Autor Wątek: Spodenki rowerowe, które wybrać?  (Przeczytany 7585 razy)

Offline miyu

• Miasto: milanówek k/warszawy
  • Na forum od: 22.06.2011
Odp: Spodenki rowerowe, które wybrać?
« 1 Sie 2011, 22:21 »
Waxmund - ja też tak myślałam - ze się odzwyczaiłam. ale chyba nie, na oczątku było ok, w zeszłym sezonie niezłe, ale bez szału. w tym - dramat:| obstawiałam, że się wygniotło siodło - co jest możliwe...

od jakiegoś czasu nabrałam obrzydzenia
...właśnie ja tak się czułam, kiedy 1 i jedyny jak dotej pory raz je przymierzyłam... kobiece, okropne porównanie się nasuwa :lol:

kurczę, co tu zrobić...;)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 1 Sie 2011, 22:25 »
Może Ci się podniósł/sama podniosłaś nos siodła? To ma bardzo duże znaczenie w kwestii komfortu.

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 10 Sie 2011, 10:39 »
Jak ktoś mówi, że nie czuje róznicy miedzy zwykłymi szortami i spodenkami z wkładką to polecam zrobienie w jednych i w drugich długi dystans np 200km. Różnica jest zasadnicza. (oczywiście sporo zależy od wkładki czy dobrze skrojona itd)

Do postów dziewczyn o wyglądzie. Dziewczyny naprawdę fajnie wyglądają w takich rowerowych gatkach, totalnie nie rozumiem niektórych opinii  samych użytkowniczek, że są "be". Tym bardziej nie rozumiem, że jednego roku jeżdżą a po roku stwierdzają że nie mogą na nie patrzeć, bo chyba nie spowodowana ta zmiana jest komfortem a jakimis tam zakorzenionymi kobiecymi ocenami samych siebie.

Kolarskie spodenki spoko i w wyglądzie i w wygodzie - poza tym dodają szyku dziewczynie na siodełku. Od razu "oko lata". :D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 10 Sie 2011, 11:18 »
Ja tez sie do takich spodenek przekonalam, sa wygodne i nie chodzi tu tylko o siedzisko, ale nic nie majta na nogach, nie furkocze przy duzym pedzie, tak jak w jakichs luznych szarawarkach:)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 10 Sie 2011, 11:22 »
a ja tam przy dużych upałach wolę jeździć w zwykłych spodenkach. ten wiatr we... eee.... i ogólnie nic się nie poci :wink:
i robiłem dystanse >200km bez bólu (ew boleści, jak kto woli :P)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 10 Sie 2011, 11:38 »
Na upaly to ja tu raczej nie moge narzekac ;)
Ale moze gdybym takowych doznala, tez wolalabym jezdzic w czyms krotkim, luznym i przewiewnym;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Ula

• Miasto: Izabelin\Warszawa
  • Na forum od: 01.07.2011
« 10 Sie 2011, 13:45 »
A ja bardzo lubię jeździć w spodenkach kolarskich. :)
Jest mi w nich wygodnie i komfortowo. Wg mnie czuć również różnicę pomiędzy cienkimi wkładkami a takimi zrobionymi porządnie. Wielu moich rowerowych znajomych wypatruje okazji na allegro i przeszukuje lumpowe półki, można trafić na fajne, często nowe ciuszki za niewielkie sumy.
Odnośnie doświadczeń z mojego ostatniego wyjazdu - były 4 panie i 2 panów. Wszystkie dziewczyny jeździły w spodenkach z pieluchą (nawet jeśli te miały szelki, to po prostu kolega opatentował nie zakładanie szelek - tak sobie zwisały) i było nam dobrze. :) Aczkolwiek jeden kolega przejeździł cały wyjazd w normalnych spodenkach do kolan i twierdził, że jest mu bardzo dobrze, a siodełko ma mega twarde i małe. Więc to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Potwierdzam, że czasem w upał lubię założyć inne spodenki, jednak w tych z pieluchą odczuwam większy komfort oddając ogromne ilości potu. ;P

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Sie 2011, 16:52 »
Jak ktoś mówi, że nie czuje róznicy miedzy zwykłymi szortami i spodenkami z wkładką to polecam zrobienie w jednych i w drugich długi dystans np 200km. Różnica jest zasadnicza. (oczywiście sporo zależy od wkładki czy dobrze skrojona itd)

Do postów dziewczyn o wyglądzie. Dziewczyny naprawdę fajnie wyglądają w takich rowerowych gatkach, totalnie nie rozumiem niektórych opinii  samych użytkowniczek, że są "be". Tym bardziej nie rozumiem, że jednego roku jeżdżą a po roku stwierdzają że nie mogą na nie patrzeć, bo chyba nie spowodowana ta zmiana jest komfortem a jakimis tam zakorzenionymi kobiecymi ocenami samych siebie.

1) Przejechałam 320 km w portkach bez wkładki. Jakoś mi tyłek nie odleciał;)

2) Mnie nie chodzi o wygląd i jakieś kobiece oceny (skądżeś Ty to wytrzasnął, tak przy okazji??!!), mierzi mnie pielucha sama w sobie, nic na to nie poradze, zaczęłam się jej brzydzić i koniec.

Jak widać jest to kwestia indywidualna.
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2011, 16:55 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sie 2011, 17:16 »
U mnie z pieluchą czy bez nie odczuwam różnicy, ale spodenki muszą być obcisłe tak czy siak, inaczej są obtarcia.
Brak pieluchy ma podstawową zaletę, w warunkach polowych spodenki schną parokrotnie szybciej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 10 Sie 2011, 21:27 »

(nie znam się, do tej pory "wkładkowe" wydawały mi się okropne)
, ale od jakiegoś czasu nabrałam obrzydzenia i nie stosuję...nawet na dłuższe kilometraże.

Wiewiórko te słowa zasugerowały mi, że chodzi o wygląd a nie wygodę;) Obrzydzenie kojarzy mi się z oceną wyglądu - patrzysz na coś(na siebie w lustrze) i ci się obrzydza coś(wygląd)

A jak ze wszystkim to tylko (aż) kwestia gustu i bardzo indywidualnej oceny. Mam nadzieje, że opinie wyrażasz w oparciu o obie wersje, tzn jeździłaś te 320km z wkładką i bez niej:D

Co do spodenek, to faktycznie te najtańsze z mizerną pieluchą z jakiejś "szmatko-gąbki" to nie wiele robią różnice dla "tyłka", ale dobre spodenki z dobrą pieluchą za więcej ZŁ już jest i to spora różnica. I wiem to z autopsji i przetestowane mam obie wersje długodystansowe;)Wszak nie bez kozery Waxmund na BB tour brał spodenki kolarskie a nie szorty.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 11 Sie 2011, 11:05 »
Rany Julek. Okej. Przejechałam kilka razy 200 w zeszlym roku z pieluchą i bez, raz nawet w zwykłych ciężkich bojówkach, dwa lata temu 250 w gatkach z pieluchą, myslisz, że juz moge porównywać? :wink:
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2011, 11:07 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline miyu

• Miasto: milanówek k/warszawy
  • Na forum od: 22.06.2011
« 11 Sie 2011, 11:48 »
Może Ci się podniósł/sama podniosłaś nos siodła?
sprawdzalam, ustawiałam, to coś innego.
1) Przejechałam 320 km w portkach bez wkładki. Jakoś mi tyłek nie odleciał;)
ja też, na prawdę, da się wygodnie jeździć w zwykłych spodniach, albo nawet w "niby-kolarskich" getrach, tyle, ze bez wkładki.
te słowa zasugerowały mi, że chodzi o wygląd a nie wygodę;) Obrzydzenie kojarzy mi się z oceną wyglądu - patrzysz na coś(na siebie w lustrze) i ci się obrzydza coś(wygląd)
wprawdzie to nie do mnie, ale pozwolę sobie na przypuszczenie, że to moze być typowo damski wstręt;) Księgowy, wybacz dosłowność, ale mnie się wkładka kojarzy z gigantyczna podpaską :o

a ja tam przy dużych upałach wolę jeździć w zwykłych spodenkach. ten wiatr we... eee.... i ogólnie nic się nie poci

ja się podpisuję po tym bardzo:D

a na boleści kupiłam nowe siodło. ot, co.   ;)

Offline Kobieta Ula

• Miasto: Izabelin\Warszawa
  • Na forum od: 01.07.2011
« 11 Sie 2011, 20:03 »
W okolicy i po Warszawie też raczej jeżdżę w zwykłych spodenkach - nie czuję potrzeby zakładania innych. :)
Odnośnie prania i czasu suszenia - jest to święta prawda, której ukryć się nie da - wkładka zawsze zostaje najdłużej mokra.
Co do skojarzeń, mnie też zawsze się tak wydaje, ale staram się o tym nie myśleć. ;)
Jednak kiedy jadę poszaleć po lesie, pielucha jest OK! :P

PS. Dobry powód do zmiany siodła nie jest zły, moje w GF po wyjeździe też już kiepsko zipie, więc czeka mnie ten sam zakup. :)
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2011, 20:04 Ula »

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 11 Sty 2012, 21:58 »
Spodenki Brubeck,a konkretnie ich rozmiarówka. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum