Autor Wątek: Crosso - bikepacking  (Przeczytany 8705 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: Crosso - bikepacking
« 22 Lut 2019, 09:08 »
Pękł mi hak w jednej z sakw Ortlieba. Został wymieniony w ramach gwarancji.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 22 Lut 2019, 15:21 »
Co trzeba zrobić żeby pękł hak w Ortliebie? To, co ja robiłem ze swoimi może podpadać pod celową dewastację, a haki wciąż całe. I to w kilku różnych modelach i seriach kupowanych na przestrzeni 15 lat! Na początku kupiłem nawet haki zapasowe (na wszelki wypadek) i nigdy ich nie użyłem. I tu kolejna przewaga Ortlieba: zapasowe haki można siebie kupić i wozić, a jak połamię haki Crosso to co zrobię? Chyba tylko to, co kiedyś zrobiłem z VauDe: zdemontowałem to, co się pourywało i przykręciłem całą belkę z hakami Ortlieba.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Lut 2019, 15:29 »
/.../ Na początku kupiłem nawet haki zapasowe (na wszelki wypadek) i nigdy ich nie użyłem. /.../

I ja - i haki i niehaki; póki co niepotrzebnie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Lut 2019, 15:35 »
Co trzeba zrobić żeby pękł hak w Ortliebie?
Kupić egzemplarz z wadą materiałową.
Przy całym uznaniu dla Ortlieba nie podejrzewam żeby ktoś badał haki defektoskopem.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 22 Lut 2019, 18:08 »
A co to jest defektoskop? Jeśli to, czego się domyślam z badań nieniszczących, to i tak nie działa w polimerach :-)

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Lut 2019, 18:25 »
Jak to powiedział Bruce Lee (wskazując palcem Księżyc) - nie patrz na palec, bo przegapisz niebiański blask

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 22 Lut 2019, 18:35 »
W Ortliebie słabiutkie były haki w systemie montażowym QL1, stosowanym w serii City i Bike Packer. Pod obciążeniem rozginały się i wypadały podkładki.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Lut 2019, 22:47 »
I tak sobie można o słabych hakach Ortlieba gaworzyć wiele. Ale na pewnie dziesiątki tysięcy sprzedanych sakw tej firmy to nadal awarie należą do rzadkości.
Ja akurat oprócz Crosso (Dry Big i Twist Small) użytkuję od chyba już 5 lat Vaude serii Aqua, też z systemem nastawnych, samozatrzaskujących się i centralnie  odpinanych haków, podobnym użytkowo jak w Ortliebach, więc mam porównanie odnośnie komfortu i jakości użytkowania. Haki Crosso, przy całej ich prostocie to masakryczny prymityw. Mi ten system nie imponuje, chociaż nigdy mnie nie zawiódł. Vaude też nie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Lut 2019, 23:29 »
A jak plastikowy hak w Ortliebie pęknie to nic nie dobierzesz i pewnie trzeba zamawiać przez internet. Orlieb jest ładny, elegancki ale z dala od cywilizacji trochę ryzykowny.
Ja tam przejechałem całkiem sporo z sakwami zamontowanymi przy pomocy sznura poliestrowego. Traci się szybki demontaż, ale to naprawdę nie jest awaria, nad którą warto rozpaczać.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 26 Lut 2019, 17:23 »
a jak połamię haki Crosso to co zrobię?
Nie wiem co Ty zrobisz, ale ja bym się cholernie zdziwił :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 26 Lut 2019, 19:26 »
Nie wiem co Ty zrobisz, ale ja bym się cholernie zdziwił :)
Żadnych sensacji, można się rozejść. Kilka minut pracy z imadłem i kombinerkami.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Lut 2019, 19:50 »
Jak zgubisz hak, taśmę gumę i co tam zgubisz to przypniesz sakwę zipami do bagażnika :)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 26 Lut 2019, 21:46 »
Co do sakw Crosso z systemem click, to jednak jest to pewien istotny postęp w stosunku do prymitywnych haków :) Ja użytkuję i jestem zadowolony. Części (haki click-owe) też się da dokupić, można mieć zapas na wyprawie, dużo to nie waży.
Uważam, że nie jest źle, jeśli firma koncentruje się na jednej grupie produktów i ją stara się udoskonalać. Z dwojga złego lepsze to, niż nadmierne rozszerzanie gamy produktowej, co położyło niejedno przedsiębiorstwo - chociaż brak torby na kierownicę jest tu poważną luką.
Coby nie powiedzieć, to jednak bikepacking jest niszą na polskim rynku i myślę, że nie jest łatwo wdrożyć produkt - pamiętajmy, że jest to jednak sprzęt, nazwijmy to "wyczynowy" - nie kupują go raczej niedzielni turyści, a właśnie ultrasi szosowi oraz ludzie upalający rowery w warunkach zdecydowanie bojowych (góry) - w sumie też ultrasi, z punktu widzenia "zwykłych zjadaczy chleba". Od zaprojektowania do wprowadzenia tego typu produktu droga wiedzie nomen omen po wybojach - duże nakłady przy mało przewidywalnych zyskach (a pamiętajmy, że tu Crosso musiałoby konkurować głównie ceną), a i dobrą (mimo wszystko!) opinię też przy tej okazji łatwo sobie zepsuć.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Lut 2019, 22:31 »
To, że nie wypuścili torby na kierownicę było dobrym posunięciem. Pomysł na konstrukcję był zupełnie nietrafiony.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Lut 2019, 22:50 »
Ciekawe, czy rozwiązanie Ortlieba z linką jest opatentowane?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum