Autor Wątek: Siodełko  (Przeczytany 124831 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Siodełko
« 27 Paź 2010, 23:03 »
Od początku tego sezonu mam Author ASD Ergogel i po ponad tysiaku jedyne co mnie nie boli to pupa (nawet bez pampersa). :)

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
Siodełko
« 27 Paź 2010, 23:15 »
Nie jeździłem na żelowym siodełku, ale wyczytałem opinie na www.downtheroad.org, że żel z czasem się przemieszcza. tam gdzie jest ugniatany ma przepływać do miejsc gdzie nie jest. Z punktu widzenia fizyki to logiczne. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Interesują mnie te "konwencjonalne siodełka" z pianką. Jeśli ktoś ma do polecania jakiś konkretny tańszy model dowolnej firmy to niech wali :)

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Siodełko
« 27 Paź 2010, 23:25 »
Ja mogę polecić siodełka marki WTB.

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
Siodełko
« 28 Paź 2010, 18:06 »
Zdecydowana większość siodełek ma piankę. W takiej czy innej postaci, jakości, ilości. Ja używam Specialized (z tej kategorii, piankowej), ale na touring biorę Brooksa B17 (skóra oczyfizda).

Offline Pawel90

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 05.01.2009
    • http://rasiu.bikestats.pl
Siodełko
« 28 Paź 2010, 19:56 »
Cytat: "niunias"
hej,

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś o siodłach Authora z linii ASD? Wolałbym wygodne siodełko w niewielkiej cenie, bo muszę oszczędzać. Szukam siodełka do jazdy wszędzie i po wszystkim (z grubsza :) ), a mam sztywnego trekinga. Wierzę, że istnieją rzeczy Dobre i Tanie, jak wino z Biedronki, ale czy siodełka ASD do nich należą? Czy, ktoś ma już jakaś opinię o ich wytrzymałości tzn. czy kilka sezonów przetrwają?

Ja ujeżdżam to siodło od prawie 3 lat (2 listopada będzie równo 2 lata :D ) i 8kkm. Uważam, że jest naprawdę wygodne, trasy >100km i dupsko nie boli  :wink:  Mój maksymalny dobowy przelot to prawie 200km i nawet wtedy też nic nie bolało, poza nadgarstkami i kolanem.
Po 8kkm  nie widać śladów zużycia, jedynie napis z boku trochę się starł.
Odpowiadając na pytanie czy przetrwa kilka sezonów, odpowiadam: tak! Przetrwa i będziesz zadowolony. Ty i Twoja d..a  :D

Offline niunias

Siodełko
« 29 Paź 2010, 00:41 »
Dzięki, za odpowiedź. Jutro w sklepie obmacam te siodełka.

Szkoda psuć wyglądu roweru, bo oryginalne siodełko GT wygląda pięknie, ale tyłek to jednak ważna część człowieka...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Siodełko
« 30 Paź 2010, 08:20 »
Niunias, nie wiem, o którym dokładnie siodełku piszesz, ale ja mam to:
http://velo.com.pl/produkty/?m=0&pk=%&id=1137
Przebieg: ok. 25 kkm w dwa sezony. Napisy wytarte, poza tym trzyma się dobrze. Jeśli chodzi o bolesność, to jest dobre, ale nieidealne. Na trasach dłuższych niż 150 km zdarza mi się czuć tyłek. jednak na trasach do 300 jest to w sumie delikatny dyskomfort. Dopiero powyżej tego robi się niekiedy z tyłu mała rzeźnia ;)

No i wyprawy: jadąc dzień w dzień po 7-8 godzin po około 2 tygodniach zaczynam go nienawidzić ;) Konkretne to pojawiają mi się wypryski, które podchodzą ropą i bolą niewąsko (przepraszam za "apetyczne" szczegóły). Jest to ewidentnie związane z zerową wentylacją i ciągłym zapoceniem, ale obawiam się, że na to właściwie nie ma sposobu (chyba że istnieją siodełka z siatki?)
Podsumowując: lepszego (dla siebie!) póki co nie znalazłem ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Siodełko
« 30 Paź 2010, 10:20 »
Też używałem tego co aard przez 3 lata i byłem z niego zadowolony, teraz mam Brooksa i chyba na przyszły sezon wrócę znowu do tego Authora ErgoGel'a

Offline Pawel90

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 05.01.2009
    • http://rasiu.bikestats.pl
Siodełko
« 30 Paź 2010, 11:27 »
Ja właśnie pisałem o tym co ma aard i miał Symfonian
Chyba mamy podobne 4 litery  :lol:

Offline majchers

Siodełko
« 30 Paź 2010, 18:57 »
Dupska macie Panowie inne, więc co tu dyskutować! Każdy musi znaleźć swą miłość sam! :twisted:  
Tak w życiu, jak i w siodełkach...  :roll:

Offline niunias

Siodełko
« 31 Paź 2010, 00:35 »
Dzięki za odpowiedzi.

Moim zdaniem, dyskusja o siodełkach jest jak najbardziej zasadna. Racja, każdy jest trochę inaczej zbudowany, ale siodełka to nie buty i w pewnym przedziale cenowym jest mały wybór. Siodełka nie występują też w kilkunastu rozmiarach. Myślę, że jak kogoś tyłek boli po kilku km (np. mnie na moim GT robionym przez Velo) to większości też nie podejdzie. W podobnych cenach jakie śpiewają sobie za Authora jest jeszcze Accent.

Chodzi mi o modele Mega TT, SuperSport, Tecno. Nie mogłem dzisiaj pójść na oględziny, ale to zrobię.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Siodełko
« 3 Lis 2010, 07:00 »
Od ponad trzech lat eksploatuję siodełko Authora o którym pisze Miki. Przejechałem już na nim ponad 49 kkm w tym sporo tras długich i chwalę sobie. Nawet po BB Tour nie ból siedzenia był problemem( a tego się obawiałem), tylko ogólne zmęczenie i niewyspanie :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Siodełko
« 3 Lis 2010, 08:41 »
Widzę, że mam rekomendowane siodełko przez specjalistów od siedzenia. ;)

Brooks do domu!!!

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Siodełko
« 3 Lis 2010, 14:52 »
przecież tyle razy pisano że każdy tyłek jest inny i siodełko trzeba dobierać indywidualnie. Pan A przejedzie na nim 500 km bez problemu, ale już Pan B po 150 będzie miał problem

Offline majchers

Siodełko
« 3 Lis 2010, 15:58 »
vagabond - śfiente słowa! też tak tfierdzę, ale ludzie lubia se pogadać od czasu do czasu, ale i tak wybiorą (kupią) swoje  :lol:
yoshko - a widzisz! słuchaj co mówią inni; nie że Brooks do zupy, ale że tyłki mamy każdy inne! :roll:
P.S. W moim przypadku BROOKS RULES !  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum