Autor Wątek: Pomysł na ciekawe jedzenie w wyprawie.  (Przeczytany 3907 razy)

Offline Mężczyzna Tomasz94

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 07.02.2019
Pomysł na ciekawe jedzenie w wyprawie.
« 9 Lut 2019, 03:30 »
Tak jak w temacie, co lubicie jeść i daje wam " siłę " w długich (kilku miesięcznych) podróżach, co jednocześnie nie wymaga aż tak dużego wkładu finansowego a zarazem jest dobrym wartościowym posiłkiem. Proszę o uwzględnieniu kontynentu w swoich odpowiedziach ze względu na odmienność pomiędzy np Afryką a Europą co do produktów  ;D

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Makaron z makaronem  ;)

Offline Mężczyzna Krakonos

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.03.2014
    • Życie w Namiocie
W Europie najczęśćiej makaron z sosem + mięsko. Odpowiednio różnicując składniki (różne sosy + rózne typy mięsa) można sobie stworzyć względnie urozmaicony jadłospis :) Danie szybkie do przygotowania i tanie.

Fajnym patentem są burritos - przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale można narobić zapas i potem przez dwa, trzy dni wozić takie "naleśniki" w sakwie :)

W Gruzji w zasadzie cały czas jadałem na mieście. Tanie chinkali, chaczapuri i inne przysmaki miejscowej kuchni są pożywne, a przy tym dość tanie (pod warunkiem, że nie kupujemy tam, gdzie jadają miejscowi). Hitem są "kartoszki" - bułki nadziewane ziemniakami. W połączeniu z kolejnym miejscowym przysmakiem - matsoni (taki jakby jogurt), tworzy pożywną kolację.

W Armenii moim ulubionym daniem była szawarma - czyli po naszemu tortilla kebab. W całym kraju po stałej cenie (coś koło 8zł) a przy tym pożywne mięso i świeże warzywa.

Na śniadania najczęściej wybieram połączenie chleba z serem białym i dżemem lub serem białym i nutellą - daje dobry rozruch z rana.

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
Makaron plus puszka tuńczyka .Jak nie ma czasu cukier w każdej postaci :)
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Ja od siebie polecam placki owsiane które bardzo dobrze sprawują swoją role, są bardzo proste w przygotowaniu a produkty są dostępne praktycznie wszędzie. (owsianka, jajko, banan + ewentualnie coś od siebie można )

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Makaron plus puszka tuńczyka
Lubię makaron, lubię tuńczyka, ale
ile razy zrobiłem makaron z tuńczykiem,  tyle razy potem się zastanawiałem dlaczego nie zjadłem ich oddzielnie.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017

Makaron plus puszka tuńczyka
Lubię makaron, lubię tuńczyka, ale
ile razy zrobiłem makaron z tuńczykiem,  tyle razy potem się zastanawiałem dlaczego nie zjadłem ich oddzielnie.

No tuńczyk musi być w oliwie i do tego odrobinę cebulki i cytryny ;) w sumie każda ryba w oleju/oliwie nadaje się do makaronu. A na bogato to można dorzucić pomidora, ogórka korniszona, oliwki i co znajdziemy w sakwach
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Coś z tym cytowaniem Ci nie poszło. Zdecydowanie nie napisałem tego co mi przypisałeś.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Poprawiłem się, obiecuje że to przed ostatni raz ;D
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

A tak z ciekawości zdarzyło wam się łowić rybki na wyprawach?

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Mi się zdarzyło, ale ta "wyprawa" to było jakieś 20 kilometrów z domu na łowisko.
Wożenie wędzisk na dłuższych trasach jest zbyt niewygodne. ;)

Mi się zdarzyło, ale ta "wyprawa" to było jakieś 20 kilometrów z domu na łowisko.
Wożenie wędzisk na dłuższych trasach jest zbyt niewygodne. ;)

Nie trzeba przecież brać wędki :D wystarczy wziąć żyłkę, haczyki i ewentualnie spławik.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Ja zwiedzam i odkrywam jedynie pieczywo i sery. Zagryzam pomidorami i owocami. Lubię też wina. Nigdy nie byłem poza Europą.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Je się to, co jest.
A moja ostatnia potrawa na leniwca to posiekana smażona w oliwie papryka, w tym podsmażam surowy ryż, zalewam wodą i gotuje.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Nie przepadam za gotowaniem, więc staram się robić jedzenie jak najprościej. Moim faworytem w Europie było kiedyś puree ziemniaczane z proszku, z dodatkiem warzyw z suszonki oraz tuńczyka w oliwie. Szybko, prosto, niedrogo, ma wszystko co niezbędne.

Potem tuńczyk podrożał a o puree coraz trudniej ;)

Proszę o uwzględnieniu kontynentu w swoich odpowiedziach ze względu na odmienność pomiędzy np Afryką a Europą co do produktów

W Afryce subsaharyjskiej to głównie gotowany ryż, pomidory, masło orzechowe na potęgę. Do tego cały czas banany i w zależności od okolicy/sezonu mango lub ananas. No i lokalny miód i mleko, o ile są.

Oczywiście obok żadnej knajpy z rybą nie można przejść obojętnie. Najtańsze i najpewniejsze źródło białka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum