo działać przy zmianie Tiagra na np. Shimano 105 5700/5703? (nie wiem czy ciąg linki jest w tej samej proporcji)
Kilka pytań:1. Czy powyższe będzie tak samo działać przy zmianie Tiagra na np. Shimano 105 5700/5703? (nie wiem czy ciąg linki jest w tej samej proporcji)2. Jakie są/były problemy podczas regulowania/utrzymania takiego napędu?3. Na co trzeba zwrócić uwagę przy montażu/regulacji - coś szczególnego, czy standardowy montaż, odległości, np. przerzutka przednia vs korba mtb?
...To mam dylemat. Co o tym myślicie?
Cytat: mru w 11 Lut 2019, 23:24...To mam dylemat. Co o tym myślicie? Wybór napędu to jedno ale czy nie uważasz, że jest już ciut za późno (jak rozumiem ramę już masz) na dywagacje na temat rodzaju kierownicy (masz ramę - w swoim rozmiarze - z geo pod baranka, prosta kierownica wymusił kombinacje z mostkiem)?
Jeśli składałbym rower od podstaw to brałbym prostą kierownicę z dobrymi gripami (np. Ergon GP5), z jedną, niekombinowaną grupą MTB (np Deore) i tylną przerzutką oczko wyżej (XT) dla lepszej sprężyny. Zawsze łatwiej o części i przyszłą rozbudowę. Za zaoszczędzone pieniądze (z tego co rozumiem zastanawiałeś się nad całą grupą XT) wziąłbym mocniejsze koła i lepsze piasty, siodełko Brooksa. Gdyby nie ograniczały mnie fundusze zastanawiałbym się nad Rohloffem......Jeśli jesteś anglojęzyczny, polecam lekturę (str. 20-22, jak i całą resztę) Wprawdzie materiał reklamowy, ale i tak można wyciągnąć dużo informacji nt. poszczególnych komponentów. Niech Cię nie zrazi szata graficzna rodem z poprzedniej dekady.http://www.sjscycles.com/thornpdf/thorn_mega_brochure.pdf
Jeśli składałbym rower od podstaw to brałbym prostą kierownicę z dobrymi gripami (...)Baranek wygląda dobrze, ale nie sprawdza się do końca przy jeździe z sakwami (choć to już kwestia gustu). (...)