Autor Wątek: Karbonowa kierownica oraz mostek + lemondka ?  (Przeczytany 2857 razy)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Hej
Mam małą zagwozdkę.
Czy karbonowa kiera, mostk a nawet sztycą widelca w karbonie + utrzyma lemondkę ??

Komponenty to FSA TEAM ISSUE + lemondka Alu (mogę kupić karbon choć obawiam się że zacisk i tak wewnątrz będzie alu;)
Ważę jakieś 67kg
Jeździ ktoś tak? Czy na potrzeby lemondki zmienialiście kokpit na Alu ?

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2018
Ktoś może jezdził na PRO PLT Ergo Carbon z lemondką? Kierownica ta wydaje się bardzo sensowna - ma płaską, górę, czyli powinna być wygodna, a do tego ma szeroką rurkę po środku, co wydaje się że pozwala na przykręcenie lemondki. A do tego nie kosztuje milionów monet jak na kiere karbonową.
Ewentualnie może ktoś ma sprawdzoną inną kiere karbonową która nadaje się do przykręcenia lemondki i ma płaski górny chwyt?

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
Ktoś może jezdził na PRO PLT Ergo Carbon z lemondką?

Ja jeździłem z tą kierownicą (ale w wersji alu, nie wiem czy ona ma dokładnie te same wymiary) + lemondką PRO Missile (alu). Generalnie było ok, lemondka trzymała się pewnie, aczkolwiek obejmy lemondki przy zewnętrznych krawędziach odrobinę odstawały od kierownicy (a były maksymalnie przysunięte do mostka). W serwisie raz nawet - jak to zobaczyli  - marudzili że tak nie powinno być ;) Myślę jednak, że jak byś poszukał mostka z wąską obejmą kierownicy to może i nawet obejmy lemondki całkowicie objęłyby kierę (ach, ile objęć w tym zdaniu ;) ). Z tym, że po zamocowaniu lemondki nie ma tam już kompletnie miejsca na jakiekolwiek inne akcesoria (lampkę, nawigację, etc.) i trzeba je mocować do lemondki.
A sama kierownica była bardzo wygodna.

Właśnie wersja karbonowa ma szerszą tę okrągłą część, przynajmniej tak to widzę na zdjęciach.

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
Spojrzałem na specyfikację na stronie producenta i rzeczywiście wersja karbonowa ma trochę inne wymiary od aluminiowej (np. ma niezerową flarę, trochę inny drop i reach), więc kształt, a co za tym idzie i szerokość środkowej części (tego akurat w specyfikacji nie podają) też może mieć inną. Ale jeśli szerszą niż wersja alu to moim zdaniem powinno być ok.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ale jeśli szerszą niż wersja alu to moim zdaniem powinno być ok.

OK pod względem szerokości mocowania. Ale główne pytanie to jest tutaj o wytrzymałość kierownicy karbonowej ściśniętej metalową obejmą, a lemondkę żeby się nie ruszała to trzeba dokręcić mocno. A tego typu obciążeń jak wiadomo karbon nie lubi, już dwa razy widziałem ludzi co kończyli ultra z 1/3 kierownicy, bo własnie pod obejmą lemondki karbon pękł. Więc samemu to bałbym się ryzykować, bo jak to strzeli w czasie jazdy to może się to bardzo źle skończyć.

Jednak dedykowane pod lemondkę karbonowe kierownice mają to rozwiązane przez specjalne mocowanie na śruby, a nie za pomocą obejmy - i pewnie nie bez powodu. Tak jest np. w Treku, Vision czy Specu. Tylko to już kosztuje grube pieniądze.

No i Wilku wyleczył mnie z karbonowej kiery :D. Szukałem kompatybilności karbonowych kierownic z lemondkami na obejmy i takową informację znalazłem tylko w Bontragerze. Założyłem że w pozostałych jest podobnie, bo jednak kiera musi wytrzymać ścisk mostka. Ale jak są sytuacje, że kiera pęka, to to zamyka dyskusję :)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odgrzebuje temat tej konkretnej kierownicy, bo dam rozważałem jej zakup z przeznaczeniem na ultra i montażem lemondki. Według dokumentacji Pro dopuszczają oni montaż tzw. clip on pod warunkiem użycia nie więcej niż 5 Mm.
Wyczytałem także, że okrągła cześć kierownicy ma ok. 11 cm, a więc całkiem dużo.
Ostatnia ten model podrożał, na razie poluję na jakieś okazje.

« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2024, 22:40 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum