Autor Wątek: bikepacking ROTFL  (Przeczytany 8800 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
bikepacking ROTFL
« 27 Lut 2019, 18:19 »
ROTFL ... zgodnie z moimi przewidywaniami, "światowi bikepackingowcy" odkryli istnienie ... sakw.

www.bikepacking.com ... panniers-for-bikepacking

Teraz czekamy na wymyślne mocowania, których głównym przeznaczeniem będzie uniknięcie stosowania klasycznego ... bagażnika. Na koniec tego procesu, zapewne ktoś (najprawdopodobniej brodaty) odkryje stary, sprawdzony ... bagażnik.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Odp: bikepacking ROTFL
« 27 Lut 2019, 18:34 »
Odkryli nawet że lepiej jest kiedy graty są niżej niż wyżej.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 27 Lut 2019, 18:53 »
Back to old school... Korzystam z Ortlieb Gravel Pack'ów są bardzo stabilne i leciutkie (ważą razem około 1,1 kg), w zeszłe wakacje bardzo dobrze mi się spisywały.

Czekam obecnie na wiosnę by sprawdzić jak będą leżały na przednim bagażniku Tubusa, czy też będą stabilne. Niestety drugi hak w jaki są wypsażone nie jest użyteczny prze modelu Tara Big Apple, da się zaczepić tylko jeden z nich.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Lut 2019, 19:12 »
Ale to tylko dorabianie nazwy do jazdy z sakwami. Albo bikeapacking, albo sakwy, al;bo system mieszany. Ale dodanie sakw do tego systemu nie robi z tego bikepackingu

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 27 Lut 2019, 19:21 »
Tutaj bym się nie zgodzil, sakwy na rowerze będą zawsze rowerowym pakunkiem , to bikepaking zawlaszczyla cęść rowerzystow do pakowania na lekko, jak cola light :)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 27 Lut 2019, 19:34 »
Back to old school... Korzystam z Ortlieb Gravel Pack'ów są bardzo stabilne i leciutkie (ważą razem około 1,1 kg), w zeszłe wakacje bardzo dobrze mi się spisywały.

Czymś, oprócz ceny, się różnią od Front Roller City?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Lut 2019, 19:37 »
Czyli sprawdzają się i moje przewidywania :P Ekwipunek w ostatnich latach wyraźnie zmniejszył swoje rozmiary. Teraz już mało kto jeździ z ważącym kilka kilogramów namiotem, więc i rozmiar toreb się skurczył. Większość toreb bikepackingowych to jednak dla normalnych ludzi o krok za daleko. Trzeba wszystko upychać do granic możliwości, a pewnie i tak czasem trzeba jechać z chlebem w ręce.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Lut 2019, 19:41 »
Nie o to mi chodzi, który system lepszy, który był pierwszy, który powszechniejszy. To są po prostu inne systemy. Sakwy - to bagażnik i sakwy. Bikepacking to brak standardowego bagażnika i torby doczepiane do roweru. Można stworzyć system mieszany, trochę tego, trochę tamtego, ale nazywanie bikepackingiem systemu gdzie jest bagażnik - to jaki to ma sens?

Czyli sprawdzają się i moje przewidywania :P Ekwipunek w ostatnich latach wyraźnie zmniejszył swoje rozmiary. Teraz już mało kto jeździ z ważącym kilka kilogramów namiotem, więc i rozmiar toreb się skurczył. Większość toreb bikepackingowych to jednak dla normalnych ludzi o krok za daleko. Trzeba wszystko upychać do granic możliwości, a pewnie i tak czasem trzeba jechać z chlebem w ręce.

Z tego to własnie wynika, to rozwiązanie dla osób co klasyczny system bikeapckingowy jest za mały.
Choć ja z kolei nie widzę tu przewagi nad standardowymi sakwami, wagowo to od klasycznych małych sakw jakie są na rynku wiele nie odbiega, więc to żadna wielka nowość; raczej chęć zarobienia przez producentów asortymentu bikepackingowego.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 27 Lut 2019, 19:58 »

Czymś, oprócz ceny, się różnią od Front Roller City?

Dodatkowym dolnym hakiem, żeby sakwa nie wyczepiała się na wybojach i paskiem na górze do mocowania czegoś na sakwie. Ten pasek jest we wszystkich wyprawowych sakwach Ortlieba, z wyjątkiem serii City. A dodatkowy hak można sobie dokupić i założyć do dowolnej sakwy.

Offline PABLO

« 27 Lut 2019, 20:17 »
Bikepacking to ... "stan umysłu". Cała materialna reszta to tylko pochodna.

Offline Mężczyzna Romal

« 27 Lut 2019, 21:07 »
ROTFL ... zgodnie z moimi przewidywaniami, "światowi bikepackingowcy" odkryli istnienie ... sakw.

www.bikepacking.com ... panniers-for-bikepacking

Obejrzałem sobie wszystkie sakwy jakie proponują na tej stronie i mam taką konkluzję: Amerykanie muszą się jeszcze wiele nauczyć. A mamy szczęście, że mieszkamy w Europie i nie musimy ściągać Ortliebów z drugiego końca świata. W tym zestawieniu Ortlieb Gravel-Pack miażdżą konkurencję.

Offline PABLO

« 27 Lut 2019, 21:53 »
miażdżą konkurencję

Konkurencję to się miażdży ograniczając ilość zabieranych gratów. "Im więcej umiesz, tym mniej wozisz".

jendrzych

• Gość
« 27 Lut 2019, 22:24 »
Redukcja bagażu to jedno, a warunki w jakich przyjdzie bytować to drugie. Ultralight i bikepacking na jednym wozie jadą i bagaż inaczej będzie wyglądał letnią porą, a inaczej przy trzaskającym mrozie. Przychodzi taki moment, w którym ilość bagażu konieczna do zabrania nie da się w sposób rozsądny i stabilny zamocować troczkami do roweru, czy innego pojazdu i w tym momencie do łask wracają bagażniki i małe sakwy. Zważyć należy, że zimowy bagaż UL w sakwach zdeklarowanego bikepackera i tak będzie zdecydowanie mniejszy niż letni bagaż niejednego sakwiarza.
Z innej strony istotny wpływ na wielkość bagażu ma gabaryt delikwenta, który się pakuje. Ścigając się w ujmowaniu gramów i centymetrów sześciennych nie mam szans z koleżanką wzrostu poniżej 1,5 m. Jej bagaż zawsze jest mniejszy i lżejszy. Choćbym się skichał, rzyć zawsze mam z tyłu.
Jak przytomnie zauważył Pablo - to bardziej stan umysłu, niż cokolwiek innego.

Offline Mężczyzna Romal

« 27 Lut 2019, 23:34 »

Konkurencję to się miażdży ograniczając ilość zabieranych gratów. "Im więcej umiesz, tym mniej wozisz".

Nie zgodzę się. Idąc tym tropem największym guru i mistrzem bikepackingu jest ten, którego całym bagażem jest karta kredytowa. Mniej wozić już chyba nie można.

Sposób pakowania jest niezależny od ilości zabieranych rzeczy. To samo można wrzucić w małe sakwy i to samo rozwiesić w pakunkach po całym rowerze.

jendrzych

• Gość
« 27 Lut 2019, 23:39 »
@Romal
tego samego, co zmieści się w małe sakwy nie rozwiesza się po całym rowerze. To naprawdę nie ma sensu i będzie skrajnie niepraktyczne i niewygodne. Chodzi o to, że redukując odpowiednio bagaż, dochodzisz do punktu, w którym małe sakwy są za duże i/lub niewygodne/nieakceptowalne w czasie jazdy.
« Ostatnia zmiana: 27 Lut 2019, 23:50 jendrzych »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum