Autor Wątek: Siodełko  (Przeczytany 124812 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Siodełko
« 8 Kwi 2010, 15:28 »
Brooks ze sprężynami czy bez powinien być ultra-wygodny. Cena go zobowiązuje!
Chwilami się obawiam czy nie będę jedynym człowiekiem na Ziemi któremu na skórzanym siodle będzie niewygodnie ;)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Siodełko
« 9 Kwi 2010, 14:42 »
Moje też takie było twarde, jak było nowe- po czasie skóra się rozciągnęła i jest najlepsze na świecie :mrgreen: Jeśli chcesz to możesz tam od spodu poluzować troszkę śrubę naciągającą. Moja przygoda z Brooksem od początku maluje się super- nie dość, że na samym początku siodło było pretekstem do poznania Anooshki i Robba, gratis dostałem podpisany przez nich egzemplarz książki. Po siodełko jechałem ~60km i już czułem tyłek, spowrotem jechałem na Flyerze i z początku sprawiał wrażenie zbyt twardego. Po powrocie do domu, po ~130km nie czułem bólu- miałem jeszcze ochotę pojechać rowerem na "piknik" :lol:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Siodełko
« 5 Lip 2010, 12:58 »
kolejna rozkmina...
brooksy sporo osób ma, tylko że większość osób ma je w rowerach trekkingowych. Jaki się nada do bardziej agresywnej geometrii ? Brać ze sprężynami chyba jeśli w teren, hm ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Siodełko
« 5 Lip 2010, 13:50 »
To weź B17, jest bez sprężyn ;) Albo B333, jest w kategorii MTB/road, ale jest trochę droższy...

Offline Mateusz

• Na forum od: 13.06.2010
Siodełko
« 5 Lip 2010, 14:03 »
Mam to samo zmartwienie co Waxmund, mnie zaintereseował ten model: http://www.rowerystylowe.pl/brooks-standart-p-2222.html

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Siodełko
« 5 Lip 2010, 14:20 »
Mój brat ma B17 i jest zadowolony :P

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Siodełko
« 5 Lip 2010, 14:36 »
Dla mnie B17 przestaje być wygodne jak obniżę kierownicę poniżej siodełka. Zresztą zalecają takie ustawienie - max 1cm niżej.
No i teraz jak siadam na drugi rower ze zwykłym siodłem to jest trauma, nie wiem jak można jeździć na tak miękkim siodle.
ps. ale nie każdemu pasuje, są tacy co nie mogą się przyzwyczaić - Vagabond jak tam?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Siodełko
« 5 Lip 2010, 14:48 »
hm? na stronie producenta jakieś zalecenia ustawienia znalazłeś ?

dudi_, ja się pytałem czy lepiej z czy bez sprężyn....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Siodełko
« 5 Lip 2010, 15:10 »
Cytat: "Waxmund"
dudi_, ja się pytałem czy lepiej z czy bez sprężyn....

No to ja powiem, że zależy to chyba od geometrii i preferencji ;) Ja zakupiłem ze sprężynami i uważam to za dobry wybór. Tylko to skrzypienie...

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Siodełko
« 5 Lip 2010, 15:58 »
kolejna rozkmina...
brooksy sporo osób ma, tylko że większość osób ma je w rowerach trekkingowych. Jaki się nada do bardziej agresywnej geometrii ? Brać ze sprężynami chyba jeśli w teren, hm ?

ja tam mam brooksa flyera w rowerze górskim i jest ok :) lepiej wyglądałoby siodło bez sprężyn, ale nie chodzi przecież tylko o wygląd, ale też o wygodę i lekką amortyzację na kręgosłup ;) .. a tak w ogóle na opakowaniu było napisane, że to siodło jest właśnie do MTB/ Trekking

Offline Mateusz

• Na forum od: 13.06.2010
Siodełko
« 5 Lip 2010, 16:05 »
Pytanie do użytkowników sprężynowych bruksów:

Jak długo ich używacie?

Czy te sprężyny w trakcie użytkowania wykazywały jakieś tendencje do zepsucia się?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Siodełko
« 5 Lip 2010, 17:54 »
moje siodełko... nie jest tak że nie mogę się przyzwyczaić, tylko jest bardzo twarde w stosunku do innych egzemplarzy B17, co mnie denerwuje (ale wgniecenia w tylnej części siodła już się wyrobiły). Tyłek mnie nie boli od niego, ale już 2x na dłuższych dystansach miałem lekkie odparzenie, choć nie wykluczam że to kwestia wkładki.
Teraz szukam po aptekach lanoliny, zgodnie z radą Mietka i będę smarował

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Siodełko
« 5 Lip 2010, 22:35 »
hm? na stronie producenta jakieś zalecenia ustawienia znalazłeś ?

Już nie pamiętam gdzie to wyczytałem.  Może w jakiejś ulotce co była w kartonie.
Ja musiałem kombinować z ustawieniem, nawet minimalne zmiany kąta, zadziwiająco dużo zmieniały  w wygodzie. Naprawdę było to dziwne, z żadnym poprzednim siodłem nie wyczuwałem aż takich różnic.

Tu jest takie brooksowe mini faq:
http://www.esande.net/features/newbrooks.html
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Siodełko
« 6 Lip 2010, 00:36 »
Jeśli o mnie chodzi to sprężynowy brooks jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Ogólnie jeśli chodzi o typ siodła do geometrii - to im bardziej pochylona sylwetka tym węższe siodło powinno być. Jak pionowo to szeroka kanapa, jak pochylona turystycznie to b17/flyer a jak sportowa to swifty i takie tam... ;)
I tyle.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Siodełko
« 6 Lip 2010, 01:25 »
Cytat: "Michał Wolff"

Waxmund - i Ty w klanie Brooksa? Taki wycinak? :shock:  
W rowerach o sportowej geometrii zwyczajnie się tego nie montuje - - bo i większego sensu nie ma, im bardziej sportowy rower, tym mniej ciężaru wisi na siodle

ehh.... wiem wiem, zawiodłem :P
Sam się zastanawiałem długo. Ale wg mnie w tego typu rowerach głównie nie montuję się takich siodeł ze względu na wagę i wygląd.... A mój rower z bagażem będzie i tak niesamowicie ciężki, więc te 0,5kg więcej za wygodne siodełko (oby) jakoś przeżyję. Przed wyjazdem trochę je rozjeżdżę, jeśli okaże się złe, to najwyżej sprzedam za połowę ceny... i będę mieć spokój do końca życia z brooksami  :wink:

Niektórzy zakładają brooksy do agresywnych geometrii....
http://www.pbase.com/canyonlands/image/123439306
http://www.pbase.com/canyonlands/image/123439293

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum