Autor Wątek: Ceramiczne obręcze  (Przeczytany 2080 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ceramiczne obręcze
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 16:23 Wilk »

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Ceramiczne obręcze
« 1 Kwi 2010, 14:37 »
mogę podzielić się jedynie tym co wiem z podwórka MTB
jakość hamowania (tzn praktyczny brak wpływu warunków pogodowych na jakość hamowania) jest niesamowitym walorem ceramiki oddalającym przy okazji wiele powodów do stosowania hamulców tarczowych  :wink:  
niestety ceramika na obręczy jest jedynie powłoką którą np kamienie mogą uszkodzić (czytając opisy aukcji z używanymi kołami na takich obręczach można się o tym dość łatwo przekonać - większość opisów zawiera  właśnie informację o niewielkim ubytku powłoki w jednym czy dwóch miejscach)
Zagorzali zwolennicy będą oczywiście przekonywać że nie ma to wpływu na hamowanie (co jest poniekąd prawdą, bo ubytek musiałby być na prawdę duży żeby "złapać' cały klocek i spowodować jego poślizg po aluminium Oczywiście musisz jednak liczyć się z tym, że ew ubytek, mimo braku wyczuwalnego wpływu na hamowanie będzie na 99% odczuwalny w postaci delikatnego pulsowania na klamce) oraz że w ogóle ubytki to mit felernej partii obręczy z końca lat 90 wypuszczonej przez Mavica (z tym się nie zgodzę, obręcz z partii wadliwej miał jeden z moich bliskich kolegów - po 2 dniach w górach obręcz była niemal w połowie alu a nie ceramiczna, więc pojedyncze niewielkie odpryski świadczą jedynie o uszkodzeniu mechanicznym)
Druga kwestia to dostępność klocków w terenach mniej cywilizowanych (klocki - poza pierwszą parą na nowych obręczach - zużywają się raczej wolno, ale jak skończą się akurat tam gdzie dostaniesz jedynie takie do obręczy alu, to te już będą znikać niemal w oczach)
podkreślam jednak - wszystko co wyżej piszę w oparciu o MTB

Offline wunderfaust

• Miasto: ---
  • Na forum od: 05.03.2010
Ceramiczne obręcze
« 2 Kwi 2010, 13:37 »
witam,
jako ze ceramiczne używane są głównie przez kolarzy to zwykle też  szosowcy używaja zwykłych klocków jakie aktualnie posiadają w szczękach - tyle ze te klocki szybciej padają niż dedykowane do  obreczy ceramicznych. Ciut mniejsza jest też siła hamowania.
Poza tym ceramiki nie są raczej  dobrym pomysłem (w moim przekonaniu) na rower wyprawowy. Z kilku wzgledów. Po pierwsze jak już kolega wyżej wspomniał - one są dosć podatne na uszkodzenia mechaniczne. ta powierzchnia jest twarda i przez to krucha.
Po drugie to pewnie wiesz ze  ceramika nie jest dobrym przewodnikiem - co prawda prądu  tam przewodzić nie bedziesz ale ciepło wytwarzane podczas hamowania nie jest skutecznie odprowadzane na aluminiową obręcz i przez to kumuluje się na powierzcni warstwy ceramicznej w miejscu styku z kolckiem co powoduje  w gorących warunkach  szybsze zużycie klocków i gorszą jakośc hamowania. To po prostu obręcze świetne na mokre warunki pogodowe a w suchym sprawuja sie  gorzej.
Ja bym się w to nie pchał osobiscie ale  każdy  ma prawo spróbowac przecież. osobiscie uważam ze v-braki są niezłym i chyba nawet optymalnym  rozwiazaniem.  Widziałem nawet cykloturystów którzy pozbywali się klocków dedykowanych do v-brake i zastępowali je zwykłymi gumowymi klockami jak kiedyś w składakach montowali. One ścieraja się dość szybko ale  są  przyjazne dla obręczy bo jak wiadomo typowy marnej jakosci klocek v-brake może  zużyć  bok obręczy dosć szybko . łagodniej też hamują choc o sile hamowania na zjazdach nic nie wspominali  :lol:  . Zaletą takich klocków jest też to ze nie trzeba ich właściwie regulować  bo po drobnym przytarciu same spasują się z obręczą. Cena tych klocków to  40gr za  2szt chyba wiec mozna sobie wagonik zabrać na wyprawę w sumie.
pozdro

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Ceramiczne obręcze
« 2 Kwi 2010, 14:52 »
Michał, tak jak pisałem ciężko mi oceniać sprzęt szosowy bo w nim nie siedzę Dla mnie waga którą podajesz nie wskazuje na obręcz anorektyczną, która na samą wizję sakw się poskłada

Co do boków obręczy - ceramika ściera się znacznie wolniej od ścianek alu w tradycyjnych obręczach, więc i żywotność takiej obręczy jest potencjalnie dłuższa

Do ceramiki dedykowane są specjalne, twarde klocki (jak przejedziesz palcem po nowej obręczy to wrażenie jest takie jakby był to bardzo drobny papier ścierny) Pierwsza para klocków schodzi także bardzo szybko wygładzając ścianki do "gładkości eksploatacyjnej" - nie warto zatem na pierwsze klocki wydawać majątku
W razie awarii możesz włożyć zwykłe klocki do obręczy alu, ale po pierwsze ich żywot będzie krótki, po drugie siła mniejsza, po trzecie (prawdopodobnie właśnie ze wg na wspomnianą przez kolegę temperaturę) zwykłe klocki - przynajmniej te z którymi miałem styczność w kontakcie z ceramiką - przy dłuższym hamowaniu śmierdzą jakby się topiły Jest to moim zdaniem rozwiązanie stricte awaryjne, zwłaszcza, że klocki do ceramiki są dość trwałe

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum