Autor Wątek: Polska-Syberia 2019  (Przeczytany 1637 razy)

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
Polska-Syberia 2019
« 4 Kwi 2019, 14:40 »
Witam.

Wybrałbym się w taką 3 miesięczną podróż (bo chyba wiza jest do 90 dni), w poprzednich latach planowałem jednak mi nie wyszło z różnych powodów. Teraz jestem gotowy.
Start z Polski przez Ukrainę (Lwów, Kijów) potem przejazd trasą transsyberyjską przez Rosję (i ewentualnie Kazachstan - jeśli wiza byłaby dwukrotna) do Irkucka.
Powrót samolotem lub pociągiem (przez Moskwę, S.Petersburg) lub bezpośrednio.
Poszukuję zdecydowanego towarzysza(ów) podróży którzy dysponują dużą ilością wolnego czasu.
Start byłby na przełomie maj/czerwiec. (Kwestia dogadania i załatwienia formalności wizowych).
Rower trekkingowy, bagaż w sakwach.
Spanie w namiotach lub u gościnnych ludzi.
Jedzenie we wlasnym zakresie.
Dzienny dystans ok 100km (bez hardkoru).
Jazda w deszczu - tak, strój przeciwdeszczowy.

Koszt wizy i powrotu 2-3 tys zł. Reszta na jedzenie, serwis roweru itp.

Robert, 39 l. jestem z okolic Warszawy.

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
Odp: Polska-Syberia 2019
« 4 Kwi 2019, 17:35 »
Witaj,

trasę Polska-Lwów-Kijew-Irkuck-Bajkał przejechałem z kolegą w 2016r. i wiem jak to smakuje. Całą trasę przejechaliśmy rowerem w ponad 3,5 miesąca. Istnieje wiza biznesowa na 3 miesiące i kosztuje ok.1 tyś. z ubezpieczeniem którą możesz załatwić tylko przez agencję turystyczną i to też nie każdą. Transyberyjska trasa jest ciekawa do Urala dalej tylko lasy, łąki, co kilkadzieśiąt km. stajanka i miliardy komarów. Raz na tydzień przejedziesz przez przemysłowe miasto i to będzie dla Ciebie atrakcją bo są supermarkety. Ciekawsza opcja to zjechać z trasy i jechać przez niewidoczne wioski z trasy. Kazachstan jest też urozmaiceniem.
Jestem zaiteresowany ale tylko jeśli większożć trasy pokonamy przez zapadłe wioski.
Powrót najlepiej samolotem bo koleją tracisz tydzień z wizy i lotem taniej.
Spanie u ludzi jak najbardziej bo tak poznasz lepiej kraj i poza tym nie da się na większości trasy wejść do lasu bo te komary tną 24h. Wyjazd poczatek czerwca, powrót początek wrzeżnia (tańsze bilety lot.).
Jeżeli się zdecydujesz to należy energicznie działać bo mało czasu na wizy.
Pozdrawiam

« 4 Kwi 2019, 18:01 »
Witaj.

Jeśli się wyrobimy w czasie ważności wizy to nic nie stoi na przeszkodzie by jechać przez wioski. Znasz trasę i wiesz czego można się spodziewać.
Masz doświadczenie jeśli chodzi o wizę więc najlepiej wiesz ile czasu potrzeba by ją wyrobic i w jakiej agencji. (Mam na myśli polskie agencje).
Data rozpoczęcia ważności wizy musi być w dzień przekroczenia rosyjskiej granicy, by maksymalnie wykorzystać jej czas.

• Miasto:
« 4 Kwi 2019, 19:10 »
Jeżeli jesteś zaiteresowany to zastanów sie nad trasą. Moja propozycja Lwów, Kijew przez Saratow (Rosja) do Kazachstanu i ponownie do Rosji. To wersja bez pociągu, jeżeli będzie ciasno z czasem to ostatni etap sie podjedzie bo najmniej ciekawy. Szczegółową mapkę przedstawię niebawem. Do Kazachstanu mozna na 30 dni bez wizy.
Mieszkam na stałę w Nieczech dlatego wizę załatwiałem w niemieckiej agencji. Kolega załatwił w Katowicach ale w Warszawie też są. Musisz podzwonić bo są różnice w cenie (tzn. opłata za usługę).
A więc potrzebujesz biznesową wizę 3 miesięczną z dwókrotnym wjazdem plus ubezpieczenie na ten okres które jest uznane przez Rosję. Przy załatwianiu wizy pytaj o ubezpieczenie bo jest dużo taniej niż w ubepieczalni.
Jeżeli jesteś zdecydowany to dzwoń po agencjach.

« 4 Kwi 2019, 20:21 »
Kiedyś pytałem w aina.pl zapytam jeszcze w dorosji.info
Ze względu na charakter podróży i noclegi co noc w innym miejscu - potrzebne były jakieś meldunki czy inne formalności?
Zatem wiza biznesowa 90 dniowa dwukrotna (Kazachstan).

• Miasto:
« 4 Kwi 2019, 21:13 »
Kazachstan jest bezwizowy. Ta registracja to ważna na poczatku i końcu podróży. Przy wyjeźdie z Rosji ważna jest ta pierwsza choć warto mieć kilka innych na wsiaki słuczaj.

« 4 Kwi 2019, 23:19 »
Chodzi o sam fakt wyjazdu z Rosji (wjazd do Kazachstanu) a następnie ponowny wjazd do Rosji. Stąd 2-krotne użycie rosyjskiej wizy.

• Miasto:
« 4 Kwi 2019, 23:33 »
Masz rację.
Jak wspomniałem znam tą trasę i pojadę tylko jeśli będzie Kazachstan i w miarę możliwości dużo zapomniaych, niewidocznych z trasy wiosek. Do Irkucka prowadzi tylko jedna droga asfaltowa i jest tak monotonna że można popaść w depresję i napewno tego nie chcę przerabiać ponownie.
Całość potrwa ok. 3,5 miesięca a więc urozmaicenie jak najbardziej konieczne.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 4 Kwi 2019, 23:59 »
Ooo. Widzę ciekawy temat podróży :) Robiłem tą trasę w zeszłym roku. Polska, Ukraina, Kazachstan, Rosja na rowerze. Potem jeszcze dalej autostopem do Władywostoku, Japonia, Korea i powrót do Moskwy koleją Transsyberyjską. Potem samolot do Polski :)

Na odcinku Polska - Irkuck zrobiłem 11 500km w 99 dni. Z czego 2 dni w Polsce, 14 dni na Ukrainie i 23 dni w Kazachstanie. Reszta Rosja. Polecam Ci jechać przez Kazachstan do miasta Semej a następnie odwiedzić Ałtaj - magiczna kraina!

Co do wizy, polecam biuro WADI z Bielska Białej. Ja tam załatwiłem wizę biznesową, ważną przez rok. Płaciłem 1200zł. Wiza wielokrotna :)

Tutaj znajdziesz wątek z mojej podróży: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20940.0

Tutaj relację: https://klubpodroznikow.com/200-prace-konkursowe-swiat/2820-rowerem-z-polski-na-syberie-praca-konkursowa

Tutaj film z prezentacji jakie prowadzę: https://www.youtube.com/watch?v=-XX90ez3coA

Do tego mam coś na FB oraz na swoim kanale na YT :D Wszystko pod nazwą RAJZY W NIEZNANE :)

Pozdrawiam ;)

« 5 Kwi 2019, 00:20 »
Dziękuję za poradę odnośnie wizy.
Jeśli ta kwota obejmuje wszystkie formalności
(zaproszenie z ministerstwa, voucher, ubezpieczenie i co tam jeszcze potrzeba)
 to jest do dobra oferta.

Ile czasu zajęło Ci wyrobienie takiej wizy?

• Miasto:
« 5 Kwi 2019, 08:59 »
Chyba nastąpiła pomyłka trasa Polska - Irkuck przez Kazachstan wynosi ok.7500km. Podane przez Ciebie 11500km to napewno do Władywostoka.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 5 Kwi 2019, 10:09 »
Tak. Ale ja jeszcze zrobiłem ponad 3000km w Ałtaju 😊

A co do wizy, to ja czekałem jakieś 6 tygodni. Ale to zależy, choć minimum to miesiąc czekania. A cena 1200zł u mnie zawierała wszystko (voucher, prowizja, ubezpieczenie i wysyłka dokumentów).

« 5 Kwi 2019, 15:54 »
A jaki koszt powrotu koleją transsyberyjską z rowerem i bagażem?
Rozumiem że plackarta i rowery rozebrane i owinięte streczem na półce?
Z jakim wyprzedzeniem kupiony bilet na tę kolej?

Offline jarecki7045

• Miasto: Czerwionka-Leszczyny
  • Na forum od: 23.05.2011
« 6 Kwi 2019, 18:42 »
Tym kolegą o którym wspominał quo vadis to jestem ja. Przesyłam linka z relacją z wyprawy podobną trasą i galerią zdjęć.  Wiza biznesowa trzymiesięczna kosztowała 1200 zł agencja TB Alces w Katowicach w tydzień wszystko ogarnęła w cenie było ubezpieczenie. Meldunkiem na terenie Rosji specjalnie się nie przejmuj nikt tego nie sprawdzał. Pytasz o bilet powrotny lot  z Irkucka do Berlina z rowerem to było około 800 zł, a do Warszawy już około 1300 zł.  Cena biletu na transsib  podobna, ale tułasz się przez tydzień do Polski raczej dla koneserów.
https://agliwicki.wixsite.com/jardom/post/wyprawa-rowerowa-ze-%C5%9Bl%C4%85ska-na-syberi%C4%99-2016
Pozdrawiam

« 6 Kwi 2019, 20:44 »
bilet powrotny lot  z Irkucka do Berlina z rowerem to było około 800 zł

Gdzie takie ceny? i to jeszcze z rowerem i bagażem?

Patrzę na loty na tej trasie na sierpień/wrzesień i nic poniżej ~1100-1200 zł (i to w trybie economy, więc pewnie tylko bagaż podręczny)...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum