Autor Wątek: I po Tułaczu  (Przeczytany 2013 razy)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
I po Tułaczu
« 24 Mar 2019, 23:38 »
Wiosenny za nami. Brawa dla budowniczego, bo z niepozornego terenu wycisnął ostatnie soki. Asfaltu tyle co pod bazą i 2 czy 3 razy podczas przekraczania jakiejś szosy, sporo singli, przecinek, ścieżek, skrótów terenem (nawet przepust pod linią kolejowa się trafił). Dopiero po odpaleniu śladu zdałem sobie sprawę, że jeździliśmy po lesie niemal zahaczając o autostradę z jednej strony i przedmieścia Starogardu z drugiej.

Szybko też się trzeba było przestawić z jazdy harpaganowej na prawdziwą orientację. Większość stawki już na PK1 najechała na pięknego, perfidnego stowarzysza. Kto od razu się nie poprawił i nie zaczął pilnować, ten pewnie i później sporo punktów karnych nałapał, bo punkty mylne i stowarzyszone bardzo ładnie ustawione na widoku, punkty kontrolne chowając głębiej, wystarczyła chwila nieuwagi. Kontrowersyjny był też pomysł z nietypowym LOPem. Niby prosta sprawa, ale zanim większość zrozumiała, na jakiej zasadzie to działa, to już podbili złe punkty.

Mi się udało zabrać uszkodzony przewód od licznika, więc od samego startu musiałem ograniczyć się do jazdy po drożni, rzeźbie, a domierzanie przed najściem na PK częściowo oprzeć na innych uczestnikach. Trochę się sprawdziło, trochę pozbierałem stowarzyszy. 4 jestem świadom i udało mi się poprawić wpisy na karcie, ale po analizie śladu stwierdzam, że jeszcze kilka wpadnie, może nawet jakiś mylny. Ciekaw jestem końcowych wyników, bo kilku dobrych zawodników się pojawiło, ale od połowy trasy peleton się zbił i siłą owczego pędu kilka punktów podbito nie do końca poprawnie :)

Na koniec mam jeszcze jedno przemyślenie - trzeba brać kaloryczną poprawkę na rodzaj imprezy. 50ka na Tułaczu wymęczyła mnie nieporównywalnie bardziej niż 100 na Harpaganie. Zabrakło wiosek ze sklepami na trasie, więc końcówkę jechałem już na lekkim odcięciu, myśląc tylko o zaliczeniu względnie łatwego ostatniego punktu i grochówce na mecie. I tak się skupiłem na żarciu, że zaliczyłem amatorski błąd w nawigacji, pomyliłem strony jeziora i 40 minut zwiedzałem okolice A1, zanim ostatecznie się odnalazłem. Mimo takiej wtopy, mimo kilku strat czasowych pod PK, meta w limicie z kompletem na karcie. Chyba czas pomyśleć o podkręceniu limitu albo dodaniu kilometrów, bo 8+2 było wyzwaniem na edycji nocnej, na dziennej czołówka sobie jechała krajoznawczo i plotki na punktach urządzała.

Poniżej link z mapą i przejazdem moim oraz niejakiego Tomcata.
http://3drerun.worldofo.com/2d/index.php?idmult[]=-549456&idmult[]=-549457&idmult[]=-549864
Jeśli ktoś startował, to zachęcam do dorzucania swoich śladów.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: I po Tułaczu
« 25 Mar 2019, 00:11 »
P.s.
1.Tułacze znane były z ogromnych drożdżówek dostępnych w bazie na koniec rajdu. Ostatnio były już zdecydowanie mniejsze. Czy w tym roku ostatecznie znikły, czy za późno do stołówki zawitałem?

2. Mam nieodparte wrażenie, że organizacja w bazie z roku na rok coraz mocniej kuleje. W 2010 odprawa i publikacja wyników wyglądały niemal wzorcowo. Ostatnio co imprezę trafiam na ludzi, którzy w trakcie zapisów uczą się zapisywania, jednocześnie nie grzesząc humorem i empatią. Tutaj z kolei Tułacz mógłby mocno się u organizatorów Harpagana podszkolić, bo to są obecnie dwa światy.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
Odp: I po Tułaczu
« 25 Mar 2019, 08:46 »
Zgadza się, dla ultrakolarzy forumowych dystans (bo to tylko 50km liczone w liniach prostych pomiędzy punktami) może spowodować uśmiech na twarzy, a gdy dodamy do tego limit 8h + 2h (limit spóźnień) to mogą pęknąć ze śmiechu.
Nasz wynik to 64 km i prawie 8h w terenie, najwięcej czasu zeszło przy pieszorowerowych punktach 17 i 19. A tak prezentuje się nasza karta.

PS.
Na Nocnym Tułaczu w ubiegłym roku drożdżówek było pełno, ale na starcie rowerowym stawiło się 7 ekip, a teraz ze 30 było + piechurzy i mogło zabraknąć.

Dodałem ślad i już widzę, że LOPka wtopiona.
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2019, 09:21 xsadusx »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum