Autor Wątek: piasta tylna  (Przeczytany 18569 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: piasta tylna
« 23 Kwi 2020, 23:08 »
W temacie tylnej piasty: przy trochę mocniejszym pedałowaniu słychać chrobot, wcześniej był on słyszalny tylko na bardzo stromych ściankach. Przy jeździe na luzie raczej cisza. Co tu mogło się zadziać? Zeżarte zapadki w bębenku?

Znalezienie źródła trzasków to 75% sukcesu  ;)
Zależy od piasty, w części dostęp do bębenka jest bardzo łatwy, więc stan zapadek sprawdzić łatwo

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Kwi 2020, 13:50 »
Nieregularne chrobotanie często powoduje uszkodzona kulka w łożysku.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 24 Kwi 2020, 16:51 »
dwa łożyska maszynowe, które nie przenoszą obciążenia.

FAG z bębenka.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Kwi 2020, 16:57 »
Nie przenoszą obciążenia koła. Wyjmij bębenek i włóż piastę w haki. Jak piasta jest zapleciona, to w tym momencie masz efektowną hulajnogę do dyspozycji.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 16 Cze 2024, 19:20 »
Cześć,

W tylnym kole z przebiegiem około 20 tkm, pojawił się luz na bębenku (kaseta chodziła wyraźnie na boki). Postanowiłem to sprawdzić. Niestety bieżnia od strony kasety trzymająca kulki nie bardzo chciała wyjść. Próbowałem ją lekko wybić. Mimo to nie wychodziło... w końcu udało mi się ją wyjąć, ale do niczego się już nie nadaje  :(

I tu pytanie, czy taką część można dostać? Próbowałem wpisywać pod nazwą bieżnia, kołnierz i nic... może da się wymienić cały środek piasty razem z bębenkiem? Koła są marki Oval (czyli pewnie nic specjalnego). Na piaście jest napis Oval Concepts.

Dodatkowo na stożkach piasty widać coś jakby wżery tam gdzie stykają się one z kulkami.

« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2024, 19:31 Felek »
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Felek

« 16 Cze 2024, 19:34 »
Zdjęcie stożka, część jest wygładzona, na 1/3 obwodu jest chropowata powierzchnia z wgłębieniami na odległość kulek. I tak jest w obu stożkach po lewej i prawej stronie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 16 Cze 2024, 19:48 »
'oval' kojarzy mi się z rowerami od Fuji - może ktoś akurat sprzedaje na części zbliżone koła, tylko nazwa inna? Bo zakładam, że to oem prosto z Chin, więc w Europie części zamiennich pewnie oficjalnie nie dystrybuują  :icon_redface:

Offline Mężczyzna Felek

« 16 Cze 2024, 20:00 »
Te koła dostałem po reklamacji, w której zgłosiłem pęknięcia przy nyplach w obręczach Alexrims.

Rower ma dość obciążony tył na wyprawach.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Cze 2024, 21:15 »
Oval -  trudno będzie znaleźć oryginał, na konusach - to będzie konstrukcja shimanopodobna.
Czyli: bębenek przykręcany do piasty tuleją, bieżnia łożyska jest w bębenku, konusy M10x1.

Konusy (stożki) można (po sprawdzeniu gwintu = M10) dokupić schimanowskie (są do wymiany razem z kulkami).
Ta pokrzywiona podkładka to mi wygląda na uszczelnienie wciskane do bębenka (tak jest w shimano), mozna wyprościć i spróbować wcisnąć w bębenek, możliwe że będzie tam lekko ocierało o konus - powinno sie dotrzeć :)

No i ten luz na bębenku - bez osi i konusów powinien sie kręcić "pykać" a w drugą stronę zazębiać bez przepuszczania, może miec minimalny luz.

Offline Mężczyzna Felek

« 17 Cze 2024, 06:11 »
Sinuche dziękuję! To co piszesz ma sens i pasuje do tego co zastałem w piaście. To uszczelnienie siedziało tak mocno, że nie sposób to było wyciągnąć. Próbowałem wybić i efekt jest jaki jest.

Piszesz, że to uszczelnienie... Czy to oznacza, że bez tego też pojeżdżę tylko środek może się szybciej syfić?

« 17 Cze 2024, 06:59 »
No tak.

Były różne wersje, taka superszczelna ma na konusie podobny krążek, tylko mniejszy i odwrócony- zachodzą na siebie i nie przepuszczaja nawet wody.
Prostsza wersja to plastikowy (nylonowy) krążek wciskany w bębenek, średnica wewnętrzna dopasowana do konusa.

Coś tam jednak trzeba dać aby osołonić kulki przed pyłem - inaczej szybko się będzie zużywało łożysko.

Ta uszczelka jest w komplecie z bębenkiem zwykle sprzedawana.

Offline Mężczyzna Felek

« 17 Cze 2024, 07:10 »
Rozumiem, po drugiej stronie odpowiednikiem tej metalowej uszczelki jest gumowa. Mogę spróbować naprostować tę uszczelkę i wcisnąć ją z powrotem.

Napisałeś jeszcze coś takiego: "No i ten luz na bębenku - bez osi i konusów powinien sie kręcić "pykać" a w drugą stronę zazębiać bez przepuszczania, może miec minimalny luz."

Czy to znaczy, że z niewielkim luzem można jeździć? Bo nie wiem, czy dobierać się do bębenka... tam podobno są 3 podkładki o różnej grubości i by usunąć luz można jedną z nich (najcieńszą) wyjąć. Czy na razie, póki jest jak piszesz, że bębenek się kręci a w drugą stronę zazębia, zostawić to w spokoju?

Offline Mężczyzna Felek

« 17 Cze 2024, 07:42 »
Prostsza wersja to plastikowy (nylonowy) krążek wciskany w bębenek, średnica wewnętrzna dopasowana do konusa.

Znalazłem coś takiego, co odpowiada rozmiarom mojej uszczelki:

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-bebenka-glowki-piasty-shimano-y3c703000-7521701663

Tylko to wygląda na gumowe.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 17 Cze 2024, 08:00 »
piasty które teraz dają fabrycznie w rowerach (poza drobnymi wyjątkami, tzn rowery wyraźnie droższe) są raczej marnej jakości. Byle z ceny zbić a przerzutki oczywiście dają lepsze bo marketingowo to lepiej sprzedać.

« 17 Cze 2024, 08:12 »
W kwestii tej uszczelki to znalazłem w garażu używkę. Z piasty Shimano, stalowa, średnica zewnętrzna 29.6, wewnątrz 20mm.
Problem to wewnętrzna średnica, w mojej (mam komplet z osia i konusami) pasuje do konkretnego konusa który  ma rowek a w nim siedzi gumowy oring - stąd ta średnica 20mm. Dla innych konusów średnica może być inna.

Ten podlinkowany powinien spasować, to guma, dopasuje się (najwyżej nie będzie super uszczelnienia).

W zasadzie to mogę sprzedać całość :)
Jeden konus nie jest idealny, ale powinien jeszcze wytrzymać kilka tyś.
Po południu mogę wrzucic fotki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum