Autor Wątek: Siodełko  (Przeczytany 124909 razy)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Odp: Siodełko
« 5 Cze 2018, 16:16 »

I tak będzie do końca jego dni. Pomyśl, co by było, jakbyś kupił Flyera ze sprężynami!

Mój się idealnie ułożył po tym, jak zmókł podczas ulewy.

Posiadam właśnie Flyera ze sprężynami i nie jest najgorzej. Zrobiłem na nim niecałe 4000 km, jest wygodnie i chyba ciszej. Albo już się przyzwyczaiłem ;)
W każdym razie mam w planach nowy, lżejszy rower i wymianę na Brooksa bez sprężyn.

Miał ktoś porównanie Brooksa sprężynowego i "zwykłego"? Jak z komfortem?

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 5 Cze 2018, 16:20 »
Jak już pisałem- olej na skrzypienie nie pomógł. Ani proofide na poszycie. To kupa archaicznego złomu jest po prostu.
Ostatnio zauważyłem, że po przesmarowaniu siodła smarem, zaczęło być głośniejsze...?? Aż sprawdzę dzisiaj czy rzeczywiście, bo ostatnio jeździłem trochę i nie myslałem o skrzypieniu.
Może trzeba siodło naciągnąć śrubą? Chociaż na ten temat są różne zdania. Ja w zasadzie ruszyłem śrubą może o pół obrotu lub mniej na te 4000 km.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Cze 2018, 16:43 »
Nic nie daje ani śruba, ani smarowanie elementów stelaża smarami/olejami, ani smarowanie poszycia Proofide. Przynajmniej w moim pechowym B17, którego śmierć jest już w moim rowerze przesądzona. Coś, co wg Kony miało być atutem Sutry, jest jej jedynym słabym punktem.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 5 Cze 2018, 19:41 »
Rzeczywiście dziwna sprawa. Zrobiłem przed chwilą parę kilometrów i u mnie jest cicho, czasem się coś odezwie, ale trzeba się przysłuchiwać.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 5 Cze 2018, 19:46 »
Czym nasmarowałeś?

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 5 Cze 2018, 19:53 »
Skórę tym preparatem Brooksa - smaruję raz na pół roku. Natomiast stelaż kiedyś spryskałem bodajże wd40 (już nie pamiętam) i przestało skrzypieć na jakiś czas. Po niedługim czasie zaczęło znowu, ale teraz już mam cicho.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 5 Cze 2018, 19:57 »
Wóde nie próbowałem, muszę przetestować. Psiknąłeś między podkowę z tyłu a skórę. bo u mnie to najbardziej skrzypi?

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 5 Cze 2018, 20:07 »
Z tego co pamiętam to psiknąłem między śruby mocujące sprężyny i w stelaż/nosek siodełka. Między skórę nie dawałem preparatu. Z resztą ze zlokalizowaniem skrzypienia wcale nie jest tak łatwo.
Jak już pisałem, dość dawno używałem wd, ale jeśli mnie pamięć nie myli to byłem przekonany, że skrzypi tył siodełka. A skrzypiało z przodu.

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
« 5 Cze 2018, 22:05 »
Ktoś wie, jak to jest z tymi siodełkami?

W Krossie miałem śmieszne, przedwojenne, skórzane siodełko pomalowane na czarno. Było na sprężynach i bolał mnie po nim tylko tyłek, a i szybko mi przechodziło.

A w trekkingu teraz mam siodełko ,,niewieśniackie, takie jak trzeba", z gąbki i bez sprężyn..
No i bolą mnie mocno korzonki po każdej wycieczce. I to cały tydzień później bolą :(
A na tamtym śmiesznym, skórzanym nic takiego nie miało miejsca.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 5 Cze 2018, 22:21 »
Może po prostu akurat się zestarzałeś? Mój dziadek też mawiał, że przedwojennej wódki mógł wypić więcej i w ogóle go potem głowa nie bolała.

Z doświadczeń Brooks B17 kontra Fizik Antares mogę powiedzieć, że Antares jest wygodniejszy pod każdym względem ina każdym dystansie.

Na Brooksie przejechałem 4000km i jakoś się nie ułożył, Antares był super wygodny od 1 km. Wciąż na nim jeżdżę w szosówce.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 6 Cze 2018, 00:35 »
Brooks B17 nie jest do szosy, bo siedzisz we wgłębieniu i do tego jest zbyt szeroki. Bardzo fajnie sprawdza się za to w mtb gdzie pozycja jest bardziej wyprostowana i nie jeździ się po siodle przód-tył. Wersja Narrow to za to dla mnie koszmar, niezależnie jakiego typu rower by to nie był.

Ten Fizik wygląda właśnie na dobre siodło do szosówki. Płaskie, z dosyć szerokim przodem. Mam kilka o dosyć podobnym kształcie, kosztowały mnie 20 - 35 zł :P Można też kupić Brooks Cambium C17 - bardzo wygodne siodło dla snobów.

* też wierzę w miłość od pierwszego siedzenia
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 6 Cze 2018, 21:26 »
 worek_foliowy:
"Można też kupić Brooks Cambium C17 - bardzo wygodne siodło dla snobów."

Właśnie wczoraj przywiózl kurier C17, kupiłem bo mi się podobalo i z ciekawości .
Dzisiaj przejechałem 60 km po gruntówkach i po bruku.
Tyłek nie sygnalizowal niedogodności, co mi się bardzo spodobalo,
zostanie z nim w stałym kontakcie.

ps.
Worek dla ścigantów jest C13 lub C15
https://www.brooksengland.com/cambium/C13/
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2018, 22:37 JUREK »

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 14 Kwi 2019, 21:25 »
Od jakiegoś czasu Brooks zamontowany jest w Anyroadzie. I sprawdza się lepiej niż w crossie. Właściwie na trasach ok 100 km żadnych dolegliwości. Więcej jeszcze tym rowerem nie jechałem. Tyle że Flyer pasuje do tego roweru jak pięść do oka ;) I jest ciężki. Czasem myślę nad zmianą na B17 bez sprężyn. No ale jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 22 Kwi 2019, 21:49 »
Jeśli komuś wychodzi w badaniu siodełko o szerokości 140-150 mm, w/g notacji Selle Italia - siodło
o oznaczeniu L1 (szerokie - bez "dziury") - to śmiało mogę polecić klasyczne Selle Italia Flite 1990.

W ostatnich miesiącach wymieniłem obydwa (w MTB i trekkingu) na ten model w wersji "Titanium"
 - i jestem całkowicie  zakochany w tym sprzęcie . Co prawda wydałem na to majątek jak dla mnie , ale cóż - mój tyłek chyba potrzebował takiego komfortu  ;D

Offline Mężczyzna Chrismel

• Miasto:
  • Na forum od: 14.04.2019
« 24 Lip 2019, 13:55 »
Ergon ST Core - czy ktoś z Was wie cokolwiek na temat tych siodełek ? Szukałem w necie i informacji lub opinii praktycznie brak. Dzwoniłem do polskiego dystrybutora ale z uwagi na praktycznie zerową sprzedaż zrezygnowali ze sprowadzania siodełek Ergon. Cena (150 euro) sugerowałaby jakąś niemal rewolucyjną technologię ale czy tak jest faktycznie ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum