Autor Wątek: bikepacking ROTFL  (Przeczytany 8802 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: bikepacking ROTFL
« 2 Mar 2019, 08:11 »
przez bikepacking zawsze rozumiałem jazdę szlakami terenowymi

Dla mnie bikepacking to sposób wędrówki, przy użyciu roweru do przemieszczania się. Celem pozostaje wędrówka (w szerszym sensie, w sensie stanu umysłu), a rower jest narzędziem, podobnie jak buty, narty, kajak, samochód, pociąg, itp. Backpacking to wędrowanie z plecakiem (i nikt nie określa w ten sposób chodzenia z plecakiem, choć by i trekkingowym, po zakupy czy do szkoły, podobnie wożenie zakupów czy śniadania do pracy w podsiodłówce, albo udział w zawodach sportowych, nie staje się bikepackingiem, tylko dlatego, że użyto "bikepackingowej" torby). Rodzaj terenu ma moim zdaniem drugorzędne znaczenie. Można wędrować krzalem i bagnem, można wędrować asfaltowa drogą czy po mieście.

Dla mnie wyznacznikiem jest cel, a sposób i zastosowane metody i narzędzia są tylko pochodną tego celu.

Zarówno ktoś, kto używa sakw, jak i ktoś kto używa worka po kartoflach, może mentalnie "uprawiać" bikepacking. Chociaż, tak jak przyjęło się rozróżniać turystów z walizkami od turystów z plecakami, tak przyjęło się też rozróżniać rowerzystów z sakwami i rowerzystów z "torebuńkami". Ludzie z natury uwielbiają nadawać takie etykietki, a potem spierać się o czystość formy.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Mar 2019, 13:02 »
przez bikepacking zawsze rozumiałem jazdę szlakami terenowymi

Dla mnie bikepacking to sposób wędrówki, przy użyciu roweru do przemieszczania się. Celem pozostaje wędrówka (w szerszym sensie, w sensie stanu umysłu), a rower jest narzędziem, podobnie jak buty, narty, kajak, samochód, pociąg, itp. Backpacking to wędrowanie z plecakiem (i nikt nie określa w ten sposób chodzenia z plecakiem, choć by i trekkingowym, po zakupy czy do szkoły, podobnie wożenie zakupów czy śniadania do pracy w podsiodłówce, albo udział w zawodach sportowych, nie staje się bikepackingiem, tylko dlatego, że użyto "bikepackingowej" torby). Rodzaj terenu ma moim zdaniem drugorzędne znaczenie. Można wędrować krzalem i bagnem, można wędrować asfaltowa drogą czy po mieście.

Ale to jest przypisywanie pojęciu bikepacking jakichś niemal transcendentnych właściwości. Podczas gdy etymologia tego słowa jest zupełnie inna - to pojęcie powstało do opisania innego sposobu przewożenia bagażu rowerem, a nie do sposobu wędrówki i wcale nie jest tożsame z pojęciem "backapacking". Bo backpacking rzeczywiście definiuje styl podróżowania, a nie sposób przewożenia bagażu.  A gadanie, że to definicja wędrówki i inne tego typu poetyckie kawałki - to dorabianie do oczywistej definicji własnych teorii. Bikepacking - dotyczy tak samo wycieczek w terenie, po szosie, jazdy turystycznej jak i sportowej, czynnikiem wyróżniającym jest sposób pakowania. I to właśnie sportowe, wielodniowe ultramaratony - rozpropagowały i upowszechniły ten system na całym świecie, więc teorie, że ultramaraton to nie bikepacking są dla mnie zabawne. To światek ultramaratonów - drastycznie rozwinął i rozpropagował ten system, to ludzie jeżdżący sportowo, a nie turystycznie są głównymi użytkownikami tego systemu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Mar 2019, 17:48 »
Nie każdy jest człowiekiem-gumą  :lol:
Pomimo obelgi - pozdrawiam.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Mar 2019, 17:53 »
Pomimo obelgi - pozdrawiam.

To był komplement, przecież nie chcesz być sztywniakiem  :lol:

A co do zdjęcia - to masz jednak ramę mocno slopingową, przy typowej prostej górnej rurze (jak na zdjęciu Mikiego) - już byś miał problemy by to objąć.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Mar 2019, 18:02 »
Poprostu mam ramę o nowoczesnej, progresywnej geometrii, miki jeździ na jakimś retro.

W innym rowerze, z ramą w rozmiarze 20", tam tak nie złapię, alę mogę chwycić za rurę podsiodłową.

Bycie sztywnym czeka każdego.

Poważnie :D

Offline Mężczyzna Wnuk Stefana

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.05.2018
« 3 Mar 2019, 00:43 »
Ten rower jakiś nienaturalnie czysty :)

RDK

• Gość
« 3 Mar 2019, 08:45 »
Bo tak się właśnie dba o rower - nosi na rękach, nie dopuszczając do najmniejszego zabrudzenia :)

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 3 Mar 2019, 09:55 »
Ten rower jakiś nienaturalnie czysty :)
Tak działa woda (ta w tle).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Kwi 2019, 20:22 »
Zgrabne połączenie sakw z systemem bikepackingowym.

Zadowolony właściciel.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum