Autor Wątek: wyprawa off-road - jakie opony ?  (Przeczytany 1391 razy)

Offline Mężczyzna Troglodyta

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.04.2016
wyprawa off-road - jakie opony ?
« 13 Mar 2019, 15:50 »
Witam
Planuję 7 dniową wyprawę w górach ( szlaki piesze i bezdroża ), będę obładowany w torby ortlieba z serii bikepacking. Potrzebuję do tego dobrać stosowne opony.  Obecnie posiadam kilka zestawów: maxxis icon, Schwalbe Hans Dampf, schwalbe noby nic, i rocket ron.
Najbardziej skłaniam się do posiadanych już Hans Dampf 2.35 lub do kupna na tył racing ray 2.25 a na przód racin ralph 2.25
Może ktoś ma doświadczenie i coś doradzi.

Parametry wyjazdu i roweru poniżej:
rower: mtb na kole 650B
teren: błoto, kamienie, ubity szlak pieszy, deszcz.
obciążenie: z bagażem około 110 kg

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Odp: wyprawa off-road - jakie opony ?
« 13 Mar 2019, 16:07 »
Na pewno odradzę Racing Ralphy, icony tez możesz zostawić w domu jeśli rzeczywiście trafisz na mocne błoto. Rockety też bym zostawił (dlaczego-piszę niżej)
Pytanie jaki to będzie typ tras - kamienisty czy raczej ziemisty, jak kamienisty to ostre kamienie czy miękki piaskowiec, czy po progach skalnych jeździsz czy sprowadzasz. Ile z tego będzie łączników asfaltowych (jeśli będą)
Sam oduczyłem się na własnym doświadczeniu brać delikatne opony (i tak samo odpadły lekkie dętki). W ogóle wyleczyłem się z opon shwalbe na dalsze trasy niż okoliczne ścieżki.

Jeśli nie masz za dużo asfaltów po drodze a nobby masz w wersji trochę bardziej pancernej to pomyślałbym o nich. Jeśli jeszcze to ta nowsza wersja z lepiej dopracowanymi zębami to może nawet ich nie zgubisz na pólkach skalnych ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2019, 18:26 anarchy »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 13 Mar 2019, 16:23 »
Nie znam się na markach opon ale preferowałbym mocniejsze opony z gęstszym bieżnikiem. Na błocie nieco gorzej ale na ostrych kamieniach bezpieczniej i na asfalcie ciszej.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 13 Mar 2019, 16:25 »
Z prezentowanego zestawu to zdecydowanie Schwalbe Hans Dampf jeżeli jedziesz w góry jak Beskidy. Jak jakieś inne to mogą to być inne opony.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Mar 2019, 16:27 »
Tak jak przedmówcy, o racing ralphach najlepiej zapomnij. To są delikatne opony do XC.
Bierz Hans Dampf, albo mocniejsze wersje Nobby Nic (tyle jest wersji, że już przestałem to ogarniać)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Troglodyta

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.04.2016
« 13 Mar 2019, 17:40 »
Dziękuję za szybkie odpowiedzi
Asfaltu praktycznie nie będzie, długa trasa więc i wiele różnorodności na niej : ostre kamienie, błoto, potoki, trudne odcinki technicznie, całkowity off-road, z całej trasy ok 30 procent to szlaki turystyczne piesze, które również do łatwych nie należą.
Z uwagi, że zazwyczaj jeżdżę w górach to Hansy mam na kołach praktycznie zawsze, ale chciałem zbić trochę wagi z kół stąd racingowe opony takie jak ray lub ralph. Ponoć te nowe z addix już nie są takie delikatne.
Może ktoś ma jakiś swój ulubiony uniwersalny typ na ciężki teren - ważne aby nie była szersza niż 2.35 i wytrzymałe, bo podjazdy z 18 kg bagażu to będzie męka której właśnie chcę uniknąć
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2019, 18:05 Troglodyta »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum