Autor Wątek: Interrail z rowerem  (Przeczytany 2408 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Interrail z rowerem
« 11 Mar 2019, 23:14 »
Hej,

czy ktoś z Was sprawdzał jak wygląda podróżowanie z rowerem z biletem Interrail?

Wiem, że będę musiał zarezerwować bilet na rower - ok. Ale pamiętając, że np. nie można kupić biletu na rower w Niemczech przez Internet, czuję że to również będzie problem. Pomnożony przez liczbę krajów, do których chcielibyśmy dotrzeć.

A możliwość rezerwacji przed samym wyjazdem w kasie w danym miejscu będzie obarczona sporą szansą wykorzystania dostępnych miejsc rowerowych (wakacje, popularne miejsca) - wolałbym tego uniknąć.

(wyszukiwarka nie pomogła)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

Odp: Interrail z rowerem
« 12 Mar 2019, 08:02 »
Dzieło na focie doskonałe, wyobrażam sobie jeszcze te kółka  :icon_mrgreen:

Nie, nie kupiłem, ale chciałbym - myślę o lecie i kilku krótszych wyjazdach zamiast jednego długiego. I nawet nie jest problemem kwestia samego roweru, bo zwykle moglibyśmy wieźć całe rowery kosztem wybrania niższej klasy pociągu - mamy czas. Tylko obawiam się tych rezerwacji na pociągi, bo nie będę mógł zbyt "ciasno" zaplanować wyjazdu.

Btw, zdziwiłem się niezmiernie czytając, że w Szwecji nie można wozić roweru w pociągu (poza Sztokholmem i okolicami, w dodatku poza godzinami szczytu). I nawet składany rower powinien być wożony w torbie.

Szy.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 12 Mar 2019, 09:37 »
w Szwecji nie można wozić roweru w pociągu
W zeszłym roku jechałem z Malmo do Ystad. Nie pamiętam, co to był za pociąg, ale na pewno nie było problemu z rowerem.

Marek

Offline Mężczyzna szy

« 12 Mar 2019, 09:55 »
Może miałeś szczęście, a może w Skanii są inne przepisy, ale nawet strona Interrail mówi:

"Bicycles are not allowed on Swedish trains, unless they're foldable and can be carried as hand luggage."

https://www.interrail.eu/en/plan-your-trip/trains-europe/trains-country/trains-sweden

I podobne informacje przewijają się w innych artykułach :/

A wymyśliłem sobie wycieczkę po Inlandsbanan do Gällivare/Kiruny.

Szy.

Offline Mężczyzna szy

« 12 Mar 2019, 16:45 »
Rzeczywiście, szukałem potwierdzenia że nie można, zamiast info ze można. Dziękuję :)

Szy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum