Autor Wątek: III Tour de Silesia 2019  (Przeczytany 9884 razy)

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
Odp: III Tour de Silesia 2019
« 19 Maj 2019, 14:52 »
  Żaden defekt, Rysiek Herc dogonił lidera i później już trzymał dystans. Startował 10 minut później ,więc miał bezpieczny zapas
według czasów miał godzinę straty do niego na punktach ... to jest bardzo sporo ...

Offline Kobieta Hipcia

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 10.06.2014
« 19 Maj 2019, 22:11 »
Agacie wybuchła dętka na zjeździe z Lysej Hory i uszkodziła karbonową obręcz w stopniu uniemożliwiającym dalszą jazdę
Tak się zastanawiałem nad karbonowymi obreczami - ale przy hamulcach obreczowych to takie jest właśnie ryzyko. Już o niejednej takiej awarii słyszałem, gdy na osrym zjeździe obręcz rozgrzewa się za mocno i przy eksplozji można uszkodzić obrecz. Zawodowcy jeżdżą na hamulcach obreczowych i karbonowych obreczach - ale na szytkach, ktore sa mniej podatne na takie awarie, mniej sie rozgrzewaja. Dobrze że Agacie nic się nie stało, bo przy takiej eksplozji dętki na zjeździe łatwo o groźny wypadek.
To nie do końca tak. Faktem jest, że rozwaliło mi koło po jakichś trzech kilometrach zjazdu, ale: temperatura to było około 15 stopni, wybuchła tylna (a hamowałam oboma hamulcami), do tego przy mojej wadze raczej ciężko mówić o "mocnym rozgrzaniu obręczy". Do tego na tych kołach zjeżdżałam już przy wyższych temperaturach - na BBT i zwłaszcza MPP '18 było gdzie je rozgrzać.

Będę pisała do producenta - zobaczymy, co powie.

Dla zainteresowanych (uwaga, drastyczne zdjęcia):
W takiej wersji zjechałam do PK1 (wersja McGyver).
... opona zawinięta w opakowanie po żelu
...i stan wyjściowy

« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2019, 22:45 Hipcia »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Maj 2019, 23:01 »
To nie do końca tak. Faktem jest, że rozwaliło mi koło po jakichś trzech kilometrach zjazdu, ale: temperatura to było około 15 stopni, wybuchła tylna (a hamowałam oboma hamulcami), do tego przy mojej wadze raczej ciężko mówić o "mocnym rozgrzaniu obręczy". Do tego na tych kołach zjeżdżałam już przy wyższych temperaturach - na BBT i zwłaszcza MPP '18 było gdzie je rozgrzać.

Temperatura otoczenia to myślę, ze nie ma specjalnego znaczenia, liczy się temperatura z jaką klocek rozgrzewa obręcz, bo to są temperatury wiele wyższe niż temperatura powietrza, na długich zjazdach nawet powyżej 300 stopni. Tego typu wypadki pękania dętek od hamowania nieraz się zdarzały ludziom, nawet i na aluminiowych obręczach, a karbon gorzej radzi sobie z ciepłem. To wiele zależy od konkretnej sytuacji - długości zjazdu, nachylenia, też jakości powierzchni hamującej karbonu; w każdym bądź razie czytałem o paru "spaleniach" karbonowej obręczy na ostrych zjazdach. Sam też rozwaliłem koło karbonowe, ale mi się dostał jakiś kamyczek pod klocek i naruszył powierzchnię hamującą.

Ale ważne, że nic się nie stało, szczęście w nieszczęściu że na tylnym kole strzeliło, bo przy wystrzale na przodzie łatwiej o wywrotkę na ostrym zjeździe.
Będę pisała do producenta - zobaczymy, co powie.
Jak koła markowe to chyba powinni to wymienić, w końcu powinno coś takiego wytrzymać.

Dla zainteresowanych (uwaga, drastyczne zdjęcia):
W takiej wersji zjechałam do PK1 (wersja McGyver).
... opona zawinięta w opakowanie po żelu
...i stan wyjściowy

U mnie się te fotki niestety nie wyświetlają.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Maj 2019, 08:06 »
U mnie się te fotki niestety nie wyświetlają.
https://photos.app.goo.gl/JSLUKhS3hq3BC7Pb6
Fotki (i dodatkowy film) powyżej. Otwierają się?

martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 20 Maj 2019, 08:19 »
A dwóm pozostałym gagatkom najwyraźniej się odechciało
To nie jest do końca tak oczywista sprawa.

Na trzecim z kolei podjeździe dowiedziałem sie, że Hipcia ma zepsute koło (ale ma załatwiony transport na metę), a z kolei Rafał chce podziwiać piękno Czech. Nie wpłynęło to na moje plany.

Dojechałem jednak na Pustevny i tam nieopatrznie skontaktowałem się z pozostałą dwójką. Okazało się, że rafałowe "podziwianie piękna Czech" polegało na tym, że skręcił on w stronę bazy i jest 30 km od Godowa. I że, w sumie, skoro już jesteśmy w sytuacji takiej, że 2/3 z nas skończyło jazdę, to zaprasza do siebie na wieczór.

Do Godowa miałem jakieś 110 km, więc na wieczór byłbym, ale w bazie, ale - po zjeździe z Pustevnego - okazało się, że jeśli skręcę na Frydek-Mistek, to Rafał podejmie mnie samochodem, dojedziemy do bazy, przesiądę się w swój i pojedziemy do niego.

Był to ciężki wybór, bo jechało mi się bardzo, bardzo dobrze, na Pustevnym czułem się bardzo świeżo, ale z drugiej strony na majówce przez 800 km zwiedzałem Opolszczyznę i Śląsk (w tym jadąc fragmentami trasy TdS) i do tego robiłem to w dzień - więc z części "statutowej" Tour de Silesia (czyli poznawania piękna Śląska) czułem się odrobinę wytłumaczony.

Zdecydowałem się więc skręcić w kierunku Frydka-Mistka ;)

Weekendu nie uważam za zmarnowany: pojeździłem na rowerze, zobaczyłem miejsca, gdzie mnie nigdy nie było, podjechałem podjazdy, którymi do tej pory nie jechałem, a do tego rano udało się jeszcze wyjść w góry.

Szczegóły pojawią się w relacji, którą - w przeciwieństwie do innych zaległych - napiszę szybko.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 20 Maj 2019, 09:55 »
Pogoda zaiste dopisała. Mi udało się dojechać do mety. Niestety czas kiepski - dużo straciłem na postojach i tych planowanych i nieplanowanych.
Był to mój pierwszy start w kategorii solo - i bardzo mi się to spodobało.

Ps. Pomidorówka w Rybniku była pyszna.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 20:50 »
Fotki (i dodatkowy film) powyżej. Otwierają się?

Teraz tak, widać, że oglądanie MacGyvera nie poszło na marne  ;)
No ale przy tym poziomie awarii to na parę kilometrów można coś załatać, nie na kilkaset.

Na Radlinie mi też taki chińska karbonowa obręcz strzeliła na dziurze, tylko na sporo mniejszym fragmencie, wtedy to jeszcze kilkaset km przejechałem na tym kole, tyle że przy hamowaniu były duże problemy

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 20 Maj 2019, 21:09 »
Tutaj też były problemy przy hamowaniu (w pewnym sensie) - zjazd był tylko na przednim hamulcu, bo tylny był zupełnie wymontowany, żeby dało się jechać.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 21:31 »
Tutaj też były problemy przy hamowaniu (w pewnym sensie) - zjazd był tylko na przednim hamulcu, bo tylny był zupełnie wymontowany, żeby dało się jechać.

No tu uszkodzenie było sporo większe niż u mnie na Radlinie, ja tylko musiałem rozpiąć hamulec i pamiętać, żeby go nie używać. Tutaj wycof był chyba jedyną sensowną opcją, bo tak uszkodzony rant to długo by opony nie utrzymał, a na trasie było dużo solidnych gór, więc strach jechać na obręczy co w każdej chwili może strzelić. Zdarza się, każdego prędzej czy później dopada jakiś pech sprzętowy na takich imprezach. A pytanie czy to wina karbonowej obręczy, czy po prostu tak pechowy był splot okoliczności - to już tylko domyślać się można.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 21 Maj 2019, 09:57 »
wiadomka w jakie obręcze nie iść :)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 21 Maj 2019, 10:15 »
wiadomka w jakie obręcze nie iść :)
Nie wiem jakie obręcze, ale następny rower zbuduję z hamulcami tarczowymi  ;) Odejdzie konieczność wymiany obręczy przez zużycie i serce nie będzie pękać na odgłos mazi ściernej szorującej po powierzchni hamującej  :D Skuteczność hamowania szczęki vs tarcze ma dla mnie drugorzędne znaczenie.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 22 Maj 2019, 08:56 »
Ja poszedłem trochę drogą pośrednią - tzn koła ze stożkami ale na metalowej obręczy co daje nieco większą pewność że koło nie pęknie na zjazdach.
I to był w zasadzie pierwszy poważniejszy test w górach, który wypadł pozytywnie.

Ps. Jazda po mokrym skutecznie zredukowała klocki hamulcowe tak że ostatnie zjazdy robiłem już bardzo powoli.

Ps.2. Gdybym mieszkał w górach szukałbym czegoś na tarczach.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 23 Maj 2019, 13:15 »

/podziwianie piękna Czech/

Był to ciężki wybór, bo jechało mi się bardzo, bardzo dobrze, na Pustevnym czułem się bardzo świeżo, ale z drugiej strony na majówce przez 800 km zwiedzałem Opolszczyznę i Śląsk (w tym jadąc fragmentami trasy TdS) i do tego robiłem to w dzień - więc z części "statutowej" Tour de Silesia (czyli poznawania piękna Śląska) czułem się odrobinę wytłumaczony.

Króciutkie ad vocem geograficznych stwierdzeń. Otóż Śląsk tutaj Górny znajduje się po obu stronach granicy Polsko-Czeskiej Opolszczyzna to termin który pojawił się w związku ze sztucznym podziałem administracyjnym który biegnie w poprzek historycznego Górnego Śląska ale województwo opolskie za wyjątkiem powiatów brzeskiego i namysłowskiego leży w całości na Górnym Śląsku a termin Opolszczyzna został narzucony.
Odnośnie części trasy po południowej stronie granicy to biegła ona poza Śląskiem poprzez Morawy. Czechy są daleko na zachodzie od naszej trasy. Spory jej fragment przebiegał również przez Małopolskę.

Nie chcę się mądrzyć pozwoliłem sobie jedynie na te uwagi bo trudno dotrzeć do jakichkolwiek obiektywnych informacji dotyczących Śląska w popularnych publikacjach nie wspominając o nawet zakłamaniach w trakcie edukacji w szkołach.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Maj 2019, 13:23 »
Są gdzieś oficjalne wyniki tds2019?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 24 Maj 2019, 10:40 »
Dzięki wszystkim za udział! Impreza po raz kolejny się udała :) Łatwo nie było, ale takie uroki TdS :)

Z roku na rok się poprawiamy. Mam nadzieję, iż widać progres. Poniżej wrzucam link do oficjalnych wyników oraz galerii ze zdjęciami :)

OFICJALNE WYNIKI TdS 2019: https://www.tourdesilesia.pl/edycja-2019/

ZDJĘCIA:

- https://franekfoto.wixsite.com/tour-de-silesia/start-350-i-550?fbclid=IwAR1vG8iRDPLFGGqH7c379pnnFZwKWdixYQiVqnNIRo5BAtmDHJJS870_xQU

- https://photos.app.goo.gl/gpWRYikUhUYNFjY5A

FILMIK - RELACJA całej trasy przez zawodnika 333:

- PART I - https://youtu.be/uLENpBsQB2s

- PART II - https://youtu.be/CVm3vYSlD4A

IV edycja TdS 2020 - 23-24 MAJ 2020r.

Celujcie z terminem zlotu w inny weekend i liczę na większą frekwencje z forum :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum