Autor Wątek: Oklejanie roweru pod torby folią ochronną  (Przeczytany 11746 razy)

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2018
Cześć, mam pytanko.
Kupiłem sobie rower na karbonowej ramie i przypinam do niego torby pod ramę i na kokpit. Czy Wy oklejacie ramę jakąś folią ochronną w każdym miejscu styku rzepów z ramą? Czy lakier jest zazwyczaj na tyle mocny że sobie odpuszczacie takie operacje? Oczywiście wiem że w miejscu styku plastikowych klamerek z ramą trzeba nakleić folię. Nie pytam o ryzyko, tylko o to jak Wy robicie :)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Podpinam się pod pytanie Krzycha, bo sam mam kilka torebek do przypięcia w karbonową ramę :-)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
W karbonowym rowerze poziomym mam wybitnie wytrzymały lakier, nawet nie zmatowiał od mocowania worków, namiotów itd przez 13 lat. Nie ma porównania z lakierami, którymi pokrywa się dziś rowery metalowe.
Rowery stalowe i alu owijałem po prostu taśmą izolacyjną w miejscu opasek i rzepów. Schodzi potem bez śladu, jest wystarczająco wytrzymałe. Ale tu dla porównania lakier z Fuji zdrapałem z ramy do gołej stali po 1 dniu jazdy (co prawda mokrej).

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Czy carbął czy stal czy alu wszystko zależy nie od ramy (choć stal na wierzchu gorzej wygląda niż alu,szczególnie po zimie) co od jakości lakieru.
Niemniej warto okleić. Dla toreb w ramę czy na górną rurę wystarczy "zwykły" oracal stone guard. Ale co ważne - naprawdę warto dociągać taśmy torby mocno bo wtedy torba się nie rusza, nie drga a to te mikro ruchy (i dziadostwo które wpada pon taśmy) najbardziej niszczą lakier.
Za to w miejsca naprawdę dostające w tyłek (np sterówka) jak ktoś ma dostęp (i pieniądz) to słynna helicopter tape 3m lub podobna oracala crystal protect.
« Ostatnia zmiana: 28 Mar 2019, 14:13 anarchy »

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Taśmy, czyste, nie szorują lakieru. Tylko jak tam się powbija błoto i pył, to robi się z nich papier ścierny. Ja tym się nie przejmuje, ale jakbym miał wychuchany rower, to podkleiłbym przezroczystą taśmą, taką jak na rurkę pod łańcuchem.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
Tego używam

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
oracal stone guard
Tego używam
Panowie, a jak to się potem ściąga? Dużo roboty?

Marek

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
Bez problemu, w temperaturze pokojowej, nawet tego podgrzewać nie trzeba. Schodzi w całości.
Jeśli jej usuwanie miałbym porównać do usuwania sławetnej folii odblaskowej z BBT2016, to jest gdzieś na przeciwnej stronie continuum ;)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Używam taśmy izolacyjnej.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Czy carbął czy stal czy alu wszystko zależy nie od ramy (choć stal na wierzchu gorzej wygląda niż alu,szczególnie po zimie) co od jakości lakieru.

I tu się grubo mylisz - na powierzchni laminatu jest żelkot i jakas tam warstwa żywicy, wszystko to o parametrach nieporównywalnych z lakierami. Dopiero na to idzie lakier dekoracyjny, równiez w dobrych ramach dwuskładnikowy żywiczny.

Offline Mężczyzna anarchy

• Na forum od: 09.09.2015
Masz rację, muszę się mylić. Grubo.
Pierwszy raz słyszę o żelkocie...a nie czekaj, w starej książce z polibudy niejakiego Królikowskiego o tym pisali. W latach '90? :)
I w życiu nie miałem OLCVa o lakierze mocniejszym od stalówek genesisa czy wspominanych na tym forum nie raz Roninach. I na odwrót - super wytrzymałe lakiery na stali (szczególnie tej starszej daty) i byle jaki na alu czy carbonie.
Ja tylko napisałem, żeby nie zakładać coś z góry, uogólniać. W dodatku mówimy o torbach w ramę a nie uderzeniach od kamieni w ęduro.
Żadne prawdy objawione i jedyne (jak co niektórzy na tym forum)

Ale co ja wiem, nie maluję rowerów przemysłowo, nie startuję w zawodach, sypiam w nogach i drabiną przykrywam na noc.
« Ostatnia zmiana: 28 Mar 2019, 20:47 anarchy »

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
Jeśli jej usuwanie miałbym porównać do usuwania sławetnej folii odblaskowej z BBT2016
Tak, dokładnie o to mi chodziło :-)

Marek

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Tutaj troszkę  o skuteczności oklejania  ( od 3,30min)
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2019, 00:25 JUREK »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Gdzie warto kupić?

Tu metr kosztuje z przesyłką 60 zł
https://www.fabertec.pl/Oracal-270-Stone-Guard-126cm

Na allegro można kupić mniej, ale za to drogo
https://allegro.pl/oferta/folia-ochronna-na-progi-nadkola-blotniki-oraguard-7531674918

Ktoś z Krakowa miałby ochotę na kawałek? :P skrzysie.k?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Też bym trochę łyknął jak coś.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum