Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Kwi 2025, 19:45
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Siodełka i sztyce
»
Siodełko
Strony:
<< Poprzednia
1
2
[
3
]
4
5
6
7
...
32
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Siodełko (Przeczytany 134214 razy)
Bolo Perez
Gość
Siodełko
«
7 Mar 2009, 18:18 »
Brooks jest po prostu the best!
Dla mnie siodełko to najważniejsza część roweru. Do wszystkich innych się łatwo przyzwyczaić, natomiast do siodełka - już niekoniecznie, a na pewno nie od razu.
Składając swój rowerek (kurcze, to już 6 latek minęło...
) kupiłem w cykloturze legendarny Brooks B17. Miodzio! Parę miesięcy je formowałem swoim ciężarem
, początkowo były drobne problemy z wygodą, ale przy skórze to naturalne. Potem tak się dopasowało, że przez kolejne kilka lat ani razu nie odczułem najmniejszego choćby dyskomfortu. Dlatego za nic w świecie bym nie kupił innego.
Ważna natomiast rzecz - skórę trzeba chronić przed deszczem i co jakiś czas smarować mazidłem. Może służyć dziesięciolecia... Tylko raz mi zaczęło skrzypieć, to je trochę podregulowałem śrubą i było ok. Reasumując - bardzo polecam Brooksa.
tomeko
Miasto: Radzików
Na forum od: 11.01.2008
Siodełko
«
7 Mar 2009, 20:26 »
Cytat: "Bolo Perez"
potwierdzam, używam modelu Flyer
Reasumując - bardzo polecam Brooksa.
ja również
Joseph
Miasto: Gdańsk / Lublin
Na forum od: 02.06.2008
Siodełko
«
7 Mar 2009, 20:48 »
W holendrze mam Leppera, również sobie chwalę
Quapcio
Miasto: Laski k/Wwy
Na forum od: 09.07.2008
Siodełko
«
7 Mar 2009, 21:17 »
A co najlepiej zrobić w przypadku posiadania więcej niż jednego roweru?
Bo właśnie zaczynam odczuwać i przyzwyczajać się do drugiego siodełka
(rower do jazdy na lekko) i zastanawiam się co będzie jak usiądę na sakwowy...
Co jest najlepiej? Być twardym i zaadoptować się do obu? Mieć 2 takie same siodełka? Kupić sobie Brooksa i przedkładać?
rafalb
Miasto: Łuków/ Gdynia
Na forum od: 26.03.2008
Siodełko
«
7 Mar 2009, 21:43 »
Powiem szczerze, że jak jadę gdzieś- na obóz harcerski np. i wiem, że będziemy jeździć na rowerach z wypożyczalni to biorę ze sobą pedały i siodełko. Jak to dla Ciebie nie problem i często nie zmieniasz rowerów to przekładaj.
www.wciazwdrodze.blogspot.com
Bolo Perez
Gość
Siodełko
«
7 Mar 2009, 21:58 »
Mam dwa rowery. Jeden "normalny", drugi "złom" do codziennego użytku. Na szczęście mam podobne siodełka, to znaczy w "złomie" tez skórzane, taka jeszcze czechosłowacka wersja Brooksa. Więc jakiejś dramatycznej różnicy nie czuję. Ale fakt, pewien problem może być, jak się ma różne siedziska.
Wydaje mi się, że pomysł RafałaB jest dobry. Też się wybieram niedługo w miejsce, z którego mam zamiar zrobić sobie średniej długości wypad rowerowy. Po zastanowieniu, doszedłem jednak do wniosku, że transport roweru w to miejsce byłby tylko niepotrzebnym kłopotem, zwłaszcza, że istnieje możliwość pożyczenia sprzętu. I właśnie wymyśliłem, ze wezmę tylko siodełko i pedały. No może jeszcze parę innych drobiazgów, ale te dwa na pewno.
Quapcio
Siodełko
«
7 Mar 2009, 22:36 »
to chyba będę przekładał
ale chwilowo jedyną część marketowgo roweru, która przetrwała próbę lat (nosi nawet ślady moich psów i upadku w maliny ale i tak nie zamienię go na inne
) a nie Brooksa... (a z czasem kto wie?
)
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
Siodełko
«
8 Mar 2009, 11:19 »
chyba nikt nie wie quapcio :] btw, troche niezrozumiale to napisales, przynajmniej dla mnie
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
aard
Miasto: Wiedeń
Na forum od: 15.08.2007
Siodełko
«
8 Mar 2009, 14:00 »
Ja też nie kumam postu Quapcia
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p
rafalb
Miasto: Łuków/ Gdynia
Na forum od: 26.03.2008
Siodełko
«
8 Mar 2009, 14:02 »
Quapcio
, może nam to rozrysuj?
www.wciazwdrodze.blogspot.com
Quapcio
Siodełko
«
8 Mar 2009, 14:22 »
no to będzie po kolei bo, rzeczywiście trochę zamotałem...
nie wiem nawet który post mam "rozrysować" bo oba są z deka pokręcone ale cóż... chyba chodzi głównie o drugi
Raczej nie będę w stanie jeździć na dwóch rowerach na raz
. Tak więc posiadanie dwóch siodełek skórzanych, które muszą się "uklepać" jest raczej marnym pomysłem no i kupowanie dwóch jednakowych o sensownej jakości jest nieopłacalne, więc raczej za jakiś czas kupię sobie jedno ładne skórzane siodełko
.
Sądzę, że będę w stanie (zainspirowany pomysłem zabierania swojego siodełka - okaże się zresztą
) przekładać siodełko do aktualnie używanego aby nie doprowadzić swoich szanownych czterech liter do rozstroju
Natomiast reszta to była dygresja o tym, że i w marketowym rowerku może się trafić jakaś perełka - choćby siodełko "noname". W starym rowerze zmieniłem wszystko oprócz niego (no i jeszce ramy i widelca
)
Mam w piwnicy jakieś 2 czy 3 siodełka, które kupiłem aby zastąpić je po wypadkach z kochanymi pieskami (pazurki i zęby
) oraz pożyczeniu roweru siostrze (gdy rower upada w maliny to uwierzcie - imitacja skóry tego nie lubi) ale siodełka te, w porównaniu, są (albo może właśnie nie są) do dupy...
Tylko muszę teraz sprawdzić czy może średnica sztycy podsiodłowej jest jednakowa. Bo jeśli tak to może wystarczy przekładać je razem ze sztycą (narysować 2 kreski aby od razu ustalać odpowiednią wysokość?
)
Tylko wtedy jeszcze zostaje ewentualny problem kąta pod jakim jest ustawiona sztyca...
Zobaczę i ewentualnie opowiem o przygodach
(starając się pisać w sposób zrozumiały dla przeciętnego śmiertelnika
)
PS. Tak było lepiej?
aard
Miasto: Wiedeń
Na forum od: 15.08.2007
Siodełko
«
8 Mar 2009, 14:27 »
Do mnie dotarło. Ale ja nie jestem przeciętnym śmiertelnikiem
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p
Quapcio
Siodełko
«
8 Mar 2009, 15:10 »
ale jak przeciętny zrozumie to i ponadprzeciętny da sobie radę
blindbob
Miasto: krakow
Na forum od: 03.03.2009
Siodełko
«
8 Mar 2009, 15:50 »
ja uzywam Brooks fleyer (to b17 tylko ze sprezynami ) i sprawuje sie bardzo dobrze, a skrzypi skora bo amortyzuje i smaruje tylko specjalna pasta brooksa do siodelek skorzanych
polecam brooksa kazdemu dlugodystansowcowi
prawie wszyscy maja brooksa :
http://www.pbase.com/canyonlands/fullyloaded
blindbob
Miasto: krakow
Na forum od: 03.03.2009
Siodełko
«
8 Mar 2009, 20:29 »
mysle ze oni nie maja brooksa bowiem brooksy sa ciezkie a imagis jakby nie bylo to wyscig....i dlatego wybieraja produkty lzejsze niz taki brooks ze sprezynami....
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
[
3
]
4
5
6
7