Autor Wątek: Kolosy 2019  (Przeczytany 35962 razy)

Offline Mężczyzna ksiądz robak

• Miasto: Dzierżoniów
  • Na forum od: 09.02.2019
Kolosy 2019
« 24 Lut 2019, 20:52 »
Pozwoliłem sobie zaznaczyć swą obecność na forum następującym pytaniem:
Ktoś się wybiera na Kolosy 2019 w Gdyni?
Myślę że to mogłaby być dobra okazja do wymiany doświadczeń i wiedzy, inspiracji i dyskusji na żywo z niektórymi z was.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: Kolosy 2019
« 24 Lut 2019, 22:08 »
A co jest rowerowego?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 24 Lut 2019, 22:10 »
W tej chwili trwa Włóczykij w Gryfinie. Opowieści rowerowych mnóstwo.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 24 Lut 2019, 22:44 »
Programu to jeszcze raczej nie ma. Rozważam wybranie się, kolejki odstraszają ale dawno nie spędzałam całych dni na gdyńskiej hali i trochu mi się zatęskniło. Tylko że póki co wybieram się na kolosy 2018 :P 2019 to w przyszłym roku będą.

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Lut 2019, 18:03 »
Dla ułatwienia - wszystko sobota:

18.15–18.45

Mikołaj Konior
Tak po prostu: Azja rowerem

Spakował rower i poleciał do Wietnamu. Po co? Żeby wrócić do Polski. W bezpretensjonalnej podróży przez Azję ze wschodu na zachód Mikołaj Konior spędził ponad pół roku i przemierzył ok. 15 tys. km. Podróżował przez Półwysep Indochiński, przez Indie i Nepal u podnóża Himalajów, dalej przez górzyste i równinne pustkowia Azji Centralnej (najpierw nie odmówił sobie przejazdu Karakoram Highway) i wreszcie przez Kaukaz aż do Europy Centralnej i Polski. Po drodze zmieniał się krajobraz, od Karakorum i Pamiru po pustynię Kara-kum, zmieniała się temperatura, od +40°C w Kambodży do -10°C w Chinach, zmieniały się też kultura i religia, ale dwie rzeczy pozostały przez cały czas takie same: ludzka życzliwość i gościnność.

19.00–19.30

Artur Wysocki
Tamchi. Rowerem przez Mongolię w styczniu

Dziewiąty, być może najtrudniejszy etap rowerowej sztafety Bike Jamboree, która od połowy 2017 roku przemierza północną półkulę, by jadąc uparcie na wschód, okrążyć Ziemię. Artur Wysocki to jeden z ponad setki uczestników tej wyprawy, której zakończenie planowane jest na koniec 2019 roku. Zimą ubiegłego roku w niespełna miesiąc samotnie przemierzył rowerem ok. 1400 km przez mongolski step, by na czas dotrzeć na umówione miejsce zmiany etapu w Bulgan. Jadąc przez bardzo słabo zaludniony teren zmagał się z wiatrem i ekstremalnie niskimi temperaturami. Jak sam przyznaje, gdyby nie radykalne przestrzeganie rytuału porannego wstawania, które pozwalało mu zmobilizować siły, aby przeć naprzód, nie podołałby temu wyzwaniu.

20.45-21.15

Marcin Korzonek
Kross The Himalaya. Rowerem przez najwyższe przełęcze świata

1300 km, dziesięć przełęczy, cztery z nich powyżej 5000 m n.p.m. Bez wsparcia, bez podwózek, samotnie. Marcin Korzonek, któremu pomysłów na rowerowe wyprawy nie brakuje, pojechał w Himalaje, do Ladakhu i Kaszmiru, żeby zmierzyć się z jedną z najbardziej spektakularnych rowerowych i motocyklowych tras świata - ze Srinagaru do Leh oraz z Leh do Manali. Na drodze wiodącej m.in. przez słynną Khardong La, długo uznawaną za najwyżej położoną na świecie przejezdną przełęcz (choć niższa o 300 m niż sądzono, wciąż mierzy 5360 m), Korzonek najpierw musiał stawić czoła budzącej grozę „Zozilli”, jak mieszkańcy nazywają przełęcz Zoji La, przez którą prowadzi, wąska, błotnista i wisząca tuż nad przepaścią ścieżka, a na koniec wspiął się na „stos trupów”, jak z kolei tłumaczy się nazwę przełęczy Rothang La, będącej bramą na tropikalne niziny Indii.

* * *

Całkiem nieźle jeśli chce się tylko na rowery wpaść, ale te kolejki...

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 28 Lut 2019, 18:53 »
Znalazłem jedną rzecz, która mnie zaciekawiła (Szlakiem Bronisława Grąbczewskiego), poczekam, aż będzie gdzieś bliżej.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 28 Lut 2019, 19:55 »
Znalazłem jedną rzecz, która mnie zaciekawiła (Szlakiem Bronisława Grąbczewskiego), poczekam, aż będzie gdzieś bliżej.

No i niezłe zaskoczenie, wielu chyba kojarzy jednego z uczestników:
https://www.rosjapl.info/forum/viewtopic.php?f=23&p=105557#p105557

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 28 Lut 2019, 20:10 »
wielu chyba kojarzy jednego z uczestników:
Uczestników dyskusji faktycznie - Bubę znam, bardzo miła.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 28 Lut 2019, 20:38 »
Ojciec kolegi ze studiów tam występuje.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 28 Lut 2019, 21:48 »
Transmisja online?

Będzie... z sobotnich pokazów na Dużej Sali

Kuszą te kolosy, kuszą...

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 1 Mar 2019, 01:18 »
Na Kolosy na pewno się nie wybiorę, ale z ciekawości przeczytałam program i mam wrażenie, że opisy wystąpień pisał robot. Strasznie zniechęcają mnie takie wyliczanki.

Żeglarze zobaczyli zimne patagońskie lodowce, podziwiali wielkie posągi Moai na Wyspie Wielkanocnej, nurkowali na rafach Polinezji Francuskiej, zanurzyli się w tropikalny las na Markizach i pływali wśród wielorybów, mant i rekinów.

Odwiedzili 17 krajów, podziwiali cuda przyrody, doświadczyli jazdy najwspanialszymi trasami świata i poznali po drodze tysiące ludzi.

U ciemnoskórych Maronów uczestniczył w ceremonii przesłuchania zmarłego. Żyjąc z Amerindianami, obserwował skutki ich postępującej modernizacji. Zamieszkał też u dawnego szamana-proroka Pidimy, który niegdyś założył kult cargo. Wśród Hmongów gromadził historie ich ucieczki z ogarniętego wojną Laosu i oswajania gujańskiej ziemi. Nad rzeką Maroni pomieszkiwał w artystycznym squat’cie wśród francuskich outsiderów, a z biura prasowego Gujańskiego Centrum Kosmicznego śledził odpalenie rakiety Ariane 5.

Przemierzyła kolorową pustynię Nowego Meksyku i ośnieżone czterotysięczniki Colorado, w Wyoming wędrowała przez pustkowia Wielkiej Kotliny i wśród gejzerów Yellowstone, a w Idaho i Montanie uciekała przed pożarami lasu i nadchodzącą zimą. Zaliczyła bliskie spotkania z 3 grzechotnikami, 11 niedźwiedziami, 21 łosiami i milionem krwiożerczych komarów. Odwiedziła dawne osady poszukiwaczy złota i zaznała gościny u ludzi mieszkających w przyczepach z dala od cywilizacji.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 1 Mar 2019, 08:33 »
1300 km, dziesięć przełęczy, cztery z nich powyżej 5000 m n.p.m. Bez wsparcia, bez podwózek, samotnie..... któremu pomysłów na rowerowe wyprawy nie brakuje, pojechał w Himalaje, do Ladakhu i Kaszmiru, żeby zmierzyć się z jedną z najbardziej spektakularnych rowerowych i motocyklowych tras świata - ze Srinagaru do Leh oraz z Leh do Manali. Na drodze wiodącej m.in. przez słynną Khardong La, długo uznawaną za najwyżej położoną na świecie przejezdną przełęcz (choć niższa o 300 m niż sądzono, wciąż mierzy 5360 m), .....najpierw musiał stawić czoła budzącej grozę „Zozilli”, jak mieszkańcy nazywają przełęcz Zoji La, przez którą prowadzi, wąska, błotnista i wisząca tuż nad przepaścią ścieżka, a na koniec wspiął się na „stos trupów”, jak z kolei tłumaczy się nazwę przełęczy Rothang La, będącej bramą na tropikalne niziny Indii.

No i ta sama narracja, a inni jeżdżą i grozy nie było (ale to chyba amatorzy)  ;)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 1 Mar 2019, 08:59 »
Nie miał szczęścia...Mimo to ruszył i w ciągu...wyczerpującego marszu...pokonał...smagane wiatrem pustkowia...Ważył ponad 200 kg...temperatura..+35°C...do -10°C. Nie poddał się...przetrwał...dotarł.

:o

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Mar 2019, 09:00 »
No tak, ale za te opisy to chyba nie należy winić występujących. Prelekcje pewnie nic z taka nadmuchaną narracją nie będa miały wspólnego (przynajmniej wiekszośc)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum