Autor Wątek: noclegi zabezpieczenie  (Przeczytany 3484 razy)

Offline Mężczyzna Edwin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 29.01.2019
noclegi zabezpieczenie
« 13 Lut 2019, 14:02 »
Cześć, to znowu ja.
Myślałem, że już wszystko wiem, ale jednak nie.
Zabezpieczacie jakoś rowery podczas nocowania na kempingach? Bo na dziko to wiem: odjechać jak najdalej od ludzi i nie zwracać na siebie uwagi.
A kempingi?
Linką (jaką) do drzewa? Do namiotu? Jakieś niekonwencjonalne działania?

Starałem się szukać na forum, ale to jak szukanie igły w stogu siana :D

Pozdrower.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: noclegi zabezpieczenie
« 13 Lut 2019, 14:07 »
Zależy od poczucia zagrożenia. Ja stosuję zakres od linki po lekki u-lock.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 13 Lut 2019, 14:33 »
Czy w dzisiejszych czasach złodziej kempingowy będzie kradł rowery? Chyba to mało prawdopodobne.
Ale aby nie ułatwiać ew. kradzieży wożę ze sobą najcieńszą linkę stalową. Pewnie dwunastolatek z kombinerkami umiałby ją pokonać.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Edwin

« 13 Lut 2019, 15:20 »
Czy w dzisiejszych czasach złodziej kempingowy będzie kradł rowery?

Nie wiem, ja ogólnie taki niedzisiejszy jestem  :P

Ale aby nie ułatwiać ew. kradzieży wożę ze sobą najcieńszą linkę stalową.

no i o to mi chodziło :)

Offline Mężczyzna Edwin

« 13 Lut 2019, 15:23 »
Zależy od poczucia zagrożenia. Ja stosuję zakres od linki po lekki u-lock.

raczej poczucie zagrożenia u mnie będzie takie samo, czyli duże. Bo to pierwszy wyjazd. Zobaczymy. Moją przypadłością jest fakt, że we wszystkim co robię zakładam zawsze najgorsze.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Lut 2019, 15:46 »
Czy w dzisiejszych czasach złodziej kempingowy będzie kradł rowery? Chyba to mało prawdopodobne.

Wcale nie tak nieprawdopodobne, była na forum akcja, że Podjazdy i chyba jeszcze dwójka rowerzystów co z nim była stracili rowery na kempingu we Włoszech.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 13 Lut 2019, 18:07 »
Moim zdaniem złodziej kempingowy może być bardzo skuteczny, bo może być złodziejem wyspecjalizowanym np. nastawionym na rowery i wtedy żadne linki nie pomogą jeśli rowery nie będą stać bardzo blisko namiotu obłożone misterną instalacją z blaszanych naczyń.

Aha, trzeba mieć świadomość, że złodzieje rowerów czytają fora rowerowe. Najskuteczniejsze jest rozwiązanie indywidualne i nietuzinkowe.

« 13 Lut 2019, 19:31 »
rozwiązanie indywidualne i nietuzinkowe.
Zabrać przednie koło do namiotu

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 13 Lut 2019, 19:36 »
Parę miesięcy temu mój sąsiad zostawił rower (w dość bezpiecznym miejscu) przypięty za przednie koło. Godzinę później miał już tylko przednie koło.
W tym samym miejscu ja też straciłem rower, ale cały. Przypięty w miarę dobrą linką. Środek dnia, centrum miasta. Nie upilnujesz, panie.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 13 Lut 2019, 19:56 »
Z uwagi na swoj kamienny sen zastanawiam sie czy nie zainwestowac w sumie niewielkie pieniadze na tego typu budzik
https://allegro.pl/oferta/alarm-rowerowy-zamek-elektroniczny-rower-moto-7567611011
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 13 Lut 2019, 20:20 »
Może dlatego, że kiedyś utraciłem dokumenty nie przejmuję się specjalnie ew. utratą roweru :wink:

...rowery nie będą stać bardzo blisko namiotu obłożone misterną instalacją z blaszanych naczyń.

Gdybym musiał takie cuda robić, darowałbym sobie wyjazdy.

Parę miesięcy temu mój sąsiad zostawił rower (w dość bezpiecznym miejscu)... W tym samym miejscu ja też straciłem rower...

Jak widać zarówno Ty jak i sąsiad nieco pomyliliście się w ocenie bezpieczeństwa :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 13 Lut 2019, 20:22 »
Z uwagi na swoj kamienny sen zastanawiam sie czy nie zainwestowac w sumie niewielkie pieniadze na tego typu budzik
https://allegro.pl/oferta/alarm-rowerowy-zamek-elektroniczny-rower-moto-7567611011

Miałem to urządzenie. Wszystko ok póki sucho, wystarczy jednak trochę wilgoci i przestaje działać.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 13 Lut 2019, 21:16 »
przypięty za przednie koło
Gratki za pomysł ;D

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 16 Lut 2019, 18:39 »
Najpierw dręczę właściciela kempingu by znalazł jakiś garaż, schowek, miejsce na przechowanie roweru. Jeżeli rozwiązanie numer 1 się nie udaje to spinaliśmy (ale było nas 3 rowery) rowery razem ze środkowym w odwrotnym kierunku i z linkami w takich miejscach by nie dało się tego "zaprzęgu" toczyć. Był jeden u-lock i 3 linki.

Offline Mężczyzna Wnuk Stefana

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2018
« 16 Lut 2019, 21:47 »
To wszystko zależy jaką masz awersję do ryzyka , która musi być odwrotnie proporcjonalna do tolerancji na wożenie dodatkowego żelastwa. Ja przypinam rower zwykłą linką (na ten sezon najpewniej się to zmieni na korzyść czegoś mocniejszego), czasem między szprychy włożę odciąg od tropiku. Jeśli rower zostawiasz na chwilę to możesz próbować też ustawiać najcięższe/najlżejsze przełożenie - obsługa klamkomanetek nie jest wcale dla każdego tak oczywista. Tak czy inaczej, w ciągu dnia nie zostawiam roweru samego na dłużej, a jeśli muszę to czuję się nieswojo i on chyba też :)
Słyszałem też o agentach wiążących na noc rower linką do swojej kostki.

Stara dobra zasada to nie kupować sprzętu, którego utrata nie wywróci Twojego budżetu domowego do góry nogami / której nie  jesteś w stanie zamortyzować w przeciągu kilku miesięcy/ albo którego odkupienie nie pożre Twoich całych oszczędności. Sen jest spokojniejszy ;)

Jeszcze przy okazji, podpisywałem polisę ubezpieczeniową przed zeszłorocznym wyjazdem i uśmiechnięta pani agent Pewnego Znanego Ubezpieczyciela, mówi, że za 10-15 złotych może dodać mi pakiet rowerowy, który m.in. zrekompensuje utratę roweru. Szybki rzut oka na OWU i okazuje się, że fakt, zrekompensują, ale tylko jeśli utracisz  rower na drodze rozboju i do kwoty bodajże 1 czy 2 tys. złotych, także potwierdza się zasada nie wierzyć agentom. Może jest inne ubezpieczenie skrojone na wypadek utraty roweru wskutek kradzieży, jeszcze poza miejscem Twojego przebywania, ale nie chciało mi się już szukać - już lepiej chyba zacząć odkładać na poczet kolejnej maszyny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum