Autor Wątek: Las Hürtgen  (Przeczytany 485 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Las Hürtgen
« 3 Mar 2019, 20:22 »
Pomysl na ta wycieczke zrodzil sie juz dawno , ale albo nie bylo czasu albo pogoda nie dopisywala. W ostatnia sobote zapakowalem sie w pierwszy pociag do Leuven i po dwoch przesiadkach , okolo 8 rano wyladowalem w Akwizgranie .
Choc nie byl to cel wycieczki od razu skierowalem sie kościola katedralnego pod wezwaniem św. Marii. Katedra składa się z trzech części, z których najstarszą jest dawna kaplica pałacowa Karola Wielkiego (Pfalzkapelle) – jeden z nielicznych zabytków sztuki karolińskiej zachowanych do naszych czasów. W XIV w. rozpoczęto budowę (ukończoną w następnym stuleciu) gotyckiego prezbiterium, które jest miejscem spoczynku Karola Wielkiego. Przede wszystkim prezbiterium pełni jednak funkcję sanktuarium mieszczącego cztery najwyższej wagi relikwie Marii, Jezusa oraz Jana Chrzciciela, które pochowane są w późnoromańskim relikwiarzu Marii. Świątynia była jednym z najważniejszych ośrodków pielgrzymkowych w Europie, a dawna tradycja wystawiania co siedem lat relikwii jest kontynuowana do dzisiaj.
Po krotkiej wizycie w katedrze i przejechaniu przez zaspane miasto skierowalem sie ku glownemu celowi mojej wycieczki . Juz po ok 15km droga przeciela smocze zeby a tym samym znalazlem sie na linii Zygfryda . Celem mojej wycieczki byl las Hürtgen – gdzie w korytarzu o powierzchni ok. 130 km2 na granicy niemiecko-belgijskiej w czasie drugiej wojny światowej w okresie od 19 września 1944 do 10 lutego 1945 roku toczyly sie walki między oddziałami amerykańskimi i niemieckimi.Sam las został nazwany "fabryką śmierci", "zielonym piekłem" i "krwawym lasem", zaś w Niemczech istnieje zastępcza nazwa walk określana jako "Bitwa Zaduszna" (niem. "Allerseelenschlacht").
Była to najdłuższa bitwa armii amerykańskiej w jej historii, w dużej mierze jednak przyćmiona przez obronę Bastogne w czasie kontrofensywy niemieckiej w Ardenach, w grudniu 1944, gdy armia niemiecka usiłowała zahamować dostawy alianckie z portu w Antwerpii.W czasie bezpośrednich walk straty amerykańskie wyniosły 24 tys. zabitych i rannych oraz 9 tys. żołnierzy wyeliminowanych przez choroby i od tzw. przyjacielskiego ognia.
Przez las Hürtgen prowadza sciezki rowerowe , piesze jak i konne . Wiekszosc z nich to znakomite drogi szutrowe , aczkolwiek zdarza sie klasyczne bloto co w polaczeniu z kilkoma stromymi podjazdami sprawilo ze 30km ktore mialem do pokonania zajelo mi blisko 3h.
Po wyjechaniu z lasu udalem sie do Bergstein , nad ktorym w odleglosci ok 1 km goruje Wzgorze 400 . W czasie bitwy byl to punkt obserwacyjny dla artylerii , dziś wzgórze to nosi głównie nazwę cywilną Burgberg a na jej szczycie znajduje sie wieza widokowa oraz symboliczny nagrobek amerykanskiego zolnierza Paula Peternelliego ktory zaginal w akcji w dniu 9 grudnia 1944 r podczas ataku na Wzgorze 400. Z informacji na tabliczce wynika ze jego cialo zostalo odnalezione w 1981r a jego doczesne szczatki spoczely na amerykanskim wojskowym cmentarzu w miejscowosci Neupre (Belgia)
Po krotkiej przerwie udalem sie w droge powrotna , juz sciezkami i drogami asfaltowymi , zatrzymujac sie tylko w zabytkowym centrum Stolbergu.
Po dojechaniu do Akwizgranu moj licznik pokazywal 110km i ok 5000m w gore i tyle samo w dol .

Kilka zdjec :
https://flic.kr/s/aHsmByJkPN

P.S.
Przepraszam za kilka bledow ktore sie tu pewnie znalazly oraz za brak polskich znakow
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Las Hürtgen
« 3 Mar 2019, 20:38 »
/.../ Przede wszystkim prezbiterium pełni jednak funkcję sanktuarium mieszczącego cztery najwyższej wagi relikwie Marii, Jezusa oraz Jana Chrzciciela, /.../

Ta info b. mnie zaciekawiła. Zechcesz rozwinąć lub wskazać linką? [najwyższej wagi - co oznacza/konkretnie czym są?]
Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 3 Mar 2019, 21:07 »
Amerykanie niedostatecznie rozpoznali teren, który był wybitnie trudny dla atakujących. Jednocześnie posłali tam w większości świeżo przybyłe do Europy, słabo wyszkolone, a co najgorsze nieostrzelane dywizje. Trzeba też oddać Niemcom, że walczyli tam bardzo dobrze wykorzystując taktykę bokserską "doskocz - uderz - odskocz". Ta bitwa to tysiące ataków małych oddziałów niemieckich, które nękały amerykanów, minowały drogi, zakładały pułapki saperskie i kierowały ogniem artylerii. Wróg był wszędzie i nigdzie dla Amerykanów. Z tego też wynika tak duży udział strat z "friendly fire". Ironią jest, że ten atak miał przełamać Linię Zygfryda, a cała bitwa okazała się bez znaczenia strategicznego, bo front został przełamany w całkiem innym miejscu.
Mega wycieczka. Przejechać przez ten obszar super sprawa :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 3 Mar 2019, 21:07 »
Dzięki za relację, super wypad.
Możesz wrzucić więcej fotek jak masz.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 3 Mar 2019, 21:21 »
Dziekuje za zainteresowanie , proponuje przyjrzec sie krzyzowi , moim zdaniem zostal wykonany z odlamkow mozdzierzowych znalezionych w poblizu . W miare czasu i pogody postaram sie jeszcze wybrac w ta przepiekna okolice celem m.in penetracji bunkrow jak i spotkania z tygrysem   ;)

Mariobiker

• Gość
« 3 Mar 2019, 21:51 »
Świetna relacja.
Zęby Smoka nadal robią wrażenie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 3 Mar 2019, 21:51 »
Ładnie i ciekawie, do pełni szczęścia tylko szerszego widoku z wieży brakuje...

« 3 Mar 2019, 22:02 »
Ładnie i ciekawie, do pełni szczęścia tylko szerszego widoku z wieży brakuje...

Zaktualizowalem , sa tez zdjecia z wiezy ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum