Autor Wątek: Wiatrówka wiosna-jesień  (Przeczytany 6724 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Wiatrówka wiosna-jesień
« 9 Kwi 2019, 15:08 »
Dziękuję za odpowiedzi. ehwj Twoja propozycja była pierwsza na liście awaryjnej.
Ostatecznie postanowiłem pójść trochę inna drogą. Szukałem jeszcze kurtki na deszcz i po przeczytaniu w wątku o deszczówce na wyprawę recenzji Gerwazego i skrzysie.k-a zdecydowałem się na Endurę MT500.
Jak coś to na biksterze jest za 750zł (można jeszcze cenę zbić o 50zł subskrybując newsletter), przy czym max. rozmiar L (ale na moje 190cm jest ok). Sklep niemiecki, ale wysyłka darmowa.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 11 Kwi 2019, 15:51 »
Ja mogę polecić ciuchy Endury . 

Obecnie mam endura z serii fs260 - do tego zastosowania pewnie trochę za ciepła , ale można znaleźć też typowe wiatrówki .

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Kwi 2019, 20:37 »
Od kilku dni testuję Karrimor Hot Earth Softshell i muszę przyznać, że mam dosyć pozytywne doznania. Kurteczka wyraźnie oddycha, materiał jest dosyć cienki i nie ma żadnego docieplenia, dobrze radzi sobie z wiatrem nawet w czasie obecnego ochłodzenia, jest lekka, ma przedłużany tył, krój jest dobrym kompromisem między "sportowym" a "cywilnym" a kolor żółci z nutą zieleni jest widoczny, ale nie wali po oczach, lekko elastyczny materiał dobrze leży, świetnie wykonane mankiety, dobra stójka, nie za duża nie za mała, duże kieszenie w dole, ściągacz na końcu kurtki.

Minusy. Brak wywietrzników pod pachami (zawsze lepiej jak by były), kieszeń na piersi dosyć mała i przynajmniej mój telefon tam nie wchodzi.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Gru 2019, 20:17 »
Miałbym możliwość kupienia tanio spodni z membraną Windstopper. Niestety krój jest niesty końca taki jak trzeba i musiałbym trochę zwęzić nogawki. Czy jest sens używać takich spodni z wyprutą podszewką z siateczki? Albo inaczej stawiając pytanie: czy bywają kurtki lub spodnie bez takiej siateczki?
« Ostatnia zmiana: 21 Gru 2019, 20:26 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Gru 2019, 20:50 »
są, mam dwie pary. Tylko wtedy to jest nieco inna membrana.

My home is where my bike is.

« 21 Gru 2019, 20:52 »
Czym się różni?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Gru 2019, 22:13 »
stary windstopper to była napylona biała membrana z otworkami. Nowy ma zgrzaną warstwę cienkiego materiału od środka.

co nie zmienia faktu, że membrana na tyłku wyciera się tak czy siak :D

A co do zwężania nogawek, to przecież te spodnie od gore mają dół jak hipisowskie dzwony, tylko mają wszyte ściągacze. Może po prostu dorób sobie rzepy do regulacji "szerokości" nogawek?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Gru 2019, 22:26 »
czy bywają kurtki lub spodnie bez takiej siateczki?
Wszystkie membrany 3L nie mają siateczki. Ale jeżeli nie masz 3L to wypruwając siateczkę szybko uszkodzisz membranę. Inny typ i siateczka ją chroni przed uszkodzeniem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 22 Gru 2019, 05:50 »
Dzięki za wyjaśnienie ;)

Aż tak hipisowsko wyglądać nie chcę. Spodnie mają rzepy, ale to nie wystarcza. W dodatku problemem jest to, że szersze spodnie się źle układają i nogawki są zbyt krótkie.

« 22 Gru 2019, 11:32 »
Spodnie zdaje się identyczne jak na poniższej aukcji, rozmiar M
https://allegro.pl/oferta/niebieskie-dresy-peak-performance-windstopper-m-8790315246?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Na mnie będę za krótkie (mam długie nogi), ale gdyby ktoś chciał mogę dla niego kupić. Powinny kosztować około 10 zł Stan bardzo dobry.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum