Autor Wątek: Wiosna na Podlasiu  (Przeczytany 2133 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiosna na Podlasiu
« 24 Mar 2019, 20:13 »
Zapraszam na relację i parę fotek z mojej wiosennej inauguracji na Podlasiu. Poranny przymrozek, piękne słońce przez cały dzień - tak to można jeździć  ;)

Relacja:
http://wilk.bikestats.pl/1740988,Wiosna-do-Bialegostoku.html
Zdjęcia:
https://photos.app.goo.gl/mgfQQTS9QvfXXWQY7

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: Wiosna na Podlasiu
« 24 Mar 2019, 20:33 »
Ech, ludzie takie super wycieczki jeżdżą...  ;)

Michał, co to za poprzeczka pod Garmina?
A drugie, co to za uchwyt do lampki? Do tej konkretnej, czy można kupić osobno? Ma gumkę trzymającą lampkę. Bardzo mi brakuje tego w moim uchwycie. Mocuję lampkę zipami, ale to się nie zawsze sprawdza.

Marek

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Mar 2019, 21:47 »
Łącznik to taki gotowy mostek od Profile, choć jak na takie gówienko to słono kosztuje i do tego jest bardzo wąski, lemondka musi być niemal przy samym zacisku kierownicy. Wygodnie się montuje, ale kiepsko pomyślany, bo od dołu już nie jest idealnie okrągły przez co niewygodnie się mocuje rzeczy, na lekkiego Garmina ujdzie, z lampką to już gorzej by było, nie próbowałem. Jakaś dobrze zrobiona samoróbka z rurki będzie wygodniejsza, tyle że z deomntarzem gorzej.
https://www.bike24.com/p280275.html
A uchwyt to się Led Lenser nazywa, ja go dostałem razem z lampką, oddzielnie niestety drogi

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Mar 2019, 08:45 »

Dziękuję.

Z nakryciem głowy u prawowiernych trochę jest na rzeczy, m.in.:
http://prawoslawnikatolicy.pl/historia-okrywania-glow-kobiety-cerkwi/
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 25 Mar 2019, 10:22 »
Wilku, dziękuję! Ciągnie na Wschód nieprawdaż?
Relacja i galeria przywodzą także moje wspomnienia stamtąd.
Ładne niebieskie niebo na zdjęciach. Na drogę dla rowerów do Hajnówki już bym tak nie narzekał. W części to chyba Green Velo jest, stąd ta cała inwestycja. Nie wiem tylko jakie jest naprawdę "obłożenie" tego szlaku. Czy ktoś to bada?

Dziękuję.

U katolików też tak było. Tradycję i Ojców Kościoła mamy wspólne ...
Do 1983 r. Kodeks prawa kanonicznego stanowił:
Can. 1262. Mężczyźni, uczestnicząc w nabożeństwie czy to w kościele czy poza nim, powinni mieć głowy odkryte, chyba że uznane zwyczaje lub szczególne okoliczności wymagają czego innego. Niewiasty zaś powinny być z głową nakrytą i skromnie ubrane, zwłaszcza gdy przystępują do stołu pańskiego.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 25 Mar 2019, 10:36 »
Podczas wyjazdów zawsze mam problem z zakupami. Wystarczy przeczytać skład i apetyt przechodzi :P

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 25 Mar 2019, 10:56 »
nie trzeba czytać :) wygląd odstrasza :D , ale jak nic innego nie ma w sklepie.
A w temacie, wycieczka bardzo fajna.
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2019, 11:14 JUREK »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 25 Mar 2019, 11:36 »
/.../
Do 1983 r. Kodeks prawa kanonicznego stanowił:
/.../

"Kiedyś było fajniej".

I to jest warte wspomnienia, znak krzyża prawowierni kreślą, palce, dłoń składają inaczej.

/.../ Wystarczy przeczytać skład i apetyt /.../

To jest art. spoż, nie - książka; skład podlega konsumpcji przez spożycie/wydalenie, nie - przeczytanie (w tego następstwie ubogacenie osobowości, np. w następstwie poszerzenia poglądów).

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 25 Mar 2019, 12:13 »
Fajne tereny. Szkoda tylko, że jeszcze brakuje zieleni.

Ładne niebieskie niebo na zdjęciach.
ProTip na tą okazję - najbardziej niebieskie niebo otrzymujemy jeśli stoimy bokiem do słońca - fotka robiona pod kątem prostym do promieni słonecznych.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Mar 2019, 12:32 »
Wilku, dziękuję! Ciągnie na Wschód nieprawdaż?
Relacja i galeria przywodzą także moje wspomnienia stamtąd.

Wiadomo, fajne tereny, to i człowieka ciągnie; Podlasie ma mnóstwo uroku, trochę inaczej wygląda niż inne tereny, jedyne w Polsce tak duże skupisko prawosławnych, a to troszkę wpływa na kulturę tego rejonu.
Ładne niebieskie niebo na zdjęciach. Na drogę dla rowerów do Hajnówki już bym tak nie narzekał. W części to chyba Green Velo jest, stąd ta cała inwestycja. Nie wiem tylko jakie jest naprawdę "obłożenie" tego szlaku. Czy ktoś to bada?

Tak jak mi komentował kolega mieszkający w Hajnówce na blogu - to chyba też specyfika Garbarki, czyli takiej prawosławnej Częstochowy; tam te obyczaje są surowsze. Bo nie tylko zakryte włosy, ale także długie spódnice, było tam kilkanaście dziewcząt w wieku licealnym i wszystkie miały chustki na głowach i spódnice, nie spodnie. Fajnie, że jeszcze są miejsca, gdzie taka kindersztuba obowiązuje, wchodząc na teren Garbarki w stroju rowerowym trochę się człowiek jak intruz czuje.

Podczas wyjazdów zawsze mam problem z zakupami. Wystarczy przeczytać skład i apetyt przechodzi :P

Bo skład to czytają tylko francuskie pieski  :P
Co mnie skład obchodzi, jedzenie się ocenia po smaku, a te cynamonki były całkiem smaczne, oryginalne drożdżówki, ważne że świeże.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 25 Mar 2019, 13:01 »
Składy czytaj, bo akurat tłuszcze utwardzone mogą Tobie i innym bikerom mocno utrudnić pedałowanie w przyszłości.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 25 Mar 2019, 13:15 »

/.../

Tak jak mi /.../

Tak, tak z tą Grabarką, w tym kontekście i spódnicami.
(Czytając, se myślałem, te tam porządkujące dziewczyny nie tylko w chustkach, ale i w spódnicach.)

W lajkrach do sanktuarium odebrane zostanie różnie (rower ew. trochę wyjaśnia).

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 25 Mar 2019, 13:16 »

Tak jak mi komentował kolega mieszkający w Hajnówce na blogu - to chyba też specyfika Garbarki, czyli takiej prawosławnej Częstochowy; tam te obyczaje są surowsze. Bo nie tylko zakryte włosy, ale także długie spódnice, było tam kilkanaście dziewcząt w wieku licealnym i wszystkie miały chustki na głowach i spódnice, nie spodnie. Fajnie, że jeszcze są miejsca, gdzie taka kindersztuba obowiązuje, wchodząc na teren Garbarki w stroju rowerowym trochę się człowiek jak intruz czuje.
(...)

I w katolickich świątyniach obowiązuje "dress code", informują o tym stosowne tabliczki m.in. na Jasnej Górze. Akcenty może inaczej rozłożone np. okrycie ramion zamiast głowy ale podejście ludzi niestety też bardziej liberalne. Nie mogę trochę tego pojąć: Ci sami ludzie bez szemrania założą myckę w synagodze czy ściągną buty w meczecie. Ja sam nie mam problemu wygrzebać z sakwy koszulę z długim rękawem, czy spodnie. Fakt, że w prawosławnych monastyrach są ułatwienia: w Poczajowie chustę można dostać w zastaw dokumentu, w malowanych klasztorach Bukowiny już całkiem bez niczego, podobnie w kilku czarnogórskich, z tym że są to już takie jakby zapaski. Wygląda się trochę jak Genowefa Pigwa ale co tam...

Online Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 25 Mar 2019, 13:25 »
Łącznik to taki gotowy mostek od Profile, choć jak na takie gówienko to słono kosztuje i do tego jest bardzo wąski, lemondka musi być niemal przy samym zacisku kierownicy. Wygodnie się montuje, ale kiepsko pomyślany, bo od dołu już nie jest idealnie okrągły przez co niewygodnie się mocuje rzeczy, na lekkiego Garmina ujdzie, z lampką to już gorzej by było, nie próbowałem. Jakaś dobrze zrobiona samoróbka z rurki będzie wygodniejsza, tyle że z deomntarzem gorzej.
https://www.bike24.com/p280275.html
A uchwyt to się Led Lenser nazywa, ja go dostałem razem z lampką, oddzielnie niestety drogi
Ja ostatnio rozwiązywałem ten problem. Rurka PCV miękka na tyle, że nadaje się do obróbki scyzorykiem (kupiłem na elektrycznym w castoramie coś podobnego do https://tinyurl.com/y3jfdo52) koszt kilka zł + trytytka x2 + taśma izolacyjna. Solidne na tyle, że od dołu jeszcze lampka wisi. Mając 2m rurki można dobrac do dowolnego rozstawu wielokrotnie :)
W razie demontażu nalezy zainwestowac ponownie w trytytki i taśmę :)
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2019, 13:39 MaciekK »

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 25 Mar 2019, 14:15 »
eh Podlasie moje ukochane.
Dzięki za "namiastkę", za zdjęcia - byle do maja  - to chyba tam powędruje na WP2019 :)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum