Autor Wątek: Siodełko  (Przeczytany 124852 razy)

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
Odp: Siodełko
« 16 Lip 2011, 17:45 »
Ma ktoś jeszcze z Was to siodło: Lookin Athletic Men ?? Jeśli tak, to jak się Wam na nim jeździ ? Bo ja kupiłem sobie to siodło do nowego roweru, tylko że jeszcze nie miałem okazji przetestować go na dalszej trasie. Nie wiem, czy nie będzie przeszkadzał(obtarcia, jak pisze poprzednik) trochę zbyt szeroki nos siodła :>  Jeżdżąc jak na razie po mieście było ok, nie czuć że się siedzi, dobrze tłumi drgania.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 16 Lip 2011, 18:32 »
Ja się zaczynam zastanawiać czy nie zainwestować w przyszłości w siodełko bez noska. Jeździ jakiś facet na czymś takim? Jak tak to w jakim stanie są jego 4 litery ?  :wink:

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Lip 2011, 19:02 »
Ja się zaczynam zastanawiać czy nie zainwestować w przyszłości w siodełko bez noska. Jeździ jakiś facet na czymś takim? Jak tak to w jakim stanie są jego 4 litery ?  :wink:
Dłuższy nosek to moim zdaniem wygoda, można do przodu i do tyłu się przesuwać w trakcie jazdy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 16 Lip 2011, 21:15 »
ale przerabiam go na trekkinga, dlatego szukam też mostka, z dużym stopniem pochyłu, ale wracając do tematu, czy moglibyście poradzić mi jakieś bardzo wygodne siodełko, szerokie, na dalekie trasy trekingowym rowerem,

Osobiście nie mam pewności, że wysoko ustawiona kierownica polepsza sprawę przy długotrwałej jeździe. Mi pomogło obniżenie kierownicy, ale nie jakieś dramatyczne, tylko tak 1-2 cm poniżej siodełka.
Brooks B17 dość dobrze sprawdza się w takiej konfiguracji, ale wąskie siodełko w szosówce również.
« Ostatnia zmiana: 16 Lip 2011, 21:17 cinek »
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
« 18 Lip 2011, 11:41 »
Pewnie mniej skrzypi  ;D

Moje B17 skrzypiało okrutnie dopóki nie odkryłem, że to metal a nie skóra tak daje. Dokładniej śruba napinająca.
Jeden mały psik wd40 rozwiązał sprawę :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Sie 2011, 16:01 »
Kupiłem jakiś miesiąc temu siodło selle san marco era K, ale dopiero teraz mogę coś konkretnego o nim powiedzieć.
Leciutkie, wąskie szosowe siodło, teoretyczny brak wycięcia po środku siodła - po przejechaniu paruset km wgłębienie generuje się samo, ale za nim to nastąpi jest masakrycznie niewygodne.
Nierówności asfaltu tłumi elastomer i pręty cr-mo, środek siodła ugina się pod ciężarem ciała.
Całość bardzo precyzyjnie złożona, brak zastrzeżeń pod tym względem.
Waga około 250g, cena 115zł z przesyłką do polski.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 20 Sie 2011, 20:27 »
A może coś takiego ?

:)

Widziałam ostanio coś podobnego na jednym z rowerów zaparkowanych u mnie pod pracą i w pierwszej chwili wydało mi sie bardzo zabawne, jednak zaczęłam się nad tym zastanawiać i może się okazać że to jest naprawdę wygodne;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 15 Wrz 2011, 14:06 »
Pożyczyłem od Waksmunda Brooks Flyera na próbę... Generalnie fajnie sie jeździ tylko się okazało, że mam chyba dupę szeroką, bo siedzie dosłownie na tych gwoździach ;) Ma ktoś jakąś radę? Może damski Flyer byłby dobry? Nie chcę szerokiego B66, bo mam kierownicę dosyć nisko.

Drugie pytanie: co robicie z Brooksem, kiedy trzeba cały dzień jechać w deszczu?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 15 Wrz 2011, 14:32 »
Też na swoim Brooksie siedzę na gwoździach ale mi to nie przeszkadza.

Jest specjalny przeciwdeszczowy pokrowiec, ale ja zamiast niego używam zwykłej reklamówki.
http://www.chillride.pl/details:5028/brooks+pokrowiec+l

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 15 Wrz 2011, 15:19 »
Jest specjalny przeciwdeszczowy pokrowiec, ale ja zamiast niego używam zwykłej reklamówki.

i jak jedziesz to siedzisz na reklamówce? Mi się zawsze wydawało, że dostatecznie zasłaniam siodełko swoimi pośladkami... na tyle dostatecznie, że w deszczu się biednemu siodełkowi nic nie stanie ;)

P.S. ale ja nie mam brooksa :D

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 15 Wrz 2011, 17:58 »
Drugie pytanie: co robicie z Brooksem, kiedy trzeba cały dzień jechać w deszczu?
Weź kawałek cienkiego ortalionu lub tp. materiału (np. takiego ze starego parasola - wytnij kształt zbliżony do rzutu pionowego siodełka (tylko z odpowiednim marginesem (ok. 5 cm), obszyć po obwodzie tak aby powstał kanalik, gumka do majtek i wuala ;)

Zapomniałbym dodać - jak zaczyna padać deszcz to na siodełko trzeba założyć  :P

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 17 Wrz 2011, 16:31 »
Podczas nocowania w terenie też takie zabiegi z siodełkiem stosujecie? Przecież zawsze może spaść deszcz..

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Wrz 2011, 17:50 »
Podczas nocowania w terenie biorę siodełko do namiotu. NB nie tylko brooksa.

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 17 Wrz 2011, 17:53 »
Hmmm..ciekawe.  Można wiedzieć po co?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Wrz 2011, 19:33 »
Można.
Brooksa dlatego, że moim zdaniem dla skóry nie będzie najlepiej jak się będzie na niej skraplać woda (rosa).
A "nie-brooksa" trochę z przyzwyczajenia, a trochę z (pewnie irracjonalnej) obawy,  że rano go mogę nie zastać na rowerze.

Roboty z tym dużo nie ma i jakoś się przyzwyczaiłem tak robić.
Nie twierdzę, że to jedyne słuszne postępowanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum