Autor Wątek: Zamiana korby w Marin Four Corners  (Przeczytany 6225 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Zamiana korby w Marin Four Corners
« 25 Mar 2019, 16:53 »
Mam problem i prosilbym Was o pomoc. Mianowicie :
W Marinie mam korbe Shimano Sora 50/39/30T ktora niestety jest dla mnie za twarda . W poprzednim rowerze mialem przy takiej samej kasecie korbe Deore, 48/36/26T ktora byla dla mnie idealna . I tu rodzi sie pytanie :
- czy wymiana korby bedzie wiazala sie z dodatkowymi kosztami typu przerzutka tylna badz przednia?
- ktory model korby z interesujacymi mnie przelozeniami wybrac ?

Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Zamiana korby w Marin Four Corners
« 25 Mar 2019, 17:06 »
Potrzebujesz koniecznie aż trzech blatów? Mała zębatka jest na BCD 74, bez problemu do zdobycia nawet z bardzo małą liczbą ząbków. Środkową zębatkę zmieniłbym ewentualnie na 42t.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 25 Mar 2019, 17:12 »
Sugerujesz ze na poczatek istnieje mozliwosc wymiany 30T na 26T i przerzutka Sora ja obsluzy ?

« 25 Mar 2019, 18:17 »
Jeśli tylko wymienisz zębatkę na mniejszą, to pojemność do obsłużenia zrobi się większa. Teoretycznie przerzutka 3-rz powinna mieć pojemność 22t, więc minimalnie przekraczasz obsługiwany zakres. Powinno działać.

Na wyprawę złożyłem sobie korbę w konfiguracji 52/42/26, działało.. średnio, ale lepsze to niż wypychanie roweru. Główny problem jaki się pojawia, to luźny łańcuch jeśli nie masz wystarczająco długiego wózka.

Podsumowując ostatecznie warto zmniejszyć dużą zębatkę o tyle samo ząbków co małą i skrócić adekwatnie łańcuch.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 25 Mar 2019, 19:36 »
A ta Sora w Marinie to nie jest czasem czteroramienna? Jeśli tak, to porady Worka nie zadziałają, bo to guano ma rozstaw niekompatybilny z niczym. Ktoś z tego forum męczył mnie w zeszłym roku o to na priv kilka razy, ale rozstawu już mu się nie chciało zmierzyć. Dlatego nie wiem, czy nie można podpiłować jakiejś koronki mtb, za ok. 2 dychy są 22, 24, 26 zębów.

« 25 Mar 2019, 19:41 »
A ta Sora w Marinie to nie jest czasem czteroramienna? Jeśli tak, to porady Worka nie zadziałają, bo to guano ma rozstaw niekompatybilny z niczym.
Na śmietnik z tym :-\

Ktoś z tego forum męczył mnie w zeszłym roku o to na priv kilka razy, ale rozstawu już mu się nie chciało zmierzyć. Dlatego nie wiem, czy nie można podpiłować jakiejś koronki mtb, za ok. 2 dychy są 22, 24, 26 zębów.
;D ;D ;D ;D ;D ;D (coś mi się przypomina)

« 25 Mar 2019, 21:31 »
Dzieki za rady , jutro sprawdze co i jak - bo zmienic i tak musze.

« 26 Mar 2019, 21:11 »
Faktycznie , nie kompatybilny . Zastanawiam sie czy nie podmienic korby i przerzutek z Fuji Touringa ktory i tak idzie na sprzedaz . Tam mam korbe i przerzutki Deore , tylko rodzi sie pytanie , czy po zamianie bedzie to wspolpracowalo z klamkomanetkami Sora ?

« 26 Mar 2019, 22:05 »
Przerzutka MTB ma inny ciąg. Przydałaby się przerzutka szosowa, ale nie jestem pewien jak wygląda sytuacja z zasięgiem (chodzi o inną linię łańcucha).

Offline Mężczyzna madkowal

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.05.2015
« 27 Mar 2019, 13:16 »
Do 9rz miały ten sam ciąg.

« 27 Mar 2019, 13:30 »
Do 9rz miały ten sam ciąg.
przednie? :>

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 27 Mar 2019, 15:18 »
To musisz przymierzyć, czy zasięg przerzutki z Marina będzie wystarczający do Deore. Korby prawdopodobnie będą miały różny Q-faktor, ludzie przywykli do szosowych korb Campy na Deore czują się, jakby siedzieli okrakiem na beczce. Linia łańcucha to nie wiem, czy w tej Sorze będzie się różnić, bo to dziwactwo jest straszne.

W sprawie ciągu - były modele szosowe z ciągiem MTB, to była chyba tiagra do płaskich kierownic. Ogólnie - nie są kompatybilne.

« 27 Mar 2019, 18:34 »
Rowery wrocily z serwisu , Fuji Touring dostal sorowska korbe 50/39/30T i przerzutke zas Marin przerzutke Deore i korbe 48/36/26T. Krotka przejazdzka nie wykazala niczego niepokojacego ,wiec powinno dzialac. Dluzsze testy przewidywane sa na najblizszy weekend .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum