Autor Wątek: [Pieszo] Z Francji do Polski. Camino? Jak przez Polskę?  (Przeczytany 3085 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Przymierzam się do spaceru. Jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie, ale mam nadzieję że wyjdzie. Kiedyś trzeba wrócić do kraju, nie? ;)

Pierwsze co mi przyszło do głowy przy wyznaczaniu ewentualnej trasy, to skorzystanie ze szlaku Św. Jakuba. Ktoś wie jak on wygląda? Jest oznaczony, trasa przygotowana (brak płotów i autostrad po drodze)?
Wstępnie interesuje mnie odcinek z Reims do Zgorzelca. Stamtąd na Wrocław, po czym z Wrocka coś by trzeba innego wymyślić żeby do Kielc dojść w miarę prostą drogą, bo Szlak idzie do Krakowa.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Czego to ludzie nie robią dla oszczędności..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Za parę tygodni sam ruszam z Brukseli do Santiago de Compostela. Właśnie czytam Drogę Zbigniewa Ściubaka w której opisuje dzień po dniu swoją wędrówkę z Lublina do Santiago. Może się przydać.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Może podpytasz np. http://lukaszsupergan.com/

Przez Francję to drogi św. Jakuba chyba zasadniczo pokrywają się ze szlakami Grandes Randonnees https://gr-infos.com/gr-en.htm. Ew. można poszukać lokalnych GR-ów. One zasadniczo sa robione tak, żeby unikać asfaltów (co jest duża zaletą, ale może denerwować, bo nadrabiają dystans).

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Od Wrocka pewnie szedłbym w stronę lasów nad Stobrawą, potem wzdłuż Małej Panwi i na Jurę. Chyba najdzikszy wariant nie będący totalnie naokoło ;)

Idziecie z osłami?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
A jest jakiś konkretny szlak prowadzący Twoim wariantem?

Idziecie z osłami?
Tak byśmy chcieli. Samemu to bym nie poszedł. Nie wiem za jaką karę miałbym nieść plecak przez te ~2 miesiące...

Przy naszych inwestycjach to radzę dobrze obejrzeć. Ja rower przenosiłem przez drogę ekspresową pod Bolkowem [..] Weź kombinerki bardzo wąskie do otwierania furtek, one często są na klucz konduktorski (ale nie wiem, czy średnica kwadratu ta sama, więc kombinerki lepsze). Przejście samej autostrady bez roweru to pryszcz, gorzej z tym płotem.[...]

Jw. Chcemy iść z osiołkami, więc przechodzenie autostrady i przeskakiwanie barierek będzie właściwie niemożliwe. Ale może jakiś mini tunel pod autostradą, albo przejście dla zwierząt...? Są jakieś mapy gdzie są takie przejścia dla zwierząt?
Fajna rada z kombinerkami ;)

Co do szlaków długodystansowych pieszych to trudno mi powiedzieć, wiem, że te rowerowe zwykle są u nas piaszczyste i jak coś jest szlakiem rowerowym, to niemal na 100% wiadomo, że będzie pchanie przez kopny piach :D
W sumie to po co pieszo? Może zrobić taki pomysł w oparciu o hulajnogę elektryczną. To by chwyciło :D Przypuszczam, że przy dobrej wenie znalazłbyś nawet ładowanie z noclegiem za darmo.
Pieszo, bo z osiołkami. Taki miły koniec prawie 2 rocznej emigracji.

Czego to ludzie nie robią dla oszczędności..
Oszczędność to to marna będzie ;)

Dzięki za linki, zagłębiam się w lekturze i dopytuje dalej.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Co znaczy z osiołkami? Będziecie szli prowadząc rowery, czy jak?  :icon_smile2:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Rowerów brak zupełnie. Będziemy szli, a osiołki będą niosły rzeczy ;) Jak będzie już trasa i wszystko ustalone to się pochwalimy, bo już dobre kilka osób chce do nas dołączyć na różnych odcinkach, a otwarci będziemy też na inne towarzystwo. Bo to ze 2-3 miesiące może zejść... (może i szybciej, ale  gotowym na to że będzie szło wolno :P).
Cała akcja w ramach startowania Osiołkowa.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Mogę załatwić bydlęta, 3 króli/magów (1 czarny), gwiazdy, co pokierują/doprowadzą.

A ile tych osiołków iść będzie? - Super!!! Też bym poszedł.

Fajny pomysł z tymi o'siołkami :); w terapii pono lepiej mają służyć od koników (oglądał program w zagranicznej tv).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
A jest jakiś konkretny szlak prowadzący Twoim wariantem?

Nie znam. Raczej patrzę pod tym kątem, że to pasmo lasów, omija większe miasta i nie krzyżuje się z żadną autostradą czy ekspresówką. Tylko DK11 na odcinku Bytom-Lubliniec jest grodzona ale wydaje mi się że jedynie na odcinku pod Lublińcem.

Mogę w okolicy Wrocławia doradzić jak obejść miasto (im dalej tym lepiej) dalej kierowałbym się mapą i przygodą :)

Możesz na nowym brouterze włączyć szlaki (https://goo.gl/oVzj64). Sieć jest mocno niekompletna, ale widzę że warianty Św. Jakuba są naniesione.

Jw. Chcemy iść z osiołkami, więc przechodzenie autostrady i przeskakiwanie barierek będzie właściwie niemożliwe. Ale może jakiś mini tunel pod autostradą, albo przejście dla zwierząt...? Są jakieś mapy gdzie są takie przejścia dla zwierząt?

Na Openstreetmap są. Te dla zwierząt nie mają specjalnego oznaczenia, po prostu wiadukt z gruntową leśną drogą, więc trzeba po prostu przeglądać na sporym powiększeniu. OSM ma też dobrze naniesioną we wspomnianych przez mnie rejonach sieć dróg leśnych (dla odmiany, np. w lubuskim jest z tym słabo).

Offline Mężczyzna marpiech

• Na forum od: 11.01.2018
Szanuję.

Strasznie podobają mi się takie inicjatywy.

Co do nawigacji: w brouterze da się tak opcje ustawić, żeby nagradzać ślad idący szlakami zaznaczonymi na OSM albo omijać miasta.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Dzięki. Inicjatywa - cóż, coś innego  ::)

Mogę załatwić bydlęta, 3 króli/magów (1 czarny), gwiazdy, co pokierują/doprowadzą.
Jesteśmy umówieni. Wysyłka kurierem?

A ile tych osiołków iść będzie? - Super!!! Też bym poszedł.
Zapraszam do przyłączenia się choćby na chwilę ;) Osiołków będzie 2 lub 3.

Fajny pomysł z tymi o'siołkami :); w terapii pono lepiej mają służyć od koników (oglądał program w zagranicznej tv).
Tak jest. To w ogóle super zwierzaki. Ale nie będę się tu może rozpisywał zbyt mocno.

Mogę w okolicy Wrocławia doradzić jak obejść miasto (im dalej tym lepiej) dalej kierowałbym się mapą i przygodą :)
Dzięki. Będę pisał.
« Ostatnia zmiana: 21 Mar 2019, 09:43 Waxmund »

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ Wysyłka kurierem?

Nie chcę Cię fatygować.

Zapraszam do przyłączenia się choćby na chwilę ;) Osiołków będzie 2 lub 3.

Jeśli wyda - trochę nie z tej strony podążacie.
2, 3 - to już jakiś początek.
A jakie ich imiona?

Tak jest. To w ogóle super zwierzaki.

Mądre i kochane! :)
Nie tylko uważnie słuchają, ale i wszystko, ale to wszystko-wszystko rozumieją!

Pozdrów je, proszę, ode mnie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
A ośli upór to tylko stereotyp?
Bo jeśli nie, to jak im perswadujesz? Np. żeby szły dalej, gdy im się nie chce?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum